Ухвала
від 21.11.2023 по справі 202/7795/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/7795/22

Провадження № 2/202/473/2023

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

У Х В А Л А

21 листопада 2023 року м. Дніпро

Індустріальний районний суд міста Дніпропетровська у складі головуючої судді Марченко Н.Ю., за участю секретаря судового засідання Шульги А.О., представника позивача Васюхіна Є.Ю., розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс», Акціонерного товариства «Ідея Банк», Товариства з обмеженою відповідальністю Факторингова компанія «Рантье» про визнання недійсними договорів факторингу, -

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2022 року позивач в особі свого представника звернувся з позовом, в якому просить визнати недійсним договір факторингу № 28/2-1 від 28 лютого 2017 року, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансовою компанією «Серет», назву якого в подальшому змінено на Товариство з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс», та Товариством з обмеженою відповідальністю «Рантье», а також визнати недійсним договір факторингу № 31/12-2 від 31 грудня 2015 року, укладений між Акціонерним товариством «Ідея Банк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Факторингова компанія «Рантье».

Ухвалою Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 27 грудня 2022 року задоволено клопотання представника позивача про витребування у Товариства з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс» та Акціонерного товариства «Ідея Банк» належним чином завірених копій договору факторингу № 28/2-1 від 28 лютого 2017 року, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансовою компанією «Серет», назву якого в подальшому змінено на Товариство з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс», та Товариством з обмеженою відповідальністю «Рантье», а також договору факторингу № 31/12-2 від 31 грудня 2015 року, укладеного між Акціонерним товариством «Ідея Банк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Факторингова компанія «Рантье» та зобов`язано надати вищезазначені документи суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали. Крім того, зазначеною ухвалою було роз`яснено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Копія ухвали суду від 27 грудня 2022 року неодноразово направлялася на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс» та була отримана останнім 22 лютого 2023 року, 16.08.2023 та 19.08.2023 року, про що свідчать наявні у матеріалах справи повідомлення про вручення поштового відправлення.

Однак до теперішнього часу вказана ухвала Товариством з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс» не виконана, копії документів, які витребує суд, не надані, про неможливість їх подання суд не повідомлено.

В підготовчому засіданні представник позивача наполягав на витребуванні у Товариства з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс» належним чином завіреної копії договору факторингу № 28/2-1 від 28 лютого 2017 року, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансовою компанією «Серет», назву якого в подальшому змінено на Товариство з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс», та Товариством з обмеженою відповідальністю «Рантье».

Заслухавши учасників судового розгляду, суд приходить до наступного висновку:

Згідно з вимогами ст. ст. 12,81 ЦПК Україникожна сторонаповинна довестиобставини,які маютьзначення длясправи іна яківона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 4 частини 5 статті 12 ЦПК України визначено, що суд сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст. 84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно з ч. 7-9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Статтею 143 ЦПК України визначено, що заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 144 ЦПК Українизаходом процесуального примусу є штраф.

Частиною 2 ст. 144 ЦПК України передбачено, що застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з п. 3 ч. 1ст. 148 ЦПК Українисуд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

У випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів суд з урахуванням конкретних обставин стягує у дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (частина 2 статті 148 ЦПК України).

Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», з 1 січня 2023 року установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 2684 гривні.

Враховуючи, що ухвала суду про витребування доказів була неодноразово отримана Товариством з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс», але до теперішнього часу не виконана, про неможливість подання доказів суд не повідомлено, чим затягується судовий розгляд та вирішення цивільної справи, порушуються процесуальні строки суд вважає за необхідне за неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, та неподання таких доказів без поважних причин, застосувати до Товариства з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс» заходи процесуального примусу у вигляді штрафу у розмірі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 2684 грн.

При цьому суд звертає увагу, що застосування до Товариства з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс» заходів процесуального примусу у вигляді штрафу не звільняє його від обов`язку подати витребувані докази, а тому ухвала суду від 27 грудня 2022 року повинна бути виконана, у зв`язку з чим підлягає повторному направленню на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс».

Керуючись ст. ст. 84, 144, 148 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Застосувати до Товариства з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс» (код ЄДРПОУ 29691431, юридична адреса: 01024, м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 23) заходи процесуального примусу у вигляді штрафу.

Накласти на Товариство з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс» (код ЄДРПОУ 29691431, юридична адреса: 01024, м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 23) штраф у розмірі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн., який стягнути на користь Державної судової адміністрації України, код ЄДРПОУ 26255795 (рахунок отримувача UA118999980313090106000026007, кодкласифікації доходів бюджету: 21081100).

Повторно направити Товариству з обмеженою відповідальністю «Нью Файненс Сервіс» для виконання копію ухвали Індустріального районного суду м. Дніпропетровська про витребування доказів від 27.12.2022 року.

Зобов`язати Товариствоз обмеженоювідповідальністю «НьюФайненс Сервіс» копії документів, що витребує суд, у судове засідання, призначене на 14-00 годину 14 грудня 2023 року.

Роз`яснити, що відповідно до частини 6 статті 148 ЦПК України суд може скасувати постановлену ним ухвалу про стягнення штрафу, якщо особа, стосовно якої її постановлено, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов`язків.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів.

Строк пред`явлення ухвали до виконання в частині стягнення штрафу - три місяці.

Суддя НаталіяМАРЧЕНКО

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115395918
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсними договорів факторингу

Судовий реєстр по справі —202/7795/22

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Рішення від 30.01.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Рішення від 30.01.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 27.10.2022

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні