Рішення
від 27.11.2023 по справі 556/1094/21
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 556/1094/21

Номер провадження 2-о/556/254/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.11.2023 року. смт.Володимирець

Володимирецький районний суд Рівненської області

під головуванням судді Іванків О.В.,

з участю присяжних Гречухи А.В., Дацького І.П.,

при секретарі Кньовець Н.П.,

представника особи, відносно якої вирішується питання продовження

строку дії рішення ОСОБА_1 - адвоката Луницької С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Володимирець цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Дубенський будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю про продовження строку дії рішення Володимирецького районного суду від 06.10.2021 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_2 , звернувся до Володимирецького районного суду Рівненської області із клопотанням про продовження строку дії рішення Володимирецького районного суду від 06.10.2021 про визнання ОСОБА_1 недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна, оскільки стан його здоров`я не поліпшився та не змінився і він продовжує страждати на хронічний стійкий психічний розлад розумову відсталість, за своїм психічним станом не може приймати участь у судовому засіданні і особисто давати пояснення по суті справи.

Заява ОСОБА_2 , надійшла до Володимирецького районного суду Рівненської області 01.03.2023 року.

Ухвалою від 05.10.2023 прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження в порядку окремого провадження та призначено захисника особі стосовно якої розглядається клопотання.

Розгляд справи проводиться колегією у складі одного судді і двох присяжних.

ОСОБА_2 , подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник-адвокат недієздатного ОСОБА_1 , - ОСОБА_3 , в судовому засідання заявлені вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Дубенського будинку-інтернату для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю в судове засідання не прибув, до суду подав заяву про розгляд справи у його відсутність, не заперечує проти задоволення заявлених вимог.

Суд, дослідивши докази у справі, вважає, що заявлені вимоги слід задовольнити, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічне стійке психічне захворювання, а саме параноїдальну шизофренію з помірно вираженим дефектом, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За рішенням Володимирецького районного суду Рівненської області від 06.10.2021 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним з моменту набрання законної сили рішенням суду, встановлено над ним опіку, та призначено його опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , строк дії рішення, якщо воно не скасовано, становить 2 (два) роки з дня набрання ним законної сили.

Відповідно до ч. 1ст. 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно із ч. 1ст. 300 ЦПК Українисуд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Відповідно до ч. 6ст. 300 ЦПК Українистрок дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Згідно з ч. 7, 8ст. 300 ЦПК Україниклопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першої цієї статті; клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно дост. 75 ч. 1 ЦК Українисуд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Відповідно до ч. 2ст. 300 ЦПК Українисуд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу.

Згідно з ч. 1ст. 41 ЦК Українинад недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 55 ЦК Українивизначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Вимогамист. 58 ЦК Українипередбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Статтею 62 ЦК Українивизначено, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно зст. 63 ЦК Україниопікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановленихстаттею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Відповідно до ч. 2ст. 64 ЦК Україниопікуном не може бути фізична особа, поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки.

Пунктами 2.4 та 3.1 Правил опіки та піклування, затвердженого наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 року № 34/166/131/88 та статтями62,63 ЦК Українизакріплено, що місцем встановлення опіки є місце проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або місцем проживання опікуна чи піклувальника; при призначенні опікуна беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним.

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №377/23 від 17 листопада 2023 року, встановлено, що ОСОБА_1 страждає на хронічний психічний розладу вигляді а саме Шизофренію параноїдальної форми безперервний перебіг з наростаючим дефектом (F20.0 - за міжнародною класифікацією хвороб 10 перегляду), ОСОБА_1 , не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

З дослідженого в судовому засіданні рішення виконавчого комітету Володимирецької селищної ради Рівненської області №144 від 17.11.2023 вбачається, що виконавчий комітет рекомендує, у разі визнання в судовому порядку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, призначити опікуном його батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Враховуючи вищевикладене, оцінивши досліджені докази по справі в їх сукупності, суд вважає за необхідне продовжити строк дії рішення Володимирецького районного суду Рівненської області від 06 жовтня 2021 року про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, та призначити ОСОБА_2 опікуном над недієздатним ОСОБА_1 , який надав письмову згоду бути опікуном, строком на два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст. ст.39,41,55,58,62,63,64,75 ЦК України, ст. ст.259,263-265,268,299,300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа: Дубенський будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю про продовження строку дії рішення Володимирецького районного суду від 06.10.2021 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна - задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Володимирецького районного суду Рівненської області від 06 жовтня 2021 року про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , недієздатним та встановлення над ним опіки і призначення опікуна строком на два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Встановити опіку над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначивши його опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку, визначеного ч. 1ст. 300 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя : Іванків О.В.

Присяжні Гречуха А.В. Дацький І.П.

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , мешканець, АДРЕСА_1

Заінтересовані особи: Дубенський будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, юридична адреса: м. Дубно, вул.Широка, 3Рівненська область, код ЄДРПОУ 03189274;

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115375376
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —556/1094/21

Рішення від 27.11.2023

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Рішення від 06.10.2021

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Ухвала від 24.09.2021

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Ухвала від 17.06.2021

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні