Рішення
від 05.12.2023 по справі 341/1809/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/1809/23

Номер провадження 2-о/341/111/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2023 року м. Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області у складі

головуючого судді Куценка М.О.,

присяжних: Кашуби І. І., Бублінської З. С.,

за участі секретаря судового засідання Сегін І.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Галич Івано-Франківської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Галицький відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_2 про скасування рішення суду про визнання особи безвісно відсутнім

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявоюпро скасування рішення суду від 22.11.2002 року про визнання особи безвісно відсутнім, в якій просить скасувати рішення Ратнівського районного суду Волинської області від 29.11.2002 року, яким було визнано безвісно відсутнім ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, уродженця села Улянівка Кегичівського району Харківської області. Про вказане рішення заявник дізнався 14.08.2023 року, коли звернувся у Галицький відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції з питання реєстрації шлюбу. Працівники РАЦСУ повідомили йому, що видати йому свідоцтво про розірвання першого шлюбу і зареєструвати другий шлюб не можуть, оскільки наявне рішення унеможливлює вчинити будь-яку дію відносно нього. Заявник перебував у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 , з якою проживав у селі Тур Ратнівського району Волинської області. У зв`язку з тим, що сімейне життя з ОСОБА_2 не склалося заявник поїхав з села, маючи намір знайти роботу у іншому місці і після того ніяких відомостей про себе дружині та рідним не повідомляв. З 2006 року заявник проживав у селі Козино, що на Івано-Франківщині разом зі своєю цивільною дружиною ОСОБА_3 . З часу повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну ОСОБА_1 несе службу у ЗСУ.

Станом на сьогодні він не має змоги зареєструвати шлюб із ОСОБА_3 , оскільки він за рішенням суду оголошений безвісно відсутнім, а тому виникла необхідність звернення до суду із заявою про скасування рішення суду про визнання його безвісно відсутнім, оскільки рішення суду порушує його права.

Ухвалою судді від 22.08.2023 року відкрито провадження у справі, та справу призначено до розгляду.

У судове засідання сторони не з`явились.

Представник заявника адвокат Шевчук-Філімон Н.М. подала заяву про розгляд справи без їхньої участі, заявлені вимоги підтримують в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Галицького відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився. Від начальника Галицького відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції надійшла заява про розгляд справи у їх відсутності. (а.с.48).

Заінтересована особа: ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про причини неявки в судове засідання не повідомила.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось через неявку у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

Рішенням Ратнівського районного суду Волинської області від 29.11.2002 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, українець, уродженець села Улянівка Кегичівського району Харківської області був визнаний безвісно відсутнім (а.с. 76-78).

Згідно з даними паспорта громадянина України від 08.10.1996 року ОСОБА_1 отримав паспорт виданий Кегичівським РВУМВС України в Харківській області (а.с.5).

Відповідно до свідоцтва про народження Серії НОМЕР_1 від 15.08.23. ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 13).

Відповідно до матеріалів справи, заявник фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , разом із цивільною дружиною ОСОБА_3 без реєстрації шлюбу більше 17 років, що стверджується Актом обстеження матеріально-побутових умов від 14.08.23 р. (а.с.11-12).

Згідно довідки виданої начальником штабу в/ч НОМЕР_2 майором ОСОБА_4 солдат ОСОБА_1 перебуває на військовій службі у військовій частині НОМЕР_2 АДРЕСА_2 , по мобілізації по теперішній час (а.с.18).

07.08.23 р. командиром військовою частиною НОМЕР_2 складено Акт про укладення шлюбу (а.с. 8-9).

Відповідно до матеріалів справи 31.05.2005 року ОСОБА_1 отримав дублікат карти фізичної особи-платника податків (а.с. 6).

Згідно ізст. 45 ЦК України, якщо фізична особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з`явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем її перебування або суд, що постановив рішення про визнання цієї особи безвісно відсутньою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою.

Відповідно дост. 309 ЦПК Україниу разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або відомостей про місце перебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою або оголосив її померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

У частині третійстатті 12 ЦПК Українизазначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частин п`ятої та шостоїстатті 81 ЦПК Українидокази подаються сторонами та іншими учасниками справ. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Враховуючи появу ОСОБА_1 , який був визнаний безвісно відсутнім за рішенням суду від 29.11.2002 році, його звернення із заявою про скасування рішення суду про визнання його безвісно відсутнім, враховуючи інтереси заявника, та його фактичне проживання за адресою: АДРЕСА_1 , що стверджено вищезазначеними письмовими доказами, суд дійшов до висновку, що наявні законні підстави для задоволення заяви про скасування рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою.

На підставіст. 45 ЦК України, керуючись ст.,ст.76-80,258,259, ст., ст.264,265,268,305,309 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Галицький відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_2 про скасування рішення суду про визнання особи безвісно відсутнім - задовольнити.

Рішення Ратнівськогорайонного судуВолинської областівід 29листопада 2002року,яким ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , громадянина України, уродженця села Улянівка Кегичівського району Харківської області, визнано безвісно відсутнім - скасувати.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

СуддяМихайло КУЦЕНКО

Присяжні : Іван КАШУБА

Зоряна БУБЛІНСЬКА

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115396517
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —341/1809/23

Рішення від 05.12.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

КУЦЕНКО М. О.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

КУЦЕНКО М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні