Ухвала
від 30.11.2023 по справі 320/15266/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

30 листопада 2023 року Київ№ 320/15266/23

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Горобцової Я.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву про залишення позовної заяви без розгляду Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія Стройкомплексгруп» до Головного управління ДПС у м. Києві про визнання протиправними та скасування рішення та зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія Стройкомплексгруп» до Головного управління ДПС у м. Києві про визнання протиправними та скасування рішення та зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 09.05.2023 відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

30.11.2023 від позивача надійшла заява про залишення позовної заяви без розгляду. Просив вирішити питання щодо повернення судового збору.

Дослідивши матеріали справи, заяву позивача суд встановив наступне.

Відповідно до частини 3 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд.

За приписами пункту 5 частини першої статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду.

Згідно з частинами 2 статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України, заява про залишення позову без розгляду може бути подана лише до початку розгляду справи по суті.

Отже, з аналізу вказаних норм вбачається, що залишення позовної заяви без розгляду за клопотанням позивача можливе лише до початку розгляду справи по суті.

Разом з тим, право позивача розпоряджатися своїми вимогами (в тому числі і на подання заяви про залишення позову без розгляду) є його диспозитивним правом та має пріоритетне значення для суду при вирішенні спору.

Таким чином, оскільки від позивача надійшла заява про залишення позову без розгляду, то наявні підстави для застосування наслідків, визначених пунктом 5 частини першої статті 240 КАС України, та залишення позову без розгляду.

Розглядаючи подану заяву в частині повернення судового збору, суд виходить з наступного.

Так, позивачем за подання до суду позовної заяви сплачено судовий збір у сумі 10 736,00 грн, що підтверджується платіжною інструкцією №51 від 27.04.2023.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України «Про судовий збір» від 08.07.2011 № 3674-VІ.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 7 Закону України «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду. Разом з тим, даним пунктом частини першої статті 7 Закону України «Про судовий збір», визначено випадки за яких, при залишенні позовної заяви без розгляду, судовий збір не повертається особі, яка його сплатила, зокрема: якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності; неподання позивачем витребуваних судом матеріалів; за його заявою (клопотанням).

Отже, у разі залишення позовної заяви позивача без розгляду, зокрема, у зв`язку з поданням позивачем заяви (клопотання) про залишення його позовної заяви без розгляду, - сплачена сума судового збору не повертається особі, яка його сплатила.

Оскільки у цій справі суд задовольнив заяву позивача про залишення позовної заяви без розгляду, то судовий збір, сплачений Товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія Стройкомплексгруп» в розмірі 10736,00 грн за подання до суду даної позовної заяви - поверненню не підлягає.

Керуючись статтями 240, 241, 243 КАС України, статтею 7 Закону України «Про судовий збір», суд

у х в а л и в:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія Стройкомплексгруп» про залишення позову без розгляду задовольнити частково.

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія Стройкомплексгруп» до Головного управління ДПС у м. Києві про визнання протиправними та скасування рішення та зобов`язання вчинити дії - залишити без розгляду.

В задоволенні решти заяви відмовити.

Роз`яснити позивачеві, що залишення позовної заяви без розгляду не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Я.В. Горобцова

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115415161
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішення та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —320/15266/23

Ухвала від 30.11.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Горобцова Я.В.

Ухвала від 09.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Горобцова Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні