Ухвала
від 04.12.2023 по справі 679/1150/17
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/679/53/2023

Справа № 679/1150/17

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

04 грудня 2023 року м.Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Стасюка Р.М.,

секретаря судових засідань Плазій Н.В.,

присяжних Парахіної В.В., Родя О.О.,

за участі: заявниці ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Нетішин цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради, про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, посилаючись на те, що вона є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку рішенням Нетішинського міського суду Хмельницької області від 15.01.2018 року визнано недієздатною та встановлено над нею опіку. Опікуном призначено її ОСОБА_1 . Рішенням Нетішинського міського суду Хмельницької області від 20.12.2021 року строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною продовжено до 29.12.2023 року. Дочка і надалі продовжує хворіти, у зв`язку з чим перебуває на обліку у лікаря-психіатра, нездатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, визнана інвалідом ІБ групи з дитинства та потребує постійного стороннього догляду. Оскільки стан здоров`я ОСОБА_3 не покращився заявниця просить продовжити строк дії рішення суду від 15.01.2018 року про визнання її недієздатною.

Ухвалою Нетішинського міського суду Хмельницької області від 29.11.2023 року відкрито провадження за клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

У судовому засіданні заявниця клопотала про призначення у справі судово-психіатричної експертизи на вирішення якої просила поставити наступні запитання:

1.Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу ?

2.Чи здатна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого психічного здоров`я, усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними ?

3. Чи потербує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над нею опіки?

Представник заінтересованої особи Риштун І.А. в судовому засіданні не заперечила щодо задоволення клопотання про призначення експертизи.

Заслухавши пояснення заявниці, перевіривши матеріали справи, суд, прийшов до висновку, що клопотання про призначення у справі судової психіатричної експертизи підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи є обов`язковим у разі, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 298, ч. 1 ст. 299 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Відповідно до ч. 8 ст. 300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом, як це передбачено ч. 4-6 ст. 103 ЦПК України.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я».

Відповідно п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи, що призначення експертизи по даній справі є обов`язковим, приймаючи до уваги дані про наявний психічний розлад здоров`я ОСОБА_4 , суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу на предмет визначення психічного стану останньої.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Керуючись ст. ст. 103-105, 252-253, 260, 353 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання ОСОБА_5 , заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради, про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною задовольнити.

Призначити у цивільній справі за клопотанням ОСОБА_5 , заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради, про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити запитання:

1.Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_1 , на психічну хворобу ?

2.Чи здатна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в силу свого психічного здоров`я, усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними ?

3.Чи потербує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлення над нею опіки?

Проведення експертизи доручити експертам Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» (32120, с. Скаржинці, Ярмолецький р-н, Хмельницької області).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

На експертизу направити матеріали цивільної справи.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

На ухвалу суду, в частині зупинення провадження у справі, може бути подана апеляційна скарга до Хмельницькго апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий Р.М. Стасюк

Присяжні: В.В. Парахіна

О.О. Родя

СудНетішинський міський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115371056
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —679/1150/17

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Рішення від 29.12.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Рішення від 13.01.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Гавриленко О. М.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Гавриленко О. М.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Гавриленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні