Ухвала
від 01.12.2023 по справі 372/6098/23
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/6098/23

Провадження 1-кс-1494/23

ухвала

Іменем України

01 грудня 2023 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання слідчого СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про проведення огляду,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області, звернулася до суду із клопотанням про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні №12023111230002601, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 листопада2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.240КК України. На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 22.11.2023 до ЧЧ Обухівського РУП ГУНП в Київській області надійшло повідомлення від кореспондента ІА «Стоп Корупції ТВ» ОСОБА_4 , про те, що ТОВ «УКРПОСТАЧБУД УКРАЇНКА» на території м. Українка Обухівського району Київської області збувають незаконно добутий на території Обухівського району пісок. Виїздом СОГ на місце події, в ході проведення огляду за адресою: Київська область, Обухівський район, місто Українка, вулиця Промислова, № 53 біля ТОВ «УКРПОСТАЧБУД УКРАЇНКА»виявлено транспортний засіб - спеціалізований вантажний самоскид марки «КРАЗ» моделі «65055»реєстраційний номер НОМЕР_1 в кузові якого знаходиться насип піску, в ході проведення огляду із кузова вказаного вантажного автомобіля взято зразки піску, які поміщено до спеціального пакету та скріплено підписами учасників слідчої дії.

23 листопада 2023 відомості за вказаним фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023111230002601 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 1 ст. 240 КК України.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_4 , повідомив, що 22.11.2023 в рамках редакційного завдання з приводу незаконного видобутку, переміщення та продажу надр (піску, піщаної суміші), перебуваючи за адресою: Київська область, Обухівський район, місто Українка, вулиця Промислова, № 53, біля ТОВ «УКРПОСТАЧБУД УКРАЇНКА» разом зі своїм колегою кореспондентом ОСОБА_5 , було зафіксовано вантажний автомобіль марки «Краз» реєстраційний номер НОМЕР_1 та автомобіль марки «Краз» реєстраційний номер НОМЕР_2 , які навантажувалися та вивозили надра (пісок) з вище вказаного товариства та в подальшому вивантажувалися на підприємстві по вулиці Промисловій № 3. Під час перевезення автомобіль марки «Краз» реєстраційний номер НОМЕР_2 супроводжував автомобіль марки «Фольцваген» реєстраційний номер НОМЕР_3 та коли водій вказаного автомобіля побачив брендований автомобіль «Стоп Корупції», мабуть дав вказівку розвертатися іншому автомобілю марки «Краз» реєстраційний номер НОМЕР_1 , який завантажився сумішшю піску на Промисловій, 53, тому коли він виїхав з території розвернувся навантажений назад та намагався заїхати на територію. Під`їхавши до автомобіля, кузов автомобіля був загружений сумішшю із піска. Дана подія зафіксована нашим оператором на відеокамеру. На місце події наряд поліції. Також під час перебування біля ТОВ «УКРПОСТАЧБУД УКРАЇНКА» на території були відчинені ворота, через які останні змогли зафіксувати наявність піску на території. На думку ОСОБА_4 даний пісок не річковий, а копаний.

Також 05.10.2023 один із даних вантажних автомобілів було зафіксовано в смт. Козин, котеджне містечко «Сонячний берег» провулок Іржавський, кузов якого був навантажений піском, оглянувши поверхнево територію вказаного котеджного містечка було виявлено, що на території деяких земельних ділянок проводяться будівельні роботи, звідки на їхню думку і видобувають даний пісок, після чого перевозять його на ТОВ «УКРПОСТАЧБУД УКРАЇНКА», а звідки вже вивозять та продають на інші підприємства.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_5 , повідомив, що працює кореспондентом на ІА «Стоп Корупції ТВ» та надав аналогічні покази.

Згідно до «Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна» (далі Державного реєстру) комплекс за адресою: Київська область, Обухівський район, місто Українка, вулиця Промислова, № 53, належить на праві власності ТОВ «УКРПОСТАЧБУД УКРАЇНКА», який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 3223151000:01:033:0009, яка на праві власності належить Українській міській раді, проте на підставі договору оренди перебуваєу оренді в ТОВ «УКРПОСТАЧБУД УКРАЇНКА», код ЄДРПОУ 21475888.

На теперішній часу слідства виникла необхідність у проведені огляду земельної ділянки з кадастровим номером 3223151000:01:033:0009із залученням відповідних спеціалістів, для встановлення обставин у даному кримінальному провадженні, а також з метою перевірки наданої інформації, виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме: незаконного видобутку піску, проведення обмірів піску, відібрання зразків піску для їх вилучення та подальшого призначення експертиз, фіксування факту добування піску, а також відшукання, вилучення речей, які мають значення для даного кримінального провадження, а тому слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням.

Слідчий СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, просила розглядати клопотання без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримала в повному обсязі, просила не здійснювати фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів, в тому числі не здійснювати аудіо запис та відео запис судового засідання за допомогою технічних засобів.

Згідно норми ч. 1 ст.107КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов до висновку про задоволення клопотання, з наступних підстав.

Судом встановлено, що СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань під №12023111230002601, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 листопада2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.240КК України.

Згідно до «Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна» (далі Державного реєстру) комплекс за адресою: Київська область, Обухівський район, місто Українка, вулиця Промислова, № 53, належить на праві власності ТОВ «УКРПОСТАЧБУД УКРАЇНКА», який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 3223151000:01:033:0009, яка на праві власності належить Українській міській раді, проте на підставі договору оренди перебуваєу оренді в ТОВ «УКРПОСТАЧБУД УКРАЇНКА», код ЄДРПОУ 21475888.

У відповідності до ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами Кримінального процесуального кодексу України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з вимогами ч. 1 ст.234КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ст.30Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Внесене клопотання відповідає вимогам ст. 234 КПК України, матеріалами клопотання, а також, доведено достатність даних про здійснення досудового розслідування вказаного кримінального провадження з матеріалів якого вбачається наявність достатніх підстав вважати, що для відшукання знарядь злочину або майна, яке є безпосереднім предметом та знаряддям вчинення злочину, а також те, що отримані результати по проведенню огляду мають суттєве значення для досудового розслідування і можуть бути доказом під час судового розгляду, а також враховуючи, що огляд житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою ухвалою слідчого судді клопотання слідчого слід задовольнити.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі, передбачені ст. 234 КПК України, підстави для задоволення внесеного слідчим клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 223, 237, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про проведення огляду - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 3223151000:01:033:0009, що перебуває у оренді в ТОВ «УКРПОСТАЧБУД УКРАЇНКА» (ЄДРПОУ 21475888),для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а також з метою перевірки наданої інформації, виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме: незаконного видобутку піску, проведення обмірів піску, відібрання зразків піску для їх вилучення та подальшого призначення експертиз, фіксування факту добування піску, а також відшукання, вилучення речей, які мають значення для даного кримінального провадження.

Строк дії ухвали визначити до 29.12.2023 року включно.

Відповідно до ст. 235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав зазначених у клопотанні прокурора, слідчого надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення01.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115374532
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Порушення правил охорони або використання надр

Судовий реєстр по справі —372/6098/23

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні