Ухвала
від 04.12.2023 по справі 585/4766/23
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/4766/23

Номер провадження 2/585/1151/23

У Х В А Л А

04 грудня 2023 року м.Ромни

Суддя Роменського міськрайонного суду Сумської області В.О. Шульга, розглянувши позовну заяву Біляєва Сергія Васильовича, який діє в інтересах Міжрегіонального центру швидкого реагування державної служби України з надзвичайних ситуацій до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вабекс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвесткомплекс груп», про зняття арешту, -

В С Т А Н О В И В :

Біляєв С.В., в інтересах Міжрегіонального центру швидкого реагування державної служби України з надзвичайних ситуацій, звернувся в суд з позовом до ТОВ «Вабекс», ТОВ «Інвесткомплекс груп» і просить зняти арешт на нерухоме майно об`єкт незавершеного будівництва за адресою: АДРЕСА_1 , що накладений відділом державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Києві , постанова про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження № 44861785 від 25.09.2014 на виконання якої у Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 27.04.2015 внесено запис про обтяження в спеціальному розділі № 9500485, підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 20961206 від 27.04.2015.

Відповідно ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Як визначеноч.1ст.20ГПК України,господарські судирозглядають справиу спорах,що виникаютьу зв`язкуіз здійсненнямгосподарської діяльності(крімсправ,передбачених частиноюдругою цієїстатті),та іншісправи увизначених закономвипадках,зокрема: 6) справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці; 15) інші справи у спорах між суб`єктами господарювання.

Критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність у них спору про право цивільне, а по-друге, суб`єктний склад такого спору (однією зі сторін у спорі є, як правило, фізична особа), по-третє, пряма вказівка закону про вирішення спору в порядку певного судочинства.

Відповідно частини 2 статті 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Частиною 1 статті 3 ГК України визначено, що під господарською діяльністю у цьому Кодексі розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Виходячи з фактичних обставин викладених в позовній заяві, наданих доказів, та суб`єктного складу сторін, вважаю, що спіру данійсправі стосується господарської діяльності і існує між суб`єктами господарювання.

За вказаних обставин розгляд даного спору відноситься до компетенції господарського суду і не підлягає розгляду в судах загальної юрисдикції у порядку цивільного судочинства.

Відповідно п. 1) ч. 1 ст. 186 ЦПК України суд відмовляє у відкритті провадження у справі якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст. 7 Закону України "Про судовий збір", п. 1) ч. 1 ст. 186 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження за позовом Біляєва Сергія Васильовича, який діє в інтересах Міжрегіонального центру швидкого реагування державної служби України з надзвичайних ситуацій до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вабекс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвесткомплекс груп», про зняття арешту.

Сплачений Міжрегіональним центром швидкого реагування державної служби України судовий збір в сумі дві тисяч шістсот вісімдесят чотири гривні (2684 грн.), платіжна інструкція № 201 (внутрішній номер 310706308 від 29 листопада 2023 року), повернути позивачу.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду через Роменський міськрайонний суд протягом п`яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Роменського міськрайонного суду В. О. Шульга

СудРоменський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115389600
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —585/4766/23

Постанова від 30.04.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Шульга В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні