Ухвала
від 26.10.2023 по справі 757/42481/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/42481/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2023 року

слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

особи, яка подала скаргу: не з`явився,

слідчого: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві скаргу Комунального підприємства «ІНФОРМАТИКА» Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на бездіяльність слідчого Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, яка полягає у не внесені відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство «ІНФОРМАТИКА» Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі - особа, яка подала скаргу, КП «ІНФОРМАТИКА») звернулось до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва зі скаргою на бездіяльність уповноважених осіб Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві (далі - слідчий), яка полягає у не внесені відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) за заявою від 25.07.2023 року.

В обґрунтування скарги КП «ІНФОРМАТИКА» зазначає, що 25.07.2023 року воно подало до Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві заяву про вчинення кримінального правопорушення від 25.07.2023 року, проте, в порушення ст. 214 КПК України, відомості внесені до ЄРДР не були.

У зв`язку з викладеним представник КП «ІНФОРМАТИКА» просить зобов`язати уповноважену особу Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві внести відомості до ЄРДР за заявою про вчинення кримінального правопорушення від 25.07.2023 року, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей, надати заявнику витяг з ЄРДР.

В судове засідання учасники процесу не з`явились, про день, час, місце розгляду скарги повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України, розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Оскільки особа, яка подала скаргу, про розгляд скарги повідомлена належним чином, а неявка слідчого не перешкоджає розгляду скарги, враховуючи строк розгляду скарги під час досудового розслідування, встановлений КПК України, слідчий суддя визнав можливим розглянути скаргу за їх відсутності.

Відповідно до ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду скарги фіксування провадження технічними засобами не здійснювалось.

Дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що 25.07.2023 року КП «ІНФОРМАТИКА» подало до Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві заяву про вчинення кримінального правопорушення від 25.07.2023 року.

Згідно ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Отже, після надходження заяви КП «ІНФОРМАТИКА» про вчинення кримінального правопорушення від 25.07.2023 року відповідальна службова особа Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві зобов`язана була невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, внести відповідні відомості до ЄРДР, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Проте, слідчий в судове засідання не з`явився, відомостей про результати розгляду заяви КП «ІНФОРМАТИКА» від 25.07.2023 року слідчому судді не надав.

Отже, слідчий суддя вважає, що, в порушення ст. 214 КПК України, відомості за заявою КП «ІНФОРМАТИКА» від 25.07.2023 року про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР внесені не були.

За таких обставин, скарга Комунального підприємства «ІНФОРМАТИКА» Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на бездіяльність слідчого Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, яка полягає у не внесені відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 214, 303, 305, 307, 309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Скаргу Комунального підприємства «ІНФОРМАТИКА» Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на бездіяльність слідчого Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, яка полягає у не внесені відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за заявою Комунального підприємства «ІНФОРМАТИКА» Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 25.07.2023 року розпочати досудове розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зобов`язати уповноважених осіб Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві повідомити слідчого суддю про виконання ухвали.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115395005
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —757/42481/23-к

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні