Рішення
від 04.12.2023 по справі 911/1149/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" грудня 2023 р. м. Київ Справа № 911/1149/22

У справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОГАЗРЕЗЕРВ

до Управління освіти Васильківської міської ради

про стягнення 111 948,53 грн.

Суддя Т.П. Карпечкін

Без виклику представників сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОГАЗРЕЗЕРВ до Управління освіти Васильківської міської ради про стягнення 111 948,53 грн.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 21.07.2022 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрити провадження у справі, справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

15.09.2022 року відповідачем подано відзив на позовну заяву, яким останній заперечує проти задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Відповідач вважає що він оплатив електричну енергію в обсязі 121 790,40 кВт/год, згідно з Актом приймання-передачі № РН-0005649 від 28.12.2021 року на суму 608 952,00 грн., що відповідає сумі Договору.

Останній зазначив, що оскільки Договір укладений до 31.12.2021 року, то він розрахувався за фактично спожиту енергію за Актом приймання-передачі № РН-0005649 від 28.12.2021 року, інших зобов`язань у нього немає.

Також, відповідач вважає, що оскільки договірні зобов`язання припинені, відповідачем не надавалось вмотивованої відмови від писання Акту приймання-передачі № РН-0005838 від 11.01.2022 року і взагалі акту не отримував.

22.09.2022 року позивачем подано відповідь на відзив, в якій останній зазначив наступне.

Постачання електричної енергії здійснюється в обсязі фактичного споживання Відповідачем протягом певного визначеного періоду ч. 2 ст. 56 Закону України «Про ринок електричної енергії»

Відповідно до п. 11 комерційної пропозиції (додаток № 2 Договору), Договір діє в частині постачання електричної енергії до 31.12.2021 року, а в частині проведення розрахунків до її повного виконання.

28.12.2021 року сторонам Договору не відомі були остаточні обсяги споживання електричної енергії за грудень місяць, оскільки дійсно заборгованість ще не сформувалася. Здійснюючи розрахунки 29.12.2021 року (відповідні платіжні доручення наявні в матеріалах справи) відповідач не врахував, про споживання електричної енергії з ресурсу Постачальника продовжується ще 3 календарних дні (29-31.12.2021 року), орієнтовні дні споживання за які остаточних розрахунків так і не було здійснено.

Станом на 28.12.2021 року постачальнику невідомий об?єм фактичного споживання споживачем, оскільки зазначений акт надавався споживачу на його звернення, в порядку п. 5 комерційної пропозиції де зазначено, що на підставі звернення споживача, можуть здійснюватися планові платежі, розраховані відповідно до прогнозованих обсягів споживання електричної енергії згідно акту приймання-передачі та/або рахунку наданого постачальником з подальшим перерахунком згідно фактичного споживання.

Відповідно до п. 4.12. постанови НКРЕКП № 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії», та постанови НКРЕКП «Про затвердження Тимчасового порядку визначення обсягів купівлі електричної енергії на ринку електричної енерії електропостачальниками та операторами систем розподілу на перехідний період» від 28.12.2018 року № 2118, а саме, п. 6.8.-6.12. де вказано, що о 16.00 7 числа М+1 ОСР/НЕК надають електропостачальникам на узгодження фактичні (звітні) обсяги купівлі електричної енергії електропостачальником у М, у тому числі з розбивкою по площадках вимірювання групи "а" та групи "б".

До 16.00 8 числа М+1 ОСР/НЕК та електропостачальники узгоджують фактичні сумарні обсяги купівлі електричної енергії електропостачальником у М.

Отже, звірення фактичних обсягів споживання електричної енергії споживачем мі учасниками ринку електричної енергії здійснюється лише до 8 числа місяця наступного за місяцем фактичного споживання, що унеможливлює Постачальника надавати рахунок/акт приймання-передачі з фактичними даними споживання на 28 грудня 2021 року.

Постачальником було сформовано остаточні обсяги споживання за грудень 2021 року та надані споживачу Акти приймання-передачі № РН-0005838 від 11.01.2022 року.

Розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у главі 10 Господарського процесуального кодексу України.

Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться (ч. ч. 1-2 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України).

Суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі (ст. 248 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч. 4 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України за клопотанням сторони суд може відкласти розгляд справи з метою надання додаткового часу для подання відповіді на відзив та (або) заперечення, якщо вони не подані до першого судового засідання з поважних причин.

При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться (ч. 8 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України).

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше (ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України).

У ч. 8 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Згідно з ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши надані докази, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

01.12.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю Енергогазрезерв (далі - постачальник) та Управління освіти Васильківської міської ради (далі - споживач) було укладено договір про постачання електричної енергії № Е/587-21 (далі - Договір).

Цей Договір встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу постачальником електричної енергії, укладено за результатами застосування процедури відкритих торгів згідно із Законом України Про публічні закупівлі.

За цим договором постачальник продає електричну енергію споживачу за кодом для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору (п. 2.1. Договору).

Загальний (плановий) обсяг закувлі електричної енергії за цим Договором становить 121790,40 кВт/год.

Пунктом 5 визначено, що загальна сума Договору становить 608 952,00 грн. в т.ч. ПДВ

Ціна за 1 кВт/год електричної енергії 5,00 грн. в т.ч. ПДВ.

Відповідно до п.5.1. Договору ціна електричної енергії має зазначатися Постачальником у актах- приймання передачі або рахунках на оплату електричної енергії за Договором, у тому числі у разі її зміни.

Згідно п. 5.7. Договору, розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць (з першого по останнє число місяця).

Відповідно до п, 5.9 Договору, Споживач протягом трьох днів з дати одержання примірників акту приймання-передачі електричної енергії, зобов`язується повернути Постачальнику один примірник оригіналу акту приймання-передачі електричної енергії, підписаний уповноваженим представником Споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання. При відсутності письмової відмови та факту надсилання підписаного примірника акту приймання-передачі Постачальнику, акт приймання-передачі вважається затвердженим Споживачем. Вмотивованою відмовою від підписання Сторони визнають: фактичні обсяги споживання надані Постачальником не відповідають даним комерційного обліку; ціна за одиницю товару не відповідає умовам договору.

Пункт 5.11. Договору, у разі виникнення у Споживача заборгованості за електричну енергію за цим Договором Споживач повинен звернутися до Постачальника із заявою про складення графіка погашення заборгованості на строк не більше 12 місяців та за вимогою Постачальника подати довідки, що підтверджують неплатоспроможність (обмежену платоспроможність) Споживача. Графік погашення заборгованості оформляється додатком до цього договору або окремим договором про реструктуризацію заборгованості. Укладення Сторонами та дотримання Споживачем графіка погашення заборгованості не звільняє Споживача від здійснення поточних платежів за цим Договором.

Відповідно пп. 1, 4, 5 п. 6.2. Договору, Споживач зобов`язується: забезпечувати своєчасну та повну оплату за спожиту електричну енергію згідно з умовами цього Договору; протягом 5 робочих днів до початку постачання електричної енергії новим електропостачальником, але не пізніше дати, визначеної цим Договором, розрахуватися з 1 Іостачальником за спожиту електричну енергію; надавати забезпечення виконання зобов`язань з оплати за постачання електричної енергії у випадку неможливості погасити заборгованість за постачання та/або перебування в процесі ліквідації чи банкрутства відповідно до Цивільного кодексу України та ПРРЕЕ; Підпункт 1 пункту 6.3 Договору, постачальник має право, зокрема, отримувати від Споживача плату за поставлену електричну енергію.

Пункт 5.8. Договору, оплата акту приймання-передачі та/або рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем відповідно до вимог ПРРЕЕ, не пізніше 20 календарного дня після закінчення розрахункового періоду.

У разі порушення Споживачем строків оплати за цим Договором, Постачальник має право вимагати сплату пені.

Пеня нараховується за кожен день прострочення оплати до дати повного погашення боргу (але не пізніше 12 місяців), в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, а за прострочення понад 1 місяць. Споживач сплачує штраф у розмірі 7 % від вартості фактично поставленої електричної енергії за борговий місяць (що також продубльовано п. 7 комерційної пропозиції).

Пункт 5 комерційної пропозиції, термін надання рахунку та/або акту приймання-передачі спожитої електричної енергії протягом 12 календарних днів після завершення місяця споживання.

Оплата акту-приймання передачі електричної енергії та/або рахунку Постачальника має бути здійснена Споживачем протягом 5 робочих днів від дати його отримання Споживачем, але відповідно до вимог ПРРЕЕ, не пізніше 20 календарного дня після закінчення розрахункового періоду.

На підставі звернення Споживача, можуть здійснюватися планові платежі, розраховані відповідно до прогнозованих обсягів споживання електроенергії згідно акту приймання-передачі га/або рахунку наданого постачальником з подальшим перерахунком згідно фактичного споживання.

На виконання умов Договору, протягом грудня 2021 року позивач поставив електричну енергію згідно актів приймання-передачі електричної енергії № РН-0005649 від 31.12.2021 року, № РН-0005838 від 11.01.2022 року, в загальній кількості - 132,1 тис. кВт/год. на загальну суму - 660 500,00 грн., з яких сума 608 952,00 грн. було сплачено 29.12.2021 року, що підтверджується наявним в матеріалах справи платіжним дорученням, а решта суми 51 548,00 грн., що так і залишається несплаченою.

У зв`язку з чим позивач звернувся з даним позовом до суду про стягнення 51 548,00 грн. поставленої, але не сплаченої електричної енергії за актом № РН-0005838 від 11.01.2022 року.

При визначенні обсягів фактичного споживання електричної енергії споживачем грудні 2021 року, позивач керувався п. 4.12 постанови НКРЕКП Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії від 14.03.2018 № 312 в якій зазначено, що розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюється згідно з даними отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії.

ПрАТ ДТЕК Київські регіональні електромережі надало інформацію щодо фактичних обсягів розподіленої електричної енергії за грудень 2021 споживачу, що входив до реєстру електропостачальника ТОВ Енергогазрезерв та вказало про те, що зазначений обсяг становив 131 335 кВт/год.

В порядку досудового врегулювання спору, позивач направив на адресу відповідача претензію про сплату заборгованості № 1026 від 15.02.2022 року, оригінал Акту звірки взаєморозрахунків між сторонами за 01.01.2021 року від 14.02.2022 року, оригінал рахунку-фактури № СФ-0014979 від 31.12.2021 року, оригінал Акту приймання-передачі електричної енергії № РН-0005838 від 11.01.2022 року, яка отримана відповідачем 18.02.2022 року.

Також відповідні документи направлені відповідачу на електронну адресу, що підтверджується скріншотом з електронної пошти.

Відповідно до п. 13.8. Договору, усі повідомлення за цим договором вважаються зробленими належним чином, якщо, зокрема, вони здійснені у письмовій формі надіслані на офіційну електронну пошту сторін, вказану у реквізитах договору.

Таким чином, суд вважає, що акт приймання-передачі електричної енергії № РН-0005838 від 11.01.2022 року та рахунок-фактура № СФ-0014979 від 31.12.2021 року надіслані позивачем обумовленим сторонами способом.

Статтею 530 Цивільного кодексу України (далі-ЦК України) визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Як вже було зазначено вище, за умовами Комерційної пропозиції, оплата рахунку постачальника має бути здійснена споживачем протягом 5 робочих днів від дати його отримання споживачем.

Таким чином строк оплати спожитої електричної енергії на день прийняття рішення настав.

Згідно з частиною 2 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Установлені судом обставини наявності укладеного між сторонами договору, свідчать про виникнення між ними майново-господарських зобов`язань, у силу яких у відповідності до приписів статей 173, 174, 175 Господарського кодексу України одна сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони, а інша (управнена) сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

За частиною 1 статті 175 того ж Кодексу майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Зміст та умови договору, аналіз правовідносин та господарсько-договірних зобов`язань (майново-господарських зобов`язань у відповідності до частини 1 статті 179 ГК України), які виникли між сторонами на підставі вказаного договору (правочину), з огляду на вказані правові положення, свідчать, що за своєю юридичною природою між ними укладений договір поставки.

Зокрема, згідно з приписами статті 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник) зобов`язується передати у встановлений строк товар у власність покупця, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. Поряд з цим, за частиною 2 статті 712 ЦК України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж.

Відповідно до ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві ціну проданого товару.

Відповідно до ст. 275 Господарського кодексу України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України Про ринок електричної енергії.

Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Предметом договору енергопостачання є окремі види енергії з найменуванням, передбаченим нормативно-правовим актом.

Енергопостачальні підприємства інших, крім державної і комунальної, форм власності можуть брати участь у забезпеченні енергією будь-яких споживачів, у тому числі через державну (комунальну) енергомережу, на умовах, визначених відповідними договорами.

Пункт 3 частини 1 статті 57 Закону України Про ринок електричної енергії визначає, що електропостачальник має право на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію та послуги з постачання електричної енергії відповідно до укладених договорів.

Пунктом 1 частини 3 статті 58 Закону України Про ринок електричної енергії визначено, що споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Статтею 193 Господарського кодексу України встановлені загальні правила виконання господарських зобов`язань, за якими: Суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (частина 1); Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (частина 7).

Згідно ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідачем, всупереч ч. 1 ст. 74, ст. ст. 76, 77 ГПК України, не було доведено факту своєчасного здійснення, на підставі умов договору, розрахунку з позивачем за спожиту електроенергію.

Надані відповідачем у відзиві заперечення спростовуються наданими доказами які містяться в матеріалах справи, зокрема доказами отримання позивачем 18.02.2022 року оригіналу Акту звірки взаєморозрахунків між сторонами за 01.01.2021 року від 14.02.2022 року, оригіналу рахунку-фактури № СФ-0014979 від 31.12.2021 року, оригіналу Акту приймання-передачі електричної енергії № РН-0005838 від 11.01.2022 року.

Також суд погоджується з твердженнями позивача, що споживання електричної енергії з ресурсу Постачальника продовжувалось ще 3 календарних дні (29-31.12.2021 року), орієнтовні дні споживання за які остаточних розрахунків так і не було здійснено.

Окрім того, остаточні розрахунки мали бути здійснені відповідачем після підтвердження ПрАТ ДТЕК Київські регіональні електромережі фактичних обсягів споживання електричної енергії.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідача 51 548,00 грн заборгованості за поставлену електроенергію в грудні 2021 року підлягає задоволенню.

У зв`язку із неналежним виконанням своїх грошових зобов`язань позивач просить суд стягнути з відповідача 7 004,88 грн. пені за період з 21.01.2022 року по 18.07.2022 року, 758,39 грн. 3 % річних, нарахованих за період з 21.01.2022 року по 18.07.2022 року, 6 402,26 грн. інфляційних, нарахованих за період з 21.01.2022 року по 18.07.2022 та 46 235,00 грн.; 7% штрафу.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 ГК України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Споживач сплачує за вимогою постачальника пеню у розмірі, що визначається цим договором та зазначається в комерційній пропозиції, яка є додатком 2 до цього Договору.

Згідно з п. 4.12. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018, розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

Отже, нарахування пені, 3 % відсотків за користування грошовими коштами та інфляційних втрат за грудень 2021 року починається з 21 січня 2022 року.

Судом перевірено розрахунок пені, який є арифметично вірний та підлягає задоволенню в заявленій сумі.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлено договором або законом.

Судом досліджено та встановлено, що позивачем нараховані 3% річних та інфляційні по кожному періоду на фактичні суми заборгованості, існування яких у відповідні періоди відповідачем не заперечено та не спростовано.

Штраф правомірно нарахований в розмірі 46 235,00 грн. що відповідає п. 7. Комерційної пропозиції. Відтак, у зв`язку з тим що наданий розрахунок штрафу є арифметично вірним, штраф підлягає задоволенню в заявленому розмірі в сумі 46 235,00 грн. Також, судом враховано, що пеня та штраф є окремими видами відповідальності і їх одночасне стягнення не суперечить нормам чинного законодавства, крім того, обидва види відповідальності та її розмір погоджені сторонами в Договорі.

Згідно із ч. 3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Як визначено ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Проаналізувавши вищезазначені норми чинного законодавства України, повно та всебічно розглянувши матеріали справи суд дійшов висновку, що позовні вимоги в сумі 111 948,53 грн. підлягають задоволенню.

Відшкодування витрат по сплаті судового збору відповідно до статей 123, 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються судом на відповідача в повному обсязі.

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Управління освіти Васильківської міської ради (08600, Київська обл., місто Васильків, вул. Покровська, будинок 15/1, код ЄДРПОУ 05408349) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРГОГАЗРЕЗЕРВ» (18002, м. Черкаси, вул. Гоголя, буд. 137, код ЄДРПОУ 36860996) 51 548 (п`ятдесят одна тисяча п`ятсот сорок вісім) 00 коп. основної заборгованості, 7 004 (сім тисяч чотири) грн. 88 коп. пені, 758 (сімсот п`ятдесят вісім) грн. 39 коп 3 % річних, 6 402 (шість тисяч чотириста дві) грн. 26 коп. інфляційних, 46 235 (сорок шість тисяч двісті тридцять п`ять) грн. 00 коп. 7 % штрафу та 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. 00 коп. судового збору.

3. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено у порядку і строк, встановлені ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Т.П. Карпечкін

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115372625
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 111 948,53 грн

Судовий реєстр по справі —911/1149/22

Рішення від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні