Ухвала
від 30.11.2023 по справі 359/11942/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/11942/23

Провадження № 1-КС/359/1976/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.11.2023 року м.Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю слідчої ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду клопотання слідчого СВ Бориспільського РУП ГУНП в Київській області про надання дозволу на проведення огляду в кримінальному провадженні №12023111100001949 від 10.08.2023, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчого відділу Бориспільського РУП ГУНП в Київській області ст. лейтенант поліції ОСОБА_3 , за згодою прокурора Бориспільської окружної прокуратури Київської області, звернулась до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду, в рамках у кримінальному провадженні №12023111100001949 від 10.08.2023, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Подане клопотання мотивує тим, що посадові особи Управління капітального будівництва Бориспільської міської ради внесли завідомо неправдиві відомості до актів виконаних робіт, складених під час виконання капітальних ремонтів споруд цивільного захисту в приміщеннях Бориспільського ліцею "Перспектива" та Бориспільського ЗДО "Берегиня" (ІТС "ІПНП" №16154 від 09.08.2023).

Встановлено, що між уповноваженими особами Управління капітального будівництва Бориспільської міської ради та директором ТОВ «БК «ОНІКС» (Код ЄДРПОУ 42895141) укладено ряд договорів.

На даний час у органу досудового розслідування є сумніви щодо обсягів та вартості робіт, за які сплачено грошові кошти.

Окрім того, слідчим СВ Бориспільського РУП ГУ НП в Київській області, 26.09.2023 за вихідними 7/3273, 7/3274, 7/3275, 7/3276. 7/3277 призначені судові- будівельно технічні експертизи, з метою:

- визначення відповідності розробленої проектно-технічної та кошторисної документації вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва;

- визначення, перевірка обсягів і вартості виконаних будівельних робіт та складеної первинної звітної документації з будівництва та їх відповідність проектно-кошторисній документації, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва.

Так, відповідно Розділу IV, п. 1.5 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року (інструкція - далі по тексту), якщо перед експертом поставлено питання про вартість товару (майна), орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), як правило, зазначає, станом на який час належить вирішувати поставлене питання.

16.10.2023 надійшло клопотання експерта Науково-дослідного центру судової експертизи у сфері інформаційних технологій та інтелектуальної власності міністерства юстиції України про надання доступу для проведення огляду приміщень: укриття Бориспільського закладу дошкільної освіти «Берегиня» Бориспільської міської ради Київської області по вулиці Скіфська, 21 м.Бориспіль Київської області та приміщення укриття Бориспільського ліцею «Перспектива» імені Володимира Мономаха Бориспільської міської ради Київської області по вулиці Київський шлях, 97-А м. Бориспіль Київської області.

Так отримано ухвалу Бориспільського міськрайонного суду Київської області справа № 359/1791/2023 від 26.10.2023, про надання дозволу на проведення найпростішого приміщення укриття Бориспільського ліцею «Перспектива» імені Володимира Мономаха Бориспільської міської ради Київської області по вулиці Київський шлях, 97-А м. Бориспіль Київської області.

Проте у зв`язку з великою завантаженістю експрета виконати ухвалу в строк на протязі одного місяця виявилось не можливим.

Таким чином виникла необхідність в зверненні з клопотанням про наданні дозволу на проведення огляду приміщення, а саме: приміщень підвалу для облаштування найпростішого приміщення укриття Бориспільського ліцею «Перспектива» імені Володимира Мономаха Бориспільської міської ради Київської області по вулиці Київський шлях, 97-А м. Бориспіль Київської області.

В судовому засіданні слідча ОСОБА_3 повністю підтримала подане клопотання та просила суд його задовольнити.

Заслухавши думку слідчого, розглянувши клопотання, вивчивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено в судовому засіданні, дійсно слідчим відділом Бориспільського РУП ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023111100001949, внесеному 10.08.2023, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

16.10.2023 надійшло клопотання експерта Науково-дослідного центру судової експертизи у сфері інформаційних технологій та інтелектуальної власності міністерства юстиції України про надання доступу для проведення огляду приміщень: укриття Бориспільського закладу дошкільної освіти «Берегиня» Бориспільської міської ради Київської області по вулиці Скіфська, 21 м.Бориспіль Київської області та приміщення укриття Бориспільського ліцею «Перспектива» імені Володимира Мономаха Бориспільської міської ради Київської області по вулиці Київський шлях, 97-А м. Бориспіль Київської області.

З матеріалів клопотання вбачається наявність достатніх підстав для проведення огляду приміщень підвалу для облаштування найпростішого укриття Бориспільського ліцею «Перспектива» імені Володимира Мономаха Бориспільської міської ради Київської області що розташований за адресою: вулиця Київський шлях, 97-А м. Бориспіль Київської області, з метою встановлення вартості виконаних робіт та відповідності проектній документації, актам КБ-2В та КБ-3 та іншим проектно-кошторисним документам.

Згідност. 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбаченіКонституцієюта законами України.

Відповідно ст. 30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла та не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. Проведення обшуку є суттєвим обмеженням конституційних прав громадян, у зв`язку з чим він має застосовуватися у виняткових випадках при наявності беззаперечних підстав для його проведення в умовах реальної необхідності та за відсутності можливості отримання інформації іншим шляхом. Обшук має провадитись за наявності достатніх даних, які вказують на те, що об`єкти, які мають значення у справі, по-перше, знаходяться у певної особи (в певному місці), по-друге, що дані об`єкти сховані й добровільно видані не будуть.

Згідно ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Як зазначено в ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

У відповідності до вимогст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчий звернувся з відповідним клопотанням, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення (злочину), з метою проведення повного, швидкого та неупередженого досудового розслідування у кримінальному провадженні.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення правопорушення, є необхідність у наданні дозволу на проведенні огляду за участі судового будівельно технічного експерта приміщень підвалу для облаштування найпростішого укриття Бориспільського ліцею «Перспектива» імені Володимира Мономаха Бориспільської міської ради Київської області що розташований за адресою: вулиця Київський шлях, 97-А м. Бориспіль Київської області, з метою встановлення їх обсягу та відповідності проектній документації, актам КБ-2В та КБ-3 та іншим проектно-кошторисним документам.

З цього приводу, суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити та надати відповідний дозвіл на проведення огляду.

Керуючись ст.ст. 309, 376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про проведення огляду задовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчого відділу Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 за участі судового будівельно- технічного експерта на проведення огляду приміщень підвалу для облаштування найпростішого укриття Бориспільського ліцею «Перспектива»

імені Володимира Мономаха Бориспільської міської ради Київської області що розташований за адресою: вулиця Київський шлях, 97-А м. Бориспіль Київської області, з метою встановлення вартості виконаних робіт та відповідності проектній документації, актам КБ-2В та КБ-3 та іншим проектно-кошторисним документам.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали проголошено 01.12.2023 року о 13 год. 50 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115374193
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —359/11942/23

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Чирка С. С.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Чирка С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні