Ухвала
від 30.11.2023 по справі 638/5274/22
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/5274/22

Провадження № 1-кс/638/3171/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2023 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_5 ,

розглянувши увідкритомусудовомузасіданні в залі судових засідань в приміщенні Дзержинського районного суду м. Харковаклопотання начальникавідділення СВХРУП №3ГУНП вХарківській областістаршого лейтенанта поліції ОСОБА_6 ,яке погодженез прокуроромШевченківської окружноїпрокуратури м.Харкова ОСОБА_3 у кримінальному провадженню № 42022222060000201від 20вересня2022 року про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Харкова, громадянки України, з вищою освітою, раніше не судимої, зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України,

встановив:

Начальник відділення СВ ХРУП №3 ГУНП в Харківській області старший лейтенантполіції ОСОБА_6 звернулась до Дзержинського районного суду м. Харкова з клопотанням, яке погоджене з прокурором Шевченківської окружноїпрокуратурим.Харкова ОСОБА_3 вкримінальному провадженні№ 42022222060000201від20вересня2023 року про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно ОСОБА_5 .

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що наказом начальника Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради від 07.02.2017 №80-к ОСОБА_7 призначено на посаду головного бухгалтера централізованої бухгалтерії.

Відповідно до наказу від 01.08.2016 № 41-а «Про затвердження Положення про Тендерний комітет Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради», затверджено Положення про Тендерний комітет Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради. Тендерному комітету забезпечувати проведення закупівель відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» (далі Закон).

Згідно із п. 1.2 Положення про тендерний комітет Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради, тендерний комітет (далі комітет) службові (посадові) та інші особи Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради (далі замовник), Управління освіти), призначені відповідальними за організацію та проведення процедур закупівлі згідно із Законом.

У відповідності до п 2.3 Положення керівництво роботою комітету здійснює його голова, який призначається наказом начальника управління освіти. Головою комітету з конкурсних торгів за посадою є головний бухгалтер централізованої бухгалтерії Управління освіти.

Так, в п. 2.4 Положення голова комітету призначає заступника голови, секретаря з числа членів комітету та визначає функції кожного члена комітету.

Згідно із п. 2.5 Положення формою роботи комітету є засідання, яке є правомочним за присутності на ньому не менше двох третин членів комітету.

Пунктом 2.11 Положення, визначається що голова комітету: організовує роботу комітету, приймає рішення щодо проведення засідань комітету, визначає дату і місце проведення засідань комітету, пропонує порядок денний засідань комітету, веде засідання комітету, вносить на розгляд керівника замовника пропозиції щодо змін у складі комітету, здійснює інші повноваження відповідно до закону.

Відповідно до ст. 2.13. Положення голова комітету персонально відповідає за виконання покладених на комітет функцій.

У відповідності до п. 2.14 та 2.15 Положення за порушення вимог, установлених Законом та нормативно-правовими актами, розробленими відповідно до Закону, члени комітету відповідають згідно із законами України. Голова та секретар комітету персонально відповідають за повноту та достовірність інформації, що оприлюднюється на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель для загального доступу.

Так, відповідно до п. 25 ч. 1 ст. 1 Закону публічна закупівля (далі - закупівля) - придбання замовником товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому цим Законом.

Згідно зі ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі» закупівлі здійснюються за такими принципами: максимальна економія та ефективність; об`єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; запобігання корупційним діям і зловживанням.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 7 Бюджетного кодексу України, що закріплює принцип ефективності та результативності, - при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення цілей при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та досягнення максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів.

З метою вдосконалення публічних закупівель Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.02.2020 № 275 затверджена «Примірна методика визначення очікуваної вартості предмета закупівлі» (далі Методика).

Відповідно до розділу 2 Методики, визначення замовником очікуваної вартості складається з таких етапів: визначення потреби в товарах, роботах, послугах, формування опису предмета закупівлі із зазначенням технічних і якісних характеристик, аналіз ринку, визначення вимог до умов поставки і оплати, визначення очікуваної вартості кожного окремого предмета закупівлі. Зокрема, на етапі аналізу ринку доцільно використовувати як загальнодоступну інформацію щодо цін та асортименту товарів, робіт і послуг, яка міститься у відкритих джерелах (у тому числі на сайтах виробників та/або постачальників відповідної продукції, спеціалізованих торгівельних майданчиках, в електронних каталогах, рекламі, прайс-листах, в електронній системі закупівель "Prozorro" та на аналогічних торгівельних електронних майданчиках, дані спеціалізованих інформаційно-аналітичних видань, офіційних статистичних видань, в тому числі іноземних, тощо), так і інформацію, отриману шляхом проведення ринкових консультацій. Отримана замовниками під час ринкових консультацій інформація дозволить визначити оптимальні вимоги до предмета закупівлі з урахуванням актуальних пропозицій ринку та визначити обґрунтовану очікувану вартість.

Крім того, згідно розділу 3 Методики, визначення замовником очікуваної вартості предмета закупівлі може здійснюватися методом порівняння ринкових цін. Зокрема, уповноваженій особі для отримання інформації про ціну товарів та послуг рекомендується здійснити пошук, збір та аналіз загальнодоступної інформації про ціну, направити не менше 3-х письмових запитів цінових пропозицій (електронною поштою) виробникам, офіційним представникам та дилерам, постачальникам конкретного товару, надавачам послуг, за результатом чого здійснити розрахунок очікуваної вартості предмета закупівлі.

Оскільки голова тендерного комітету здійснює керівництво роботою комітету з конкурсних торгів, організовує його роботу і несе персональну відповідальність за виконання покладених на комітет функцій, а отже наділений правом здійснювати організаційно-розпорядчі функції, тобто згідно з п. 1 примітки ст. 364 Кримінального кодексу України є службовою особою.

Таким чином, ОСОБА_5 , 23 листопада 2020 року будучи на посаді головного бухгалтера та, виконуючи функції голови тендерного комітету Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради, вчинила кримінальне правопорушення - злочин при наступних обставинах.

Так, на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширення короновірусної хвороби (Соvid-19) №530 від 17.03.2020 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню локалізацію спалахів, епідемій та пандемій короновірусної хвороби (Соvid-19) на території України», погоджено закупівлю засобів для догляду за руками та нігтями для Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради, а саме антисептик для рук ДС-Е80 (5 л) та антисептик для рук ДС-Е80 (1 л).

Маючи в своєму розпорядженні вказаний Закону України № 530 від 17.03.2020, в ході виконання своїх службових обов`язків голови тендерного комітету Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради ОСОБА_5 виник злочинний умисел направлений на зловживання службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди на користь іншої юридичної особи, яка діючи всупереч інтересам служби, з корисливих мотивів, внесла доповнення до затвердження додатку до річного плану річного плану закупівель на 2021 рік предметом закупівлі за ДК 021:2015 33740000-9-Засоби для догляду за руками та нігтями (Антисептик для рук ДС-Е80 COVID-19) з очікуваною вартістю 815 588.00 грн. шляхом складання протоколу № 91 від 23.11.2020 «Засідання тендерного комітету Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради».

Згідно із обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі, то очікувану вартість Антисептик для рук ДС-Е80 COVID-19 визначено методом порівняння ринкових цін шляхом збирання та аналізу цінової інформації з відповідного ринку товару.

Незважаючи на вимоги «Примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі» затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.02.2020 № 275, Закону України «Про публічні закупівлі», Бюджетного кодексу України ОСОБА_5 , маючи достатній освітній рівень, життєвий та професійний досвід, будучи фахівцем та володіючи професійною обізнаністю у сфері процедур публічних закупівель, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на зловживання службовим становищем, діючи всупереч інтересам служби, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди на користь іншої юридичної особи, як голова тендерного комітету Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради підписала протокол № 91 від 23.11.2020, із затвердження додатку до річного плану на 2020 рік, яким визначено проведення закупівлі Антисептик для рук ДС-Е80 COVID-19 ДК 021:2015 33740000-9-Засоби для догляду за руками та нігтями із очікуваною вартістю 815 588 грн.

Надалі, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, 27 листопада 2020 року опублікувала Звіт про виконання договору №1 від 27.11.2020 про постачання товару з кодом ДК 021:2015:33740000-9: Засоби для догляду за руками та нігтями на загальну суму 815 588, 00 грн.

За результатом вказаних дій ОСОБА_5 , між Управлінням освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради (код ЄДРПОУ 02146268) в особі начальника Управління освіти ОСОБА_8 та Фізичною особою-підприємцем « ОСОБА_9 » (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) в особі ОСОБА_9 укладено договір №1 від 27.11.2020 про постачання товару антисептик для рук ДС-Е80 (5 л) у кількості 916 од. та антисептик для рук ДС-Е80 (1 л) у кількості 1 од., на загальну суму 815 588, 00 грн. (згідно Специфікації до договору поставки від 27.11.2020) - ціна за одиницю товару антисептик для рук ДС-Е80 (5 л) становить 890,00 грн., та одиницю товару антисептик для рук ДС-Е80 (1 л) становить 348, 00 грн.

Так, відповідно до вказаного договору, «продавець» доставляє антисептик для рук ДС-Е80 (5 л) у кількості 916 од. та антисептик для рук ДС-Е80 (1 л) за кінцевим місцем призначення за адресою: м. Харків, вул. Шекспіра, 8-а.

Під час досудового розслідування встановлено, що ринкова вартість предмета закупівлі є завищеною, а саме ринкова вартість 1 од. антисептику для рук ДС-Е80 (5 л) станом на дату укладення договору №1 від 27.11.2020 становить 622, 25 грн., та ринкова вартість 1 од. антисептику для рук ДС-Е80 (1 л) станом на дату укладення договору №1 від 27.11.2020 становить 161, 05 грн.

Таким чином, в результаті умисних протиправних дій ОСОБА_5 , що виразились у зловживанні своїм службовим становищем під час формування очікуваної вартості предмета публічної закупівлі, Управлінням освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради необґрунтовано перераховано бюджетні кошти за договором закупівлі №1 від 27.11.2020 на рахунок ФОП « ОСОБА_9 » за завищеною вартістю, відповідно до висновку судової економічної експертизи № СЕ-19/121-23/21418-ЕК від 04.10.2023 в розмірі 245 445, 95 грн., чим спричинено істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам.

Таким чином ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюється органом досудового розслідування у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, а саме: зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України підтверджується зібраними під час досудового розслідування доказами, а саме: документами отриманими під час складання протоколу тимчасового доступу, висновком експертів № 23229 від 24 січня 2023 року, документами отриманими на вимогу від 13 лютого 2023 року в порядку ст. 36 КПК України від Управління освіти адміністрації Шевченківського району ХМР, протоколом допиту свідка ОСОБА_8 від 24 липня 2023 року, протоколом додаткового допиту свідка ОСОБА_8 від 25.08.2023, протоколом допиту свідка ОСОБА_10 від 28.09.2023, протоколом допиту свідка ОСОБА_11 від 28.09.2023, протоколом допиту свідка ОСОБА_12 , протоколом допиту свідка ОСОБА_13 від 28.09.2023 від 28.09.2023, висновком експерта № СЕ-19/121-23/21418-ЕК від 04.10.2023.

Підставою для подання клопотання про обрання запобіжного заходу стало те, що ОСОБА_5 на думку органу досудового розслідування обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України та в ході досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, які полягають в тому, що підозрювана ОСОБА_5 може переховуватися від органів досудового розслідування та суду.

У зв`язку з викладеним, у органу досудового розслідування виникла необхідність в обранні підозрюваній ОСОБА_5 запобіжного заходу, передбаченого ч.1 ст.179 КПК України у вигляді особистого зобов`язання, яке полягає в покладенні на підозрюваного зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею обов`язки, передбачені статтею 194 КПК України.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Захисник підозрюваної ОСОБА_5 адвокат ОСОБА_4 проти задоволення клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання заперечував. Однак просив, у разі його задоволення дозволити підозрюваній виїжджати за межі міста Харкова.

Підозрювана ОСОБА_5 підтримала думку свого захисника.

Суд, заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку про таке.

Відповідно до вимог ст. 177 КПК України підставою для застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені ч.1 цієї статті.

З матеріалів доданих до клопотання вбачається, що в провадженні ХРУП №3 ГУНП в Харківській області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022222060000201від 20вересня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

В порядку ст.ст. 276-278 КПК України 20 листопада 2023 року слідчим здійснено повідомлення ОСОБА_5 про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

В обґрунтування клопотання про застосування до підозрюваної запобіжного заходу слідчий посилається на наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 ККУкраїни;наявність ризиків,передбачених п.1 ч. 1 ст.177 КПК України.

Наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, підтверджується наданими суду доказами: копією висновку експертів № 23229 від 24 січня 2023 року;копіями документів отриманими органом досудового розслідування на вимогу від 13 лютого 2023 року в порядку ст. 36 КПК України від Управління освіти адміністрації Шевченківського району ХМР; копією протоколу допиту свідка ОСОБА_8 від 24 липня 2023 року; копією протоколу додаткового допиту свідка ОСОБА_8 від 25 серпня 2023 року; копією протоколу допиту свідка ОСОБА_10 від 28 вересня 2023 року; копією протоколу допиту свідка ОСОБА_11 від 28 вересня 2023 року; копією протоколу допиту свідка ОСОБА_12 ; копією протоколу допиту свідка ОСОБА_13 від 28 вересня 2023 року; копією висновку експерта № СЕ-19/121-23/21418-ЕК від 04 жовтня 2023 року.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 184 КПК України клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу подається до місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, і повинно містити обґрунтування неможливості запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні, шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів.

Відповідно доч.1ст.177КПК Україниметою застосуваннязапобіжного заходує забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; незаконно впливати на потерпілого, іншого підозрюваного у цьому ж кримінальному провадженні; вчинити інше кримінальне правопорушення.

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно підозрюваної ОСОБА_5 судом враховується наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст.177 КПК України, а саме, що підозрювана може переховуватись від суду, оскільки ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні, кримінального правопорушення за яке передбачено покарання у виді арешту на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п`ятдесяти до семисот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Суд враховує, що підозрювана ОСОБА_5 ранішесудима, має зареєстроване місце проживання, офіційно працевлаштована, має малолітню дитину.

З огляду на викладене, враховуючи дані про особу, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно ОСОБА_5 підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.179 КПК України особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу.

Підозрюваному, обвинуваченому письмово під розпис повідомляються покладені на нього обов`язки та роз`яснюється, що в разі їх невиконання до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Керуючись ст.ст.176, 177, 178, 179, 194, 196, 309, 372, 395 КПК України, слідчий суддя,-

постановив:

Клопотання начальника відділенняСВ ХРУП№3ГУНП вХарківській областістаршого лейтенанта поліції ОСОБА_6 ,яке погодженез прокуроромШевченківської окружноїпрокуратури м.Харкова ОСОБА_3 у кримінальному провадженню № 42022222060000201від 20вересня2022 рокупрозастосуваннязапобіжного заходуувиглядіособистого зобов`язаннявідносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Застосувати відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання та покласти на неї наступні обов`язки:

прибувати до слідчого СВ Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області, який здійснює досудове розслідування, із встановленою періодичністю;

не відлучатися за межі Харківської області, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

утримуватися від спілкування із свідками та іншими підозрюваними з приводу обставин вчинення інкримінованого їй злочину;

повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

здати на зберігання слідчому, прокурору паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Строк дії ухвали до 28 січня 2024 року.

Попередитипідозрювану ОСОБА_5 , що в разі невиконання покладених на неї обов`язків, до неї може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід та на неї може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контрольза виконанням ухвали покласти на слідчого ХРУП №3ГУНП вХарківській області у даному кримінальному провадженні.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115397165
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Харкова, громадянки України, з вищою освітою, раніше не судимої, зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —638/5274/22

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Рибальченко Л. М.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Рибальченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні