Рішення
від 31.10.2023 по справі 759/16781/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 759/16781/23

пр. № 2-о/759/1361/23

31 жовтня 2023 року Святошинський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Журибеди О.М.

за участі секретаря - Істоміній О.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Святошинського районного суду міста Києва цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Міністерство освіти і науки України, Державне підприємство «Інформаційно-іміджевий центр» про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2023 року ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Мельнікову І.Г. звернувся до Святошинського районного суду м. Києва із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме: факт здобуття громадянкою України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) повної вищої освіти у Кримському державному медичному університеті ім. С.І. Георгієвського за спеціальністю 7.110101 - «Лікувальна справа» з присвоєнням кваліфікації спеціаліста «лікар», з наступним присвоєнням звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «терапія», отримання диплому з відзнакою НОМЕР_2 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 080-л, виданого Кримським державним медичним університетом ім. С.І. Георгієвського, виписки із залікової відомості та сертифікату про присвоєння звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «терапія» на ім`я ОСОБА_1 .

Заява мотивована тим, що вона у червні 1998 року закінчив Кримський державний медичний університет ім. С.І. Георгієвського за спеціальністю 7.110101 - «Лікувальна справа», рішенням державної екзаменаційної комісії від 26.06.1998 року їй присвоєно кваліфікацію спеціаліста «Лікар», що підтверджується дипломом спеціаліста з відзнакою НОМЕР_2 від 26.06.1998 медичним університетом ім. С.І. Георгієвського. Окрім цього, вона атестувалась на визначення знань та практичних навиків в атестаційній комісії при Кримському державному медичному університеті ім. С.І. Георгієвського і наказом по Кримському державному медичному університеті ім. С.І. Георгієвського від 30.06.1999 року № 710 їй присвоєно звання лікаря - спеціаліста за спеціальністю «терапія», що підтверджується Сертифікатом № 500.

У серпні 2023 року вона особисто в усній формі звернувся до Міністерства освіти і науки України, а згодом - до Державного підприємства «Інформаційно- іміджевий центр» із заявою про проставлення апостилю на освітньому документі (дипломі) для подальшого його використання за межами України. Державним підприємством «Інформаційно- іміджевий центр», у апостилюванні диплому під час усного прийому було відмовлено та рекомендовано звернутися до суду з метою встановлення юридичного факту здобуття відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти.

Його представник - адвокат Мельнікова І.Г. звернулась до державного підприємства «Інформаційно- іміджевий центр» з адвокатським запитом, яким просила надати інформацію щодо підстав, з яких ОСОБА_1 було відмовлено в апостилюванні диплому спеціаліста НОМЕР_2 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 080-л.

У відповіді ДП «Інформаційно- іміджевий центр» вих. № 20.4.2/446 від 21.08.2023 року повідомлено про те, що відповідно до Порядку з проставлення в Міністерстві освіти і науки України апостилю на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 10.03.2009 року № 220 у проставленні апостилю відмовляється якщо Міністерству освіти і науки не вдалося отримати зразки відповідних підписів, відбитків печаток та/або штампів, підтвердити факт видачі документа про освіту. У зв`язку з тим, що Кримський державний медичний університет ім. С.І. Георгієвського знаходиться на тимчасово окупованій території України, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, отримати інформацію, необхідну для підтвердження достовірності диплому спеціаліста НОМЕР_2 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 080-л, неможливо через недоступність архівів закладу освіти. Також, у відповіді вказано про те, що в порушення вимог оформлення документів виписка до диплому заповнена російською мовою й рекомендовано звернутися до суду з метою встановлення юридичного факту здобуття відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти, після чого подати заяву до Міністерства освіти і науки України для визначення закладу освіти для визначення закладу освіти, який має видати йому дублікат документа про освіту з додатком до нього відповідно до чинного законодавства.

Отже, задля використання диплома за межами України з необхідністю проставлення апостилю, потрібно встановити в судовому порядку факт здобуття ним повної вищої освіти, що зумовило її звернення до суду з відповідною заявою.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 08.09.2023 року у справі вікдрито провадження за загальними правилами спрощеного позовного провадження.

Сторони в судове засідання не з`явились, про дату та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд приходить до таких висновків.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові; місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Встановлення юридичного факту навчання у вищому навчальному закладі має юридичне значення для реалізації заявником свого права на освіту та працю, гарантованого Конституцією України.

У відповідності до пункту 5 частини 2 статті 234 ЦПК України в порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Так, судом встановлено, що згідно диплому спеціаліста з відзнакою НОМЕР_2 , виданого Кримським державним медичним університетом ім. С.І. Георгієвського за спеціальністю 7.110101 - «Лікувальна справа», рішенням державної екзаменаційної комісії від 26.06.1998 року ОСОБА_2 присвоєно кваліфікацію спеціаліста «Лікар».

30.06.2004 року ОСОБА_3 атестувався на визначення знань та практичних навиків в атестаційній комісії при Кримському медичному університеті ім. С.І. Георгієвського і наказом від 30.06.1999 року за № 710 їй присвоєно звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «терапія», сертифікат № 500 від 30.06.2004 року.

Згідно листа ДП «Інформаційно- іміджевий центр» вих. № 20.4.2/445 від 21.08.2023 року на адвокатський запит представника заявника відповідно до Порядку з проставлення в Міністерстві освіти і науки України апостилю на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 10.03.2009 року № 220 у проставленні апостилю відмовляється якщо Міністерству освіти і науки не вдалося отримати зразки відповідних підписів, відбитків печаток та/або штампів, підтвердити факт видачі документа про освіту. У зв`язку з тим, що Кримський державний медичний університет ім. С.І. Георгієвського знаходиться на тимчасово окупованій території України, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, отримати інформацію, необхідну для підтвердження достовірності диплому спеціаліста НОМЕР_2 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 080-л, неможливо через недоступність архівів закладу освіти. Також, вказано про те, що в порушення вимог оформлення документів виписка до диплому заповнена російською мовою й рекомендовано звернутися до суду з метою встановлення юридичного факту здобуття відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти, після чого подати заяву до Міністерства освіти і науки України для визначення закладу освіти для визначення закладу освіти, який має видати йому дублікат документа про освіту з додатком до нього відповідно до чинного законодавства.

Пунктом 2 Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, затверджених наказом Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України від 05.12.2003 року № 237/803/151/5 передбачено, що апостиль проставляється на документах про освіту та вчені звання.

Отже, згідно вимогам законодавства повноваження на проставлення апостилю на офіційних документах, виданих закладами освіти, надані Міністерству освіти і науки України.

Державне підприємство «Інформаційно-іміджевий центр» є державним комерційним підприємством, що засноване на державній власності та належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 29.05.2007 року № 424.

Отже, процедура проставлення апостиля на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки, включає підтвердження щодо факту їх видачі.

Дублікати документів про освіту виготовляються відповідно до розділу УШ Порядку замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.03.2015 року № 249.

За таких обставин, а також враховуючи пряму рекомендацію ДП «Інформаційно-іміджевий центр», що міститься в листі від № 20.4.2/445 від 21.08.2023, щодо звернення до суду з метою встановлення юридичного факту здобуття відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти, після чого існує механізм отримання дублікату документа про освіту з додатком до нього відповідно до чинного законодавства, можливість встановлення юридичного факту в адміністративному (не судовому) порядку у заявника на час подання цієї заяви відсутня.

Встановлення юридичного факту навчання у вищому навчальному закладі має юридичне значення для реалізації заявником свого права на навчання та працю, гарантованого Конституцією України.

Таким чином, суд дійшов висновку про наявність достатніх відомостей, які підтверджують факт факт здобуття громадянкою України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) повної вищої освіти у Кримському державному медичному університеті ім. С.І. Георгієвського за спеціальністю 7.110101 - «Лікувальна справа» з присвоєнням кваліфікації спеціаліста «Лікар», з наступним присвоєнням звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «терапія», отримання диплому з відзнакою НОМЕР_2 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 080-л, виданого Кримським державним медичним університетом ім. С.І. Георгієвського, виписки із залікової відомості та сертифікату про присвоєння звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «терапія» на ім`я ОСОБА_1 .

Тому, заява ОСОБА_1 про встановлення факту є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 76-81, 95, 229, 258, 259, 263-265, 268, 315-319, 354, 355 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Міністерство освіти і науки України, Державне підприємство «Інформаційно-іміджевий центр» про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт здобуття громадянкою України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) повної вищої освіти у Кримському державному медичному університеті ім. С.І. Георгієвського за спеціальністю 7.110101 - «Лікувальна справа» з присвоєнням кваліфікації спеціаліста «лікар», з наступним присвоєнням звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «терапія», отримання диплому з відзнакою НОМЕР_2 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 080-л, виданого Кримським державним медичним університетом ім. С.І. Георгієвського, виписки із залікової відомості та сертифікату про присвоєння звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «терапія» на ім`я ОСОБА_1 .

Рішення суду може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У випадку проголошення у судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи якому рішення не було вручене у день його складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя О.М. Журибеда

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115377134
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —759/16781/23

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні