Ухвала
від 29.11.2023 по справі 357/14582/23
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/14582/23

1-кс/357/2899/23

У Х В А Л А

29 листопада 2023 року Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання № 6 Білоцерківського міськрайонного суду Київської області клопотання слідчого СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42023112030000225 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів

У С Т А Н О В И В:

22.11.2023 до слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання слідчого СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів.

Слідча просить надати тимчасовий доступ слідчим слідчої групи Білоцерківського РУП Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_3 до наступних документів , а саме до:

-Договору «Капітальний ремонт споруди цивільного захисту (найпростішого укриття) ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 » за 2022 рік;

-Договору «Капітальний ремонт споруди цивільного захисту (найпростішого укриття) ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_2 » за 2022 рік;

-Договору «Капітальний ремонт споруди цивільного захисту (найпростішого укриття) ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_3 » за 2022 рік;

-Затвердженої в установленому порядку проектної документації по вказаних об`єктах будівництва;

-Локальні кошториси, підсумкові відомості ресурсів до локальних кошторисів до договірних цін до вказаних вище Договорів;

- Актів за формою №КБ-2в приймання виконаних будівельних робіт, довідки про вартість виконаних будівельних робіт за формою КБ-3, підсумкові відомості ресурсів щодо виконання робіт по зазначених договорах,

з можливістю тимчасового вилучення усіх документів та додатків, з яких складаються зазначені документи, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), що за адресою: АДРЕСА_4 , для встановлення відповідності виконаних робіт їх вартості, подальшого призначення почеркознавчої та судово-економічної експертизи, що у свою чергу надасть можливість встановити наявність та розмір завданих збитків.

Обґрунтовуючи клопотання, слідча зазначає, що у провадженні слідчого відділу Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023112030000225 від 05.06.2023, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Встановлено, що за результатами опрацювання інформації щодо коштів, виділених на ремонт споруд цивільного захисту (найпростіших укриттів), службовими особами органів місцевого самоврядування ІНФОРМАЦІЯ_3 упродовж 2022-2023 років, здійснено розтрату бюджетних коштів шляхом зловживання своїм службовим становищем.

Відомості за даним фактом внесені до ЄРДР за № 12023111030000054 від 04.01.2023, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 15, ч.4 ст.191 КК України.

В ході здійснення досудового розслідування до ІНФОРМАЦІЯ_4 08.11.2023 направлено запит з вимогою надати оригінали або належним чином завірених копій вищезазначених документів.

17.11.2023 від ІНФОРМАЦІЯ_2 надійшла відповідь на вказаний запит, а саме ІНФОРМАЦІЯ_2 посилається на ст. 19 Конституції України відповідно до якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України. Також, останні посилаються на ст.159-166 КПК України, відповідно до яких закріплено інститут тимчасового доступу до речей і документів, яким повинен скористатися орган досудового розслідування збирання доказів по кримінальному провадженню.

Крім того, в листі вказано, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №1178 від 12.10.2022 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» ІНФОРМАЦІЯ_2 інформація про укладені договори розміщена в електронній системі закупівель.

Ураховуючи вище викладене, у органу досудового розслідування виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до речей та документів, з можливістю тимчасового вилучення усіх документів та додатків, з яких складаються зазначені документи, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), оскільки вказані документи можуть бути використані як докази стороною обвинувачення для підтвердження події кримінального правопорушення, з`ясування фактичного перебігу досліджуваних подій, встановлення винних осіб, доведення винуватості осіб та інших обставин, встановлення відповідності виконаних робіт їх вартості, подальшого призначення почеркознавчої та судово-економічної експертизи, що у свою чергу надасть можливість встановити наявність та розмір завданих збитків.

Як на правове обгрунтування своїх вимог, слідча посилається на положення ст. ст. 92,93,93, 242, 131, 159 КПК України.

Слідча ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд клопотання в її відсутності, клопотання підтримує, просить задовольнити.

Особа, у володінні якої знаходяться документи, - представник ІНФОРМАЦІЯ_2 в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду клопотання повідомлявся належним чином.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним з заходів забезпечення кримінального провадження, а отже відповідно до ч. 3 ст. 132 КПК України його застосування не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1)існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для вжиття заходів забезпечення кримінального провадження;

2)потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який йдеться у клопотанні слідчого або прокурора;

3)може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається з клопотанням.

Відповідно до ч. 5 ст. 132 КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені 05.06.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023112030000225 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Як видно з наданого витягу з ЄРДР у кримінальному провадженні № 42023112030000225 05.06.2023 на підставі самостійного виявлення прокурором кримінального правопорушення внесено відомості про те, що за результатами опрацювання інформації щодо коштів, виділених на ремонт споруд цивільного захисту (найпростіших укриттів) встановлено, що службовими особами органів місцевого самоврядування ІНФОРМАЦІЯ_3 упродовж 2022-2023 здійснено розтрату бюджетних коштів шляхом зловживання своїм службовим становищем.

Жодній особі в рамках вказаного кримінального провадження не повідомлено про підозру.

У відповідності до практики Європейського суду з прав людини (п. 175 рішення ЄСПЛ у справі «Нечипорук та Йонкало проти України» термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення.

Так, клопотання слідчої про тимчасовий доступ до речей та документів та додані до нього документи не містять обґрунтування вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, зокрема не викладено обставини вчинення правопорушення, суть кримінального правопорушення, не вказано суб`єкта вчинення кримінального правопорушення, в чому саме полягає зловживання службовим становищем. В клопотанні містяться неконкретизовані твердження щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, та зазначено, що службовими особами органів місцевого самоврядування ІНФОРМАЦІЯ_3 упродовж 2022-2023 здійснено розтрату бюджетних коштів шляхом зловживання своїм службовим становищем.

Крім того, в матеріалах клопотання відсутні будь-які докази вчинення кримінального правопорушення, зокрема протоколи допитів, протоколи слідчих дій, висновки експертів тощо. В обґрунтування клопотання слідчою додано лише витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, копію рапорту прокурора Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_7 , копію витягу із списку державних закупівель, який є нечитабельним, копію запиту слідчої від 08.11.2023, копію відповіді начальника ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_8 від 16.11.2023.

Крім того, з відповіді начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_8 від 16.11.2023 видно, що інформація про укладені договори, з приводу якої ставиться питання тимчасового доступу, розміщена в електронній системі закупівель, тобто є в загальному доступі.

Таким чином, слідчою не доведено наявності обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 93, 131, 132, 159, 160,162 163, 164, 165 КПК України,

П О С Т А Н О В И В :

В задоволенні клопотання слідчого СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42023112030000225 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів - відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_9

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115410096
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —357/14582/23

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Примаченко В. О.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Примаченко В. О.

Ухвала від 12.01.2024

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Примаченко В. О.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Примаченко В. О.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Примаченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні