Ухвала
від 30.11.2023 по справі 534/2614/23
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 534/2614/23

Провадження № 1-кс/534/686/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2023 року м.Горішні Плавні

Слідчий суддя Комсомольського міського суду Полтавської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , адвоката ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому в залі суду м. Горішні Плавні скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах та як представник Комунального закладу культури «Міський Палац культури і творчості» на бездіяльність органів СВ ВП №2 Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення,

встановив:

ОСОБА_3 який діє в інтересах та як представник Комунального закладу культури «Міський Палац культури і творчості» звернувся до суду із зазначеною скаргою, у якій прохає зобов?язати слідчий орган досудового розслідування Відділу поліції №2 Кременчуцького РУП ГУ НП України в Полтавській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, розпочати досудове розслідування та надати заявнику (Комунальний заклад культури «Міський палац культури і творчості», 39800, м. Горішні Плавні, Кременчуцький район, Полтавська обл., вул. Миру, 16, Код ЄДРПОУ 32272263) відповідний витяг з ЄРДР відповідно до пункту 1-1 частини 2 статті 60 КПК України.

Зобов?язати слідчий орган досудового розслідування ВП № 2 Кременчуцького РУП ГУ НП України в Полтавській області відповідно до ч.4 ст.535 КПК України повідомити слідчого суддю про виконання його відповідної ухвали, постановленої за результатами розгляду даної скарги (у випадку її задоволення).

Свої вимоги мотивує тим, що 21.11.2023 КЗК «Міський Палац культури і творчості» до ВП №2 Кременчуцького РУП ГУНП було подано заяву про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 191 КК України, однак на даний час відомості до ЄДРСР не внесені.

У судовому засіданні ОСОБА_3 скаргу підтримав, просив задовольнити її, посилаючись на обставини зазначені у ній.

Представник відділення поліції №2 Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області в судове засідання не з`явився, повідомлений належним чином.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Вивчивши скаргу та долучені до неї матеріали, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Згідно ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає, зокрема, у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником.

Згідно ч.1 ст.214 КПК України, слідчий,прокурор невідкладно,але непізніше 24годин післяподання заяви,повідомлення провчинене кримінальнеправопорушення абопісля самостійноговиявлення нимз будь-якогоджерела обставин,що можутьсвідчити провчинення кримінальногоправопорушення,зобов`язаний внестивідповідні відомостідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань,розпочати розслідуваннята через24години змоменту внесеннятаких відомостейнадати заявникувитяг зЄдиного реєструдосудових розслідувань.Слідчий,який здійснюватимедосудове розслідування,визначається керівникоморгану досудовогорозслідування.

Виходячи із змісту ч.2 ст.214 КПК України, досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ч.5 ст.214 КПК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про: 1)дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;2)прізвище, ім`я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника; 3)інше джерело, з якого виявлені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення; 4)короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела; 5) попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статі (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 6)прізвище, ім`я, по батькові та посада службової особи, яка внесла відомості до реєстру, а також слідчого, прокурора, який вніс відомості до реєстру та /або розпочав досудове розслідування; 7)інші обставини, передбачені положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Судом встановлено, що КЗК «Міський Палац культури і творчості» до ВП №2 Кременчуцького РУП ГУНП було подано заяву про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 191 КК України, яка була отримана ними 29.11.2023, відомості про яке до Єдиного реєстру досудових розслідувань у строки, встановлені ст.214 КПК України, внесено не було.

Перевіривши зміст заяви про вчинення кримінальних правопорушень, слідчий суддя зазначає, що дана заява містить всі відомості, необхідні для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тому, у відповідності до приписів ст.214 КПК України, слідчий зобов`язаний внести ці відомості до Єдиного реєстру досудового розслідувань і бездіяльність посадовихосіб органуполіції,яка полягає,у невнесеннівідомостей прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань післяотримання заявичи повідомленняпро кримінальнеправопорушення єнеправомірною.

Вимога заявника, щодо надання заявнику відповідний витяг з ЄРДР відповідно до пункту 1-1 частини 2 статті 60 КПК України не передбачає здійснення вищевказаного зобов`язання та не передбачена ч. 1ст. 303 КПК України.

Отже, вимогист. 214 КПК України, не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

За таких обставин, слідчий суддя дійшов висновку про обґрунтованість скарги заявника частково. При цьому ч.2 ст.214 КПК України прямо визначено, що саме із внесенням відомостей про кримінальне правопорушення до реєстру розпочинається досудове розслідування.

Керуючись вимогами ст. 214, 303-307 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в :

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах та як представник Комунального закладу культури «Міський Палац культури і творчості» задовольнити частково.

Зобов`язати посадових осіб слідчого відділу ВП № 2 Кременчуцького районного управління поліції ГУНП в Полтавській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні відомості про кримінальне правопорушення щодо обставин, що викладені у заяві Комунального закладу культури «Міський Палац культури і творчості» від 21.11.2023, про що повідомити заявника в строки, визначені ст. 214 КПК України, з урахуванням положень ст. 28 КПК України.

Ухвала суду є остаточною, до оскарження не належить та підлягає негайному виконанню.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115410710
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —534/2614/23

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні