Рішення
від 04.12.2023 по справі 331/6391/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Провадження № 2/331/2337/2023

Справа № 331/6391/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2023 року м. Запоріжжя

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя в складі:

головуючого - судді - Скользнєвої Н.Г.,

за участю: секретаря - Постарнак М.М.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя цивільну справу за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Моноліт-Комфорт 161-А» (місцезнаходження: 69095, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. № 161 «а») до ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території,-

В С Т А Н О В И В:

26.09.2023 р. до Жовтневого районного суду м. Запоріжжя надійшла позовна заява ОСББ «Моноліт-Комфорт 161-А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території за період з 01 квітня 2021 року по 01 вересня 2023 на загальну суму 9240,56 грн., суму, на яку підлягає збільшенню боргу з урахуванням індексу інфляції у розмірі 3437,66 грн., судовий збір у розмірі 2684,00 грн. та судові витрати на правову допомогу в розмірі 1800,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідач ОСОБА_1 , який є власником квартири за адресою: АДРЕСА_2 , а відтак є співвласником багатоквартирного будинку в якому створено ОСББ «Моноліт-Комфорт 161-А».

ОСББ «Моноліт-Комфорт 161-А» є балансоутримувачем і здійснює управління багатоквартирним будинком та його обслуговування будинку. З 01 квітня 2021 року боржник припинив вносити плату за поточний і капітальний ремонт будинку, експлуатаційні витрати на утримання будинку і прибудинкової території (технічне обслуговування) і комунальні послуги, у зв`язку з чим з`явилась заборгованість перед ОСББ в сумі 9240,56 грн., за період з 01.04.2021 року по 01.09.2023 року включно.

На підставі викладеного, позивач просить суд стягнути з ОСОБА_1 заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території за період з 01 квітня 2021 року по 01 вересня 2023 на загальну суму 9240,56 грн., суму, на яку підлягає збільшенню боргу з урахуванням індексу інфляції у розмірі 3437,66 грн., судовий збір у розмірі 2684,00 грн. та судові витрати на правову допомогу в розмірі 1800,00 грн.

Представник позивача надав суду заяву, в якій просить суд розглянути справу за його відсутності; позовні вимоги підтримує у повному обсязі; у разі повторної неявки відповідачів у судове засідання просить ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів .

Відповідач по справі ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, хоча про час день та місце слухання справи був повідомлений належним чином, про що свідчать наявні в матеріалах справи поштові повідомлення. Причину неявки суду не повідомив. Заперечень стосовно позовних вимог позивача, суду не надавав.

Відповідно до ч.1ст.131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.

Відповідно до ч.3ст.131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Таким чином, згідно з вимогами ст.ст.128,131 ЦПК України, відповідачі повідомлені про час та місце слухання справи за адресою їхнього місця проживання чи місця перебування, зареєстрованого у встановленому законом порядку та не з`явились у судове засідання без поважних причин.

Ухвалою суду від 29 вересня 2023 року зазначену справу прийнято дорозгляду та відкрито провадження, вирішено розглядати у спрощеному позовному провадженні з викликом сторін (а.с. 42-43).

Суд, вивчивши позовні вимоги позивача, перевіривши наявні в матеріалах справи докази, взявши до уваги заяву представника позивача, приходить до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Матеріалами справи встановлено, що відповідач ОСОБА_1 , який є власником квартири за адресою: АДРЕСА_2 , а відтак є співвласником багатоквартирного будинку в якому створено ОСББ «Моноліт-Комфорт 161-А». ОСББ «Моноліт-Комфорт 161-А» є балансоутримувачем і здійснює управління багатоквартирним будинком та його обслуговування будинку.

Відносини з приводу створення та діяльності об`єднань співвласників багатоквартирних об`єднань регулюютьсяЗаконом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»та їх статутом.

Згідно зістаттею 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно до ч. 6 ст. 13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

За змістом ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

У свою чергу, співвласник зобов`язаний виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі (ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Згідно зі ст. 17 Закону України ««Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, утому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст. 162 ЖК України плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться, крім квартирної плати, за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" визначено, що до житлово-комунальних послуг, зокрема, належить житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком, яка включає:

- утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

- купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

- поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку..

Згідно з положеннями ст. 322 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Разом із тим, ОСОБА_1 належним чином не виконав взяті на себе зобов`язання щодо своєчасної сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, на управління та комплексне обслуговування будинку, у зв`язку з чим за період з 01.04.2021 по 01.09.2023 у нього утворилась заборгованість розміром 9240,56 грн. (а.с. 18)

Статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності дост. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору.

Згідно ч.1ст. 530 ЦК Україниякщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно дост. 11 Цивільного Кодексу України, одною із підстав цивільних прав і обов`язків є правочин. Пунктом 3ст. 202 ЦК Українивизначено поняття одностороннього правочину. У відповідності з нормами п. 5ст. 202 ЦК Українидо прав та обов`язків, які випливають з одностороннього правочину, застосовуються норми як до договору.

Таким чином, між позивачем та відповідачем виникли відносини, що породжують цивільні права та обов`язки, оскільки позивач надає житлово-комунальні послуги, а відповідач ними користуються.

Обов`язки споживача щодо своєчасної оплати житлово-комунальних послуг закріплений вст. 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а також в пункті 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затвердженихПостановою Кабінету Міністрів України № 572 від 08.10.1992 року(у редакціїПостанови КМУ №45 від 24.01.2006 року).

У відповідності до ч.1ст. 509 ЦК Українизобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно дост. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Наданий стороною позивача в обґрунтування своїх позовних вимог розрахунок заборгованості ОСОБА_1 складений з чітким зазначенням суми заборгованості за кожен місяць отримання споживачем послуг з управління багатоквартирним будинком, а тому приймається судом та покладається в основу рішення, оскільки будь-якого іншого розрахунку чи обґрунтованого заперечення проти зазначеного розрахунку відповідачем не надано.

Також, з відповідача ОСОБА_1 , окрім заборгованості за надані послуги, підлягає стягненню інфляційні втрати за вказаний період розміром 3437,66 грн., що підтверджується складеним позивачем розрахунком, який відповідач під час розгляду справи на засадах змагальності не спростував. (а.с. 8-9)

Аналізуючи перелічені норми матеріального права, дослідивши письмові докази по справі, надані стороною позивача, та перевіривши їх відповідність вимогам ЦПК України, взявши до уваги письмову заяву представника позивача, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСББ «Моноліт-Комфорт 161-А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території за період з 01 квітня 2021 року по 01 вересня 2023 на загальну суму 9240,56 грн., суму, на яку підлягає збільшенню боргу з урахуванням індексу інфляції у розмірі 3437,66 грн., є законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить з такого.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з п. 1 ч. 3 цієї статті до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Частинами 2, 3 ст. 137 ЦПК України передбачено, що за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

На підтвердження розміру понесених судових витрат позивачем та його представником надано такі докази: копію договору про надання правничої допомоги №04/09-ОСББ/161-А від 04.09.2023 та додаток №1 до договору про надання, за якими адвокат Волков Ю.О. надав позивачеві юридичні послуги.

Суд вважає понесені витрати на правничу допомогу співрозмірними із виконаними та наданими адвокатом послугами, тому із відповідача на користь позивача підлягає стягнення на користь позивача понесені витрати на правничу допомогу у розмірі 1800грн.

Відповідно до ч.1ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. В тому числі, суд враховує вимогист. 80 ЦПК України, зокрема достатність доказів для вирішення справи, наданих до суду.

Відповідно до ч. 1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При подачі позовної заяви до суду позивач по справі ОСББ «Моноліт-Комфорт 161-А» сплатило судові витрати при розгляді справи: а саме судовий збір у сумі 2684,00 грн. (а.с. 7) а тому, оскільки позов задоволено в повному обсязі сплачений судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь позивача по справі.

Керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, ст. ст. 509, 526, 610, 612, 615 ЦК України, Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»,

В И Р І Ш И В :

Позов об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Моноліт-Комфорт 161-А» (місцезнаходження: 69095, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. № 161 «а») задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МОНОЛІТ-КОМФОРТ 161-А», що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 161-А, IBAN НОМЕР_2 в філії Запорізьке ОУ АТ «Ощадбанк», ЄДРПОУ 43968592, заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.04.2021 року по 01.09.2023 року в розмірі 9240 (дев`ять тисяч двісті сорок) гривень 56 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МОНОЛІТ-КОМФОРТ 161-А», що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 161-А, IBAN НОМЕР_2 в філії Запорізьке ОУ АТ «Ощадбанк», ЄДРПОУ 43968592, суму, на яку підлягає збільшенню боргу з урахуванням індексу інфляції у розмірі 3437 (три тисячі чотириста тридцять сім) гривень 66 копійок, судовий збір у розмірі - 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок, та судові витрати на правову допомогу в розмірі - 1800 (тисяча вісімсот) гривень 00 копійок.

Повний текст судового рішення складено 04 грудня 2023 року.

Сторонам, які не з`явилися в судове засідання, направляється копія заочного рішення в порядку, передбаченомустаттею 272 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою Відповідачіа.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановленихст.284 ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: Н.Г. Скользнєва

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115391413
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —331/6391/23

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні