Ухвала
від 27.11.2023 по справі 359/11538/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/359/3052/2023

Справа №359/11538/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

27 листопада 2023 року суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Журавський В.В., вирішуючи питання про відкриття провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Капітал-Плаза», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: обслуговуючий кооператив «Заміський клуб», товариство з обмеженою відповідальністю «Зем буд сервіс», товариство з обмеженою відповідальністю «КБ «Зелена Планета», товариство з обмеженою відповідальністю «Конструкторське бюро «Зелена Планета», товариство з обмеженою відповідальністю «Сфера 777», про скасування державної реєстрації права власності та витребування квартири з чужого незаконного володіння, -

ВСТАНОВИВ:

В листопаді 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з вказаним позовом, яким просить:

- скасувати державну реєстрацію права власності на квартиру АДРЕСА_1 , за АТ «ЗНВКІФ «Капітал-Плаза» на підставі рішення приватного нотаріуса КМНО Кучеренко Н.П. №57912204 від 28 квітня 2021 року;

- витребувати із чужого незаконного володіння АТ «ЗНВКІФ «Капітал-Плаза» на користь ОСОБА_1 квартиру АДРЕСА_1 .

За змістом ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Крім цього, згідно з вимогами ч.1 ст.177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Згідно з ч.1, ч.3 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Суддею встановлено, що при подачі позовної заяви ОСОБА_1 не дотрималась вищезазначених вимог, а саме: не приєднала до позовної заяви документ, який би підтвердив сплату нею судового збору.

Згідно звимогами ч.3ст.6Закону України«Про судовийзбір» заподання позовноїзаяви,що маєодночасно майновийі немайновийхарактер,судовий збірсплачується заставками,встановленими дляпозовних заявмайнового танемайнового характеру. Уразі колив позовнійзаяві об`єднанодві ібільше вимогнемайнового характеру,судовий збірсплачується закожну вимогунемайнового характеру.У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а позовної заяви немайнового характеру

0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Встановлено, що в змісті пред`явленого позову об`єднано дві вимоги майнового та немайнового характеру.

Тому недоплачена сума судового збору за вимогу немайнового характеру становить 1073 гривень 60 копійок.

За змістом правової позиції Великої Палати Верховного Суду від 25 серпня 2020 року у справі №910/13737/19 судовий збір за подання до суду позовної заяви про визнання права власності на майно, стягнення, витребування або повернення майна - як рухомих речей, так і нерухомості - визначаються з урахуванням вартості спірного майна, як у спорі майнового характеру.

Встановлено, що предметом пред`явленого позову є також вимога майнового характеру витребування нерухомого майна з чужого незаконного володіння.

Таким чином, за пред`явлення даної вимоги належить сплатити судовий збір як за вимогу майнового характеру, що становить не менше 1073 гривень 60 копійок та не більше 13420 гривень.

З позовної заяви та приєднаних до неї матеріалів не вбачається ціни позову щодо вимоги майнового характеру (витребування майна з чужого незаконного володіння) у зв`язку з цим неможливо розрахувати розмір судового збору, який підлягає сплаті при пред`явленні даної вимоги майнового характеру, а тому позивачу необхідно самостійно обрахувати розмір судового збору за подання даної вимоги та сплатити.

Крім цього, ОСОБА_1 не приєднала екземпляри позовної заяви з додатками для вручення відповідачу та третім особам, а також не приєднала додатки, які зазначені в позовній заяві. Вказана обставина підтверджується актом про відсутність вкладень від 20 листопада 2023 року, складеним старшим секретарем Бориспільського міськрайонного суду Київської області Трипільською Л.І.

З огляду на викладене, підстави для відкриття провадження у справі за поданою позовною заявою відсутні, вона підлягає залишенню без руху.

Керуючись пп.1 та пп.2 п.1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір», ч.1, ч.4 ст.177, ч.1 ст.185 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Капітал-Плаза», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: обслуговуючий кооператив «Заміський клуб», товариство з обмеженою відповідальністю «Зем буд сервіс», товариство з обмеженою відповідальністю «КБ «Зелена Планета», товариство з обмеженою відповідальністю «Конструкторське бюро «Зелена Планета», товариство з обмеженою відповідальністю «Сфера 777» про скасування державної реєстрації права власності на та витребування квартири з чужого незаконного володіння залишити без руху.

Надати ОСОБА_1 строк протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали для усунення допущених недоліків шляхом:

- надання доказів, що підтверджують сплату судового збору за вимогу немайнового характеру у розмірі 1073 гривень 60 копійок;

-зазначення ціни пред`явленого позову;

-надання доказів, що підтверджують сплату судового збору за вимогу майнового характеру, з урахуванням дійсної вартості спірного нерухомого майна;

-надання екземпляру позовної заяви з усіма додатками, зазначеними в позовній заяві;

-надання шести екземплярів позовної заяви з додатками для вручення відповідачу та третім особам.

Роз`яснити, що у разі не усунення зазначених недоліків, позовна заява буде визнана неподаною та повернута.

Ухвала суду є остаточною і оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя: підпис

З оригіналом згідно:

Суддя Бориспільського міськрайонного суду В.В. Журавський

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115393047
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування державної реєстрації права власності та витребування квартири з чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —359/11538/23

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Болотов Євген Володимирович

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Болотов Євген Володимирович

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні