Рішення
від 05.12.2023 по справі 494/1365/23
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

05.12.2023

Справа № 494/1365/23

Провадження № 2/494/432/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.12.2023 року Березівський районний суду Одеської області

у складі головуючого судді Панчишина А.Ю. ,

при секретарі Твердун Т.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у м. Березівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Розквітівської сільської ради Березівського району Одеської області про позбавлення батьківських права та стягнення аліментів на утримання дітей,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Розквітівської сільської ради Березівського району Одеської області про позбавлення відповідачки батьківських права відносно малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та стягнення аліментів на утримання розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) боржника, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення до досягнення найстаршою дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що від цивільного шлюбу в нього з відповідачкою ОСОБА_2 , народилось двоє дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після народження другої дитини, мати дітей покинула з позивачем, поїхавши в невідомому напрямку та з осені 2015 року жодного разу до дітей не приїжджала. Вихованням дітей позивач зазначає, що займається сам, за допомогою своєї мами ОСОБА_6 . Мати дітей змінила своє місце проживання, змінила номер телефону .

ОСОБА_1 зазначає, що не перешкоджав ніколи відповідачці в спілкуванні з дітьми. Однак, ОСОБА_2 жодного разу дітьми не поцікавилась, не привітала їх ні з днем народження, ні з іншими святами. З осені 2015 року, від матері дітей будь- якої матеріальної допомоги не надходило. Діти навчаються в школі, характеризуються позитивно. Станом здоров`я дітей займається лише позивач.

Таким чином, відповідачка не виконує батьківських обов`язків відносно малолітніх, покладених на неї Сімейним кодексом України.

Позбавлення батьківських прав, не позбавляє обов`язку матері утримувати до повноліття своїх дітей. В зв`язку з чим, позивач вважає за доцільне розглянути разом з вимогою щодо позбавлення батьківських прав і питання щодо стягнення аліментів на утримання дітей.

Ухвалою судді Березівського районного суду Одеської області від 31.08.2023 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Березівського районного суду Одеської області від 03.10.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судовому засіданні позивач не з`явився, був належним чином повідомлений про судовий розгляд, його представник - адвокат Журик Т.В. подав до суду заяву в якій просив розглянути справу у відсутності позивача, з приводу винесення заочного рішення по справі не заперечує.

Відповідачка, будучи повторно належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилась, що вбачається з повідомлення про вручення 22.11.2023 року поштового відправлення .

Третя особа подала до суду заяву, в якій просила розглянути справу за відсутності представника Служби у справах дітей Розквітівскьої сільської ради, підтримала свій висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 .

У відповідності до вимог ст. 280 ЦПК України, суд ухвалив проводити заочний розгляд справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до таких висновків.

Судом встановлено наступне.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (згідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 ) та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 (згідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 ).

Після народження ОСОБА_5 мати дітей ОСОБА_2 покинула їх, поїхавши в невідомому напрямку.

Згідно характеристики директора та класного керівника Розквітівського закладу загальної середньої освіти вбачається, що ОСОБА_5 навчається і вказаному закладі з першого класу. Зарекомендувала себе як старанна, дисциплінована, працелюбна учениця. Добре запам`ятовує учбовий матеріал. На уроках уважна, активна, багато читає, любить малювати. ОСОБА_5 проживає у неповній сім`ї, вихованням дівчинки займається батько та бабуся. Батько та бабуся приділяють належну увагу вихованню та навчанню доньки та онуки. Дівчинка охайна та привітна, до школи приходить завжди в чистому одязі.

Згідно характеристики директора та класного керівника Розквітівського закладу загальної середньої освіти вбачається, що ОСОБА_3 навчається в школі третіх рік. Програмовий матеріал засвоїла на достатньому рівні. Читає відповідно до норм. Неконфліктна, користується повагою серед однокласників. Любить свої рідних та поважає старших. Сама дитина має охайний вигляд. Дитина забезпечена всім необхідним шкільним приладдям та речами, які необхідні для навчання в школі. Залежно від потреб батько та бабуся завжди забезпечують дівчинку. Цікавляться досягненнями, підтримують зв`язок з класним керівником.

Згідно довідки №1 від 22.02.2023 року КНП «Березівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги» ОСОБА_3 знаходилась на обстеженні в сімейного лікаря 22.02.2023 року, діагноз дитини - здорова, дитиною опікується батько, всі щеплення за віком проведені, хронічних захворювань не має, на медичні огляди батько приводить дітей регулярно.

Згідно довідки №1 від 22.02.2023 року КНП «Березівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги» ОСОБА_5 знаходилась на обстеженні в сімейного лікаря 22.02.2023 року, діагноз дитини - здорова, дитиною опікується батько, всі щеплення за віком проведені, хронічних захворювань не має, на медичні огляди батько приводить дітей регулярно.

Згідно характеристики Розквітівської сільської ради Березівського району Одеської області від 21.02.2023 року №04/02-25 на ОСОБА_1 вбачається, що ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Освіта неповна середня, не одружений, сам виховує двох дітей, за час проживання в правопорушеннях не замічений, не зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами не захоплюється, в побуті характеризується позитивно. Нарікань з боку сусідів не надходило. До адміністративної відповідальності не притягувався.

З довідки Розквітівської сільської ради Брезівського району Одеської області від 21.02.2023 року №186/02-23 вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 та має наступний склад сім`ї: ОСОБА_3 , донька ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , донька ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З пояснень сусідки ОСОБА_1 - ОСОБА_10 вбачається, що ОСОБА_1 дивиться за дітьми, одягає їх, займається з ними. Матір дітей не займається їхнім вихованням, діти виховані, чисті, нагодовані.

З довідки про доходи ТОВ «Розквітне-Агро» від 21.02.2023 року вбачається, що в період з січня 2022 року по грудень 2022 року дохід ОСОБА_1 становив 21216,32 грн.

З акту обстеження умов проживання від 27.02.2023 року встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , проживають ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_12 , ОСОБА_3 та ОСОБА_5 . Умови проживання задовільні, в будинку чисто, охайно, для дітей створені гарні умови для проживання та навчання, в дівчаток є мобільні телефони, ноутбук, проведено Інтернет, окрема кімната, одяг по сезону, продуктами харчування забезпечені повністю. Батько ОСОБА_1 один виховує двох малолітніх дітей, оскільки зі своєю цивільною дружиною ОСОБА_2 не проживає третій рік. Стосунки в сім`ї доброзичливі, довірливі.

Відповідно до висновку, затвердженого рішенням виконавчого комітету Розквітівської сільської ради від 27 червня 2023 року з метою захисту прав, свобод та законних інтересів неповнолітніх дітей, орган опіки та піклування Розквітівської сільської ради, вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 відносно її дітей ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Спірні правовідносини врегульовані нормами Закону України «Про охорону дитинства», Сімейного кодексу України та Конвенцією про права дитини.

Згідно зі статтею 18 Конвенції про права дитини батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Відповідно до статті 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляється від виконання своїх обов`язків з виховання дитини.

Положення частини першої статті 165 СК України визначають, що право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають особа, в сім`ї якої проживає дитина.

Судом встановлено, що діти проживають в сім`ї позивача.

Згідно п. 15 Постанови № 3 Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, що не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Стаття 11 Закону України «Про охорону дитинства» визнає, що сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Відповідно до основних сформованих принципів суспільства, задекларованих у національному та міжнародному законодавстві, діти мають право на особливе піклування і допомогу, внаслідок своєї фізичної і розумової незрілості, потребують спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист як до, так і після народження.

Згідно з частиною першою статті 3 Конвенції про права дитини в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Статтею 9 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789-ХІІ передбачено, що держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

Суд, дослідивши обставини справи, надавши оцінку наявним у ній доказам, приходить до висновку, що відповідачка ОСОБА_2 виявляє ознаки стійкого небажання підтримувати особисті відносини з неповнолітніми доньками ОСОБА_3 та ОСОБА_5 , не контактує з ними, не виявляє піклування про дітей. Вихованням дітей у повній мірі займається позивач, батько дітей.

Вказане свідчить про свідоме ухилення відповідачки від виховання дітей та нехтування своїми обов`язками.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позбавлення відповідачки ОСОБА_2 батьківських прав відносно її неповнолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_5 буде відповідати в першу чергу інтересам дітей.

Згідно з ч. 4 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» позбавлення батьківських прав або відібрання дитини у батьків без позбавлення їх цих прав не звільняє батьків від обов`язку утримувати дітей.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Частиною 2 статті 166 СК України встановлено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється щодо обов`язку утримання дитини.

Згідно з ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини, платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до положень ст. ст. 183, 184 СК України розмір аліментів визначається у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини, а якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення - у твердій грошовій сумі.

Таким чином, визначаючи належний до стягнення з відповідача розмір аліментів, суд враховує вимоги ст. 182 СК України, право дитини на достатній рівень життя, з урахуванням обов`язку батьків утримувати своїх дітей, та приходить до висновку про задоволення позову у частині стягнення з відповідача аліментів у заявленому позивачем розмірі.

Стаття 192 СК України передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них.

Згідно ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

В порядку п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць.

Отже, позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Крім того, з відповідача на користь держави слід стягнути судові витрати у розмірі 1073,60 гривень.

Керуючись ст.ст. 55, 58, 60, 63, 64, 150, 155, 164-166, 180 СК України, ст. ст. 10, 12, 13, 81, 263-265, 280, 282, 284-285 ЦПК України, суд

вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Розквітівської сільської ради Березівського району Одеської області про позбавлення батьківських права та стягнення аліментів на утримання дітей задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , (проживаючу за останньою відомою адресою АДРЕСА_1 ) відносно малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , (проживаючої за останньою відомою адресою АДРЕСА_1 ) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , паспорт НОМЕР_3 , ІПН НОМЕР_4 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 аліменти на утримання малолітніх дітей: ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/3 частини від заробітку (доходу) відповідача (боржника), але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку та не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму на кожну дитину відповідного віку, щомісячно, до їх повноліття, починаючи з 27 липня 2023 року до досягнення найстаршою дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_2 , (проживаючої за останньою відомою адресою АДРЕСА_1 ) судовий збір на користь держави в розмірі 1073 грн. 60 коп.

Заочне рішення можу бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржене позивачем в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Панчишин А.Ю.

СудБерезівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115391673
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —494/1365/23

Рішення від 05.12.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні