Ухвала
від 04.12.2023 по справі 380/22971/23
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 380/22971/23

провадження № П/380/23160/23

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ НЕНАЛЕЖНОГО ВІДПОВІДАЧА

04 грудня 2023 року м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд, суддя Клименко О.М., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання представника позивача про заміну неналежного відповідача у справі № 380/22971/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЕВ ДЕВЕЛОПМЕНТ» (вул. Малоголосківська, 30, м. Львів, 79020) до Головного управління Державної податкової служби у Львівській області (вул. Стрийська, 35, м. Львів, 79003), Державної податкової служби України (Львівська площа, 8, м. Київ, 04053) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,-

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЕВ ДЕВЕЛОПМЕНТ» до Головного управління Державної податкової служби у Львівській області, Державної податкової служби України про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії.

Підставою позову є протиправність, на думку позивача, рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних від 08 серпня 2023 року № 9321470/41549345, прийнятого комісією Головного управління ДПС у Львівській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Ухвалою судді від 06 жовтня 2023 року відкрито спрощене позовне провадження в адміністративній справі без повідомлення (виклику) сторін.

29 листопада 2023 року від представника позивача через канцелярію суду надійшло клопотання про заміну неналежного відповідача, яке мотивоване тим, що при підготовці позовної заяви ним було допущено описку та помилково вказано неправильний код ЄДРПОУ відповідача-1 Головного управління Державної податкової служби у Львівській області, а саме 43143039. Утім, згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Головне управління Державної податкової служби у Львівській області має код ЄДРПОУ 43968090. Звертає увагу на те, що вказаний позивачем у позовній заяві код ЄДРПОУ 43143039 належить юридичній особі з аналогічною назвою Головному управлінню Державної податкової служби у Львівській області, яке перебуває на етапі ліквідації, і саме це призвело до помилкового зазначення позивачем у позовній заяві неправильного коду ЄДРПОУ в реквізитах відповідача-1.

Просить суд на підставі статті 48 КАС України постановити ухвалу про заміну первісного відповідача-1 (Головне управління Державної податкової служби у Львівській області, ідентифікаційний код юридичної особи 43143039) на належного відповідача-1 Головне управління Державної податкової служби у Львівській області, ідентифікаційний код юридичної особи 43968090.

Аналогічне за змістом клопотання представник позивача заявив й у відповіді на відзив на позовну заяву.

Вирішуючи клопотання представника позивача, суд виходить з такого.

Відповідно до частини 1 статті 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Згідно з частиною першою статті 46 КАС України сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач.

За змістом пункту 9 частини 1 статті 4 КАС України відповідач - суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Частиною 4 статті 46 КАС України передбачено, що відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Порядок та підстави для заміни неналежної сторони у справі визначає стаття 48 КАС України.

Так, відповідно до частин третьої, четвертої, сьомої статті 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

Заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

Аналіз наведених норм КАС України дає підстави дійти висновку, що право визначення відповідача у справі належить виключно позивачу. Будь-які зміни сторони відповідача у справі допускаються лише за умови висловлення позивачем своєї згоди (незгоди) на таку зміну.

Суд встановив, що у позовній заяві позивач визначив відповідачем-1 Головне управління Державної податкової служби у Львівській області з ідентифікаційним кодом юридичної особи 43143039.

Водночас постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» № 893 від 30 вересня 2020 (далі Постанова № 893) ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби згідно з додатком, зокрема і Головне управління ДПС у Львівській області.

Пунктом 2 Постанови № 893 визначено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державної податковою службою територіальних органів та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються.

Згідно з пунктом 3 Постанови № 893 права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Наказом Державної податкової служби України «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» № 529 від 30 вересня 2020 року утворено як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком, зокрема і Головне управління ДПС України.

З метою реалізації Постанови № 893 Державною податковою службою України видано наказ «Про затвердження положень про територіальні органи ДПС» № 643 від 12 листопада 2020 року, відповідно до якого кожен територіальний орган ДПС, утворений як її відокремлений підрозділ, є правонаступником майна, прав та обов`язків відповідного територіального органу ДПС, що ліквідується.

Відповідно до пункту 1 Положення про Головне управління ДПС у Львівській області, затвердженого Наказом № 643, Головне управління ДПС у Львівській області (код за ЄДРПОУ ВП 43968090) є правонаступником усіх прав та обов`язків Головного управління ДПС у Львівській області (код за ЄДРПОУ 43143039).

Відповідно до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, до реєстру внесено запис про Головне управління ДПС у Львівській області (код за ЄДРПОУ ВП 43968090) як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (код за ЄДРПОУ 43005393).

З 19 жовтня 2020 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань внесено запис про початок процедури припинення Головного управління ДПС у Львівській області (код за ЄДРПОУ 43143039).

Виходячи з наведеного, суд уважає, що належним відповідачем-1 у цій справі є Головне управління Державної податкової служби у Львівській області з ідентифікаційним кодом юридичної особи 43968090.

За цих обставин та з урахуванням права позивача на визначення відповідача у справі суд доходить висновку, що клопотання представника позивача про заміну неналежного відповідача у справі є обґрунтованим, а тому його належить задовольнити.

Керуючись статтями 48, 243, 248, підп.15.5 п.15 Перехідних положень КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача про заміну неналежного відповідача у справі № 380/22971/23 задовольнити.

Замінити первісного відповідача-1 у справі Головне управління Державної податкової служби у Львівській області (код за ЄДРПОУ 43143039) на належного Головне управління Державної податкової служби у Львівській області (код за ЄДРПОУ ВП 43968090).

Роз`яснити сторонам, що відповідно до частини шостої статті 48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається http://adm.lv.court.gov.ua/fair/.

Ухвала окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Повний текст ухвали складено 04 грудня 2023 року.

Суддя Клименко О.М.

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115415912
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —380/22971/23

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 06.10.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні