Ухвала
від 04.12.2023 по справі 580/11268/23
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

04 грудня 2023 року справа № 580/11268/23

м. Черкаси

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Гайдаш В.А., перевіривши матеріали позовної заяви Комунального некомерційного підприємства «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» до Державної аудиторської служби України про визнання протиправним та скасування висновку,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду надійшов позов Комунального некомерційного підприємства «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» (далі - позивач) до Державної аудиторської служби України (далі відповідач), в якому позивач просить визнати протиправним та скасувати висновок Державної аудиторської служби України про результати моніторингу процедури закупівлі UA-2023-02-06-013227-а, яка оголошена Комунальним некомерційним підприємством «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги».

Ознайомившись із матеріалами позову суддя встановив недоліки, які перешкоджають відкриттю провадження у справі.

На підставі п. 5 ч. 1 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними).

Частиною 1 статті 122 КАС України визначено, що позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Відповідності до приписів ч. 10 ст. 8 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.15 №922-VIII (далі - Закон №922-VIII) встановлено, що у разі незгоди замовника з інформацією, викладеною у висновку, він має право оскаржити висновок до суду протягом 10 робочих днів з дня його оприлюднення, про що зазначається в електронній системі закупівель протягом наступного робочого дня з дня оскарження висновку до суду.

Тобто, ч. 10 ст. 8 Закону №922-VIII встановлений спеціальний десятиденний строк для оскарження до суду висновку органу Держаудитслужби.

Позивач оскаржує висновок про результати моніторингу процедури закупівлі №UA-2023-02-06-013227-а, який опублікований в електронній системі закупівель 26.05.2023, тому останній день його оскарження є 10.06.2023, що не заперечується позивача, однак до суду з цим позовом позивач звернувся лише 24.11.2023 (згідно з інформацією на поштовому конверті), тобто з пропуском встановленого положеннями Закону №922-VIII строку.

Необґрунтованим є клопотання позивача про поновлення строку звернення до суду з підстав введення в Україні воєнного стану та зайнятість уповноваженої особи Комунального некомерційного підприємства «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» (виконання ним обов`язків за 12 уповноважених осіб) оскільки воєнний стан в Україні був введений 24.02.2022, проте позивач не надав доказів на підтвердження того, що саме воєнний стан зумовив пропуск строку звернення до суду, водночас на території Черкаської області з 24.02.2022 по дату звернення до суду із цим позовом воєнні дії не ведуться. Також виконання уповноваженою особою Комунального некомерційного підприємства «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» обов`язків за 12 осіб - не є поважною причиною пропуску строку звернення до суду, оскільки матеріали справи не містять відомостей про штатну чисельність працівників позивача та вищенаведена обставина не позбавляє позивача залучити іншу особу (спеціаліста в галузі права) для оформлення та складання позовної заяви до суду.

Відповідно до ч.1 ст.123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Згідно до ч. ч. 1-2 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи викладене, суддя дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам ст. ст. 160-161 Кодексу адміністративного судочинства України, що має наслідком на підставі ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України залишення позовної заяви без руху.

Керуючись статтями 132, 160-161, 169 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Комунального некомерційного підприємства «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» до Державної аудиторської служби України про визнання протиправним та скасування висновку залишити без руху.

Встановити позивачеві строк для усунення недоліків позовної заяви тривалістю десять днів з моменту отримання копії даної ухвали суду.

Роз`яснити позивачеві, що у разі невиконання вимог ухвали суду заява підлягає поверненню.

Копію ухвали направити позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Віталіна ГАЙДАШ

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115381805
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування висновку

Судовий реєстр по справі —580/11268/23

Ухвала від 22.12.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Віталіна ГАЙДАШ

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Віталіна ГАЙДАШ

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні