Ухвала
від 05.12.2023 по справі 528/1176/23
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


528/1176/23

УХВАЛА

Іменем України

05 грудня 2023 р. м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі: прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду з проведенням технічної фіксації судового процесу обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12023170580000278, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 13.06.2023 відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з середньо-технічною освітою, не працюючого, не одруженого, на утриманні осіб не маючого, не являється особою з інвалідністю, участі в АТО та ООС не брав, раніше неодноразово судимого:

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 190 КК України,-

встановив:

В провадженні Гребінківського районного суду Полтавської області, на стадії підготовчого розгляду, знаходяться матеріали вказаного кримінального провадження відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 190 КК України.

В підготовчі судові засідання 17.10.2023, 23.10.2023,16..2023 та 05.12.2023 року обвинувачений ОСОБА_4 не з`явився. Причин своєї неявки обвинувачений не повідомив. Заяв чи клопотань від нього не надходило.

Прокурор Пирятинського відділу Лубенської окружної прокуратури ОСОБА_3 вважає неможливим подальший розгляд справи у відсутність обвинуваченого, проте заявив клопотання, яким просив застосувати примусовий привід відносно обвинуваченого ОСОБА_4 , оскільки його явка в судові засідання є обов`язково, останній вже тривалий час ухиляється від суду, що порушує розумні строки розгляду даного кримінального провадження, зі слів матері на даний час знаходиться поза межами Гребінківського району. У зв`язку з цим, просив відкласти розгляд справи надавши термін для виконання ухвали.

За наслідком розгляду заявленого прокурором клопотання суд прийшов таких висновків.

Згідно з ч.1 ст.21 КПК України, кожному гарантується право на справедливий розгляд та вирішення справи в розумні строки. При цьому, такі строки під час судового провадження забезпечує суд (ч. 2 ст. 28 КПК України), який відповідно до засади диспозитивності вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень цим Кодексом. Перед судом заявлено клопотання про застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як привід, що згідно з ч. 2 ст. 142 КПК України розглядається негайно. А тому суд зобов`язаний його вирішити, користуючись своїми повноваженнями відповідно до вимог КПК України.

Так, відповідно до п.1 ч.7 ст. 42 КПК України підозрюваний, обвинувачений зобов`язаний прибути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк - заздалегідь повідомити про це зазначених осіб.

Відповідно до ст. 139 КПК України якщо обвинувачений, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний, не з`явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, до нього може бути застосовано привід.

Згідно ст.140 КПК України, привід полягає у примусовому супроводженні особи, до якої він застосовується, особою, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, до місця її виклику в зазначений в ухвалі день та час. Рішення про здійснення приводу приймається: під час досудового розслідування - слідчим суддею за клопотанням слідчого, прокурора або з власної ініціативи, а під час судового провадження - судом за клопотанням сторони кримінального провадження, потерпілого або з власної ініціативи. Рішення про здійснення приводу приймається у формі ухвали. Привід може бути застосований до підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або свідка.

Як вбачається з матеріалів справи обвинувачений ОСОБА_4 ухиляється від явки до суду. Останньому відомо, що Гребінківським районним судом Полтавської області розглядається дане кримінальне провадження. Причини неявки обвинуваченого невідомі, будь-яких клопотань чи заяв від нього не надходило.

Таким чином, з метою додержання судом розумних строків розгляду даного кримінального провадження є необхідним вжити заходи примусового приводу обвинуваченого, явка до суду якого є обов`язковою.

Згідно із ч. 1 ст. 143 КПК України виконання ухвали про здійснення приводу може бути доручене відповідним підрозділам органів Національної поліції, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, Національного антикорупційного бюро України або Державного бюро розслідувань.

Якщо буде встановлено, що здійснення приводу неможливо (наприклад, особа відсутня за місцем проживання або роботи), особа, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, повертає її до суду з письмовим поясненням причин невиконання (з відповідним рапортом, поясненням осіб, які проживають (працюють) поряд з особою, яка підлягає приводу, про її відсутність).

З огляду на те, що судовий розгляд може бути проведений лише за участю обвинуваченого, суд вважає можливим постановити ухвалу про його примусовий привід.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 139, 140, 142, 371, 372 КПК України, суд -

п о с т а н о в и в :

Підготовче судове засідання з розгляду кримінального провадження відкласти на 08 год. 45 хв. 21 грудня 2023 року у зв`язку з неявкою обвинуваченого.

Клопотання Пирятинського відділу Лубенської окружної прокуратури ОСОБА_3 про примусовий привід обвинуваченого - задовольнити.

Здійснити примусовий привід у судове засідання в приміщення Гребінківського районного суду Полтавської області, за адресою: Полтавська область м. Гребінка вул. Ярослава Мудрого, 4 (зал. №3) на 08 год. 45 хв. 21 грудня 2023, обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 .

Виконання примусового приводу доручити уповноваженим особам СПД №1 ВП №1 Лубенського районного відділу поліції в Полтавській області.

Контроль за виконанням приводу слід покласти на прокурорів Пирятинського відділу Лубенської окружної прокуратури, які перебувають в групі прокурорів в даному кримінальному провадженні.

У разі неможливості здійснення приводу особа, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, повертає її до суду з письмовим поясненням причин невиконання ( ч. 4 ст. 143 КПК України).

Копію ухвали направити начальнику СПД №1 ВП №1 Лубенського районного відділу поліції в Полтавській області, для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115393614
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —528/1176/23

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні