Рішення
від 30.11.2023 по справі 727/12056/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/12056/23

Провадження № 2/727/2026/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2023 року м. Чернівці

Шевченківський районний суд м. Чернівці

в складі:

головуючого судді Терещенко О.Є.

при секретарі Аниськовій К.В.

за участю:

позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Чернівці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Служба у справах дітей Вижницької міської ради Вижниць-кого району Чернівецької області, про встановлення факту самостійного виховання та утримання дітей, -

встановив:

До суду звернувся позивач ОСОБА_1 з позовом до ОСОБА_2 про встановлення факту самостійного виховання та утримання дітей.

Посилається на те, що він з відповідачкою перебував у шлюбі з 27.09.2011 року по 03.10.2022 року, після чого рішенням Вижницького районного суду Чернівецької об-ласті - шлюб було розірвано.

Від спільного шлюбу у сторін народилося двоє доньок: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вказує, що рішенням Вижницького районного суду Чернівецької області визначе-но місце проживання неповнолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 з їх батьком, ОСОБА_5 за місцем його проживання.

Вказує на необхідність юридичної фіксації факту знаходження дітей на одноосо-бовому утриманні з метою оформлення документів для отримання соціальної допомоги на дітей, які виховуються лише одним з батьків.

У зв`язку з вищевикладеним, просив встановити факт, що батько, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , самостійно виховує та утримує неповно-літніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Чернівці від 20.11.2023 року було відкрито провадження по справі та призначено справу до підготовчого судового засі-дання.

Позивач ОСОБА_1 в підготовчому засіданні підтримав позовні вимоги у повно-му обсязі та просив їх задовольнити.

Відповідачка ОСОБА_2 в підготовчому засіданні позовні вимоги визнала в пов-ному обсязі. Пояснила, що на даний час, їхні спільні діти - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , фактично проживають та знаходиться на самостійному вихованні та утриманні пози-вача - ОСОБА_1 , який має всі необхідні умови для виховання та проживання їхніх неповнолітніх дітей, і які є значно кращими, ніж за місцем мешкання відповідачки. 06.12.2022 року сторони намагалися врегулювати вказаний спір шляхом укладення но-таріального договору, але останній не зміг повністю вирішити всі їх спірні моменти.

Відповідачка наголосила, що вона не заперечує проти задоволення вимог пози-вача і просила суд ухвалити відповідне справедливе рішення.

Представник третьої особи без самостійних вимог на предмет спору Служби у справах дітей Вижницької міської ради Вижницького району Чернівецької області, в су-дове засідання не з`явилась, про місце та час розгляду справи була повідомлена належ-ним чином. Направила заяву, згідно якої просила розглянути справу без її участі та ви-нести рішення відповідно до вимог чинного законодавства.

Заслухавши пояснення позивача та відповідачки, дослідивши надані письмові до-кази в їх сукупності, суд вважає можливим прийняти рішення по справі на підставі ч.3 ст.200 ЦПК України та задовольнити позовні вимоги у повному обсязі, виходячи з на-ступного.

Відповідно до ч.4 ст.82 ЦПК України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не до-казуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Судом встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі з 27.09. 2011 року по 03.10.2022 року, після чого рішенням Вижницького районного суду Черні-вецької області №713/1636/22 шлюб між сторонами було розірвано.

Від даного шлюбу у сторін народились діти - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверд-жується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 та серії НОМЕР_2 .

Між сторонами 06.12.2022 року було укладено нотаріально посвідчений договір про визначення способу участі батьків у вихованні дитини, місця проживання та умов її утримання, згідно п.1.1 якого сторони домовились, що діти ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будуть проживати з батьком, ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішенням Вижницького районного суду Чернівецької області від 19.04.2023 року визначено місце проживання неповнолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 разом з їх бать-ком - ОСОБА_1 .

У відповідності до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, вста-новленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизна-них або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути вста-новлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особи-стих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Як вбачається із ст. 264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та запере-чення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; які правовідносини сто-рін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; як розподілити між сторонами судові витрати; чи є підстави допустити негайне виконання судового рі-шення; чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.1 ст.80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

У відповідності до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті об-ставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім ви-падків, встановлених цим Кодексом.

Отже, як встановлено судом, позивач та відповідач перебували в зареєстрованому шлюбі, від шлюбних відносин в них народились діти: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які про-живають та перебувають по теперішній час на утриманні батька.

При цьому, судом встановлено, що відповідач не заперечує факту проживання та перебування на вихованні з батьком спільних дітей, що підтверджується укладеним нею з позивачем нотаріально посвідченим договором від 06.12.2022 року.

Однак, як встановлено судом, у позивача виникає необхідність щодо вирішення питання щодо юридичної фіксації факту самостійного виховання дитини, оскільки в по-дальшому виникають обставини у необхідності оформлення документів для допомоги на дітей, які виховуються тільки одним із батьків.

Враховуючи вищевикладене, суд оцінивши докази за своїм внутрішнім переко-нанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому до-слідженні наявних у справі доказів, беручи до уваги, що встановлення вищезазначеного факту необхідно позивачу для використання його права на отримання допомоги на ді-тей, суд вважає, що позовні вимоги про встановлення факту перебування дітей на вихо-ванні та утриманні батька, - підлягають задоволенню.

Тому, відповідно до встановлених судом обставин, які мають значення для спра-ви, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для встановлення вказа-ного юридичного факту.

Керуючись ст.ст. 4-13, 76-81, 89, 141-142, 151, 157, 161, 206,211, 258-259, 264- 265, 272, 280-281, 315 ЦПК України, -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Служба у справах дітей Вижницької міської ради Виж-ницького району Чернівецької області, про встановлення факту самостійного вихован-ня та утримання дітей - задовольнити.

Встановити факт, що батько, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , самостійно виховує та утримує неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апе-ляційної скарги. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівець-кого апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня от-римання копії цього рішення.

Суддя: О.Є.Терещенко

СудШевченківський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115387728
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —727/12056/23

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Терещенко О. Є.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Терещенко О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні