Рішення
від 30.11.2023 по справі 534/1200/23
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 534/1200/23

Провадження № 2-о/534/47/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 листопада 2023 року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський суд Полтавської області у складі головуючого судді Морозова В.Ю, за участю: секретаря судового засідання Хвіст Т.В., представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Горішньоплавнівська державна нотаріальна контора, Горішньоплавнівська міська рада Кременчуцького району Полтавської області, про встановлення юридичного факту щодо постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_2 звернулася до суду з заявою, в якій прохає встановити факт, постійного проживання на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою АДРЕСА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлені вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_4 помер її син ОСОБА_3 . До 15.11.2016 вона була зареєстрована разом з сином за адресою АДРЕСА_1 . Потім знялась з реєстрації, але продовжувала проживати разом з сином за вказаною адресою. ОСОБА_2 з сином проживала і на момент його смерті. Після смерті ОСОБА_3 , залишилась спадщина у вигляді нерухомого майна, а саме: частини квартири за адресою: АДРЕСА_1 , що належала при житті на праві приватної власності її синові ОСОБА_3 . Заповіт померлим ОСОБА_3 , складено не було. Відповідно до Витягу зі Спадкового реєстру спадщина, яка залишилась після смерті її сина ніким не прийнята.

17.12.2022 ОСОБА_2 звернулась до Горішньоплавнівської державної нотаріальної контори із заявою щодо видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом. Але в одержанні такого свідоцтва їй було відмовлено на підставі того, що у встановлений законодавством шестимісячний строк ОСОБА_2 не подала до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини і не була зареєстрована на час відкриття спадщини разом зі спадкодавцем. Встановлення юридичного факту необхідно заявниці для оформлення у встановленому порядку спадщини.

Ухвалою суду від 11.07.2023 провадження у справі відкрито.

Заінтересовані особи звернулися на адресу суду з клопотаннями в яких прохали провести розгляд справи за їх відсутності, прийняти законне та обґрунтоване рішення.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_1 подану заяву підтримала та наполягала на її задоволенні.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_4 , показала суду, що вона є сусідкою ОСОБА_2 , знайома з нею понад 45 років. ОСОБА_5 постійно проживала зі своєю родиною за адресою: АДРЕСА_1 , на момент смерті сина ОСОБА_6 , ОСОБА_5 проживала разом з ним.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_7 , показала суду, що знає родину ОСОБА_2 з дня одержання квартири. ОСОБА_5 проживала разом з сином увесь час за адресою: АДРЕСА_1 . Кожен день зустрічала ОСОБА_5 в будинку.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_8 , показала суду, що вона є сусідкою ОСОБА_5 , знає її понад 36 років. ОСОБА_5 проживала разом із сином ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 . На час смерті ОСОБА_6 , ОСОБА_5 проживала разом з ним. Періодичну зустрічала її в будинку, в ліфті.

Суд, заслухавши покази свідків, вивчивши матеріали справи, дослідивши докази та надавши їм правову оцінку за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, з точки зору належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатності і взаємного зв`язку доказів у їх сукупності, зважаючи на те, що жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, суд дійшов до висновку, що заява підлягає до задоволення з таких підстав.

Судом встановлено, що згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 20.11.2018 ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , який є сином заявниці, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 08.10.1985 (а.с.8-9).

Згідно довідки виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, від 23.05.2023 №20-11/1972 про зареєстрованих у житловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 зареєстрована ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 23.05.2023 по теперішній час (а.с.13).

Відповідно до відповіді Горішньоплавнівської державної нотаріальної контори від 17.12.2022 №397/01-16, ОСОБА_2 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з тим, що ОСОБА_2 у встановлений законодавством шестимісячний строк не звернулась з заявою до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини про прийняття спадщини і не була зареєстрована разом з померлим на день його смерті (а.с.10).

Відповідно до положень ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п.5 ч.2 ст.293, ч.2 ст.315 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У силу п.7 Постанов Пленуми Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника .

За приписами п.7 Постанов Пленуми Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Отже, встановлення факту, що має юридичне значення залежить від мети, яка повинна мати правовий сенс і як наслідок, створювати для заявника будь-які правові наслідки.

Згідно норм ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до положень ст.1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Згідно із ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до абз. 3 п. 3 роз`яснень постанови Пленуму ВСУ України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, яке визначається за правилами ст.29, ч.2 ст.1221 ЦК України. Якщо спадкодавець мав кілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця.

Згідно з ч.1 ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. З цієї норми випливає, що прийняття спадщини має важливе практичне значення: з ним пов`язана можливість оформлення права власності на спадкове майно шляхом видачі нотаріусом правовстановлюючого документа свідоцтва про право на спадщину та реєстрації, у випадках, визначених законом, прав на неї (наприклад, на нерухоме майно).

Акт прийняття спадщини характеризується наступними ознаками: односторонній характер даного правочину, оскільки його здійснення залежить виключно від волі спадкоємця; безумовність та беззастережність передбачають, що не можна поставити факт прийняття спадщини у залежність від настання або ненастання якої-небудь умови, рівно як і не допускається часткове прийняття спадщини з відмовою від прийняття тієї її частини, що залишилася; прийняття спадкоємцем спадщини хоча б у частині свідчить про те, що спадкоємець прийняв її у цілому, незалежно від того, у чому полягає частина, що залишилася, і де вона знаходиться.

Щодо спадкоємців, які на час відкриття спадщини постійно проживали спільно із спадкодавцем, встановлюється презумпція прийняття спадщини, яка може бути спростована лише шляхом подання ними заяви про відмову від спадщини до нотаріальної контори. Для тих спадкоємців, які не проживали разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, єдиним виявом бажання прийняти спадщину є заява про це, подана до нотаріального органу.

Для того, щоб спадкоємець вважався таким, що прийняв спадщину, самого факту спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини недостатньо. Необхідно, щоб таке проживання було постійним.

При цьому, слід враховувати, що чинним законодавством не розкривається поняття постійного місця проживання фізичної особи, тому визнання цього факту розцінюється законом як встановлення факту, що має юридичне значення.

Згідно з пп. 4.10 п. 4 гл. 10 розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, жодним строком не обмежена. Тобто спадкоємець, який прийняв спадщину, може звернутися за видючою свідоцтва протягом будь-якого часу після закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини. Особливе значення при цьому має факт постійного проживання спадкоємця на час відкриття спадщини разом із спадкодавцем, який підтверджує фактичне прийняття спадщини і має бути доведений спадкоємцем.

Отже, законодавець в даному випадку висунув вимогу про обов`язковість постійного проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що ставить прийняття спадщину у такому випадку в залежність від факту спільного постійного проживання вказаних осіб.

Відповідно до ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Оскільки в судовому засіданні знайшов підтвердження факт постійного проживання заявника ОСОБА_2 з ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , за таких обставин заява підлягає до задоволення.

Керуючись ст.263, 293, 294, 315 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Горішньоплавнівська державна нотаріальна контора, Горішньоплавнівська міська рада Кременчуцького району Полтавської області про встановлення юридичного факту щодо постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити повністю.

Встановити факт постійного проживання на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повне найменування заінтересованої особи 1:Горішньоплавнівська державна нотаріальна контора, ЄДРПОУ 05383483, адреса: 39800, Полтавська область, м. Горішні Плавні, просп. Героїв Дніпра, буд. 30.Повне найменування заінтересованої особи 2:Горішньоплавнівська міська рада Кременчуцького району Полтавської області, ЄДРПОУ 24388291, адреса: 39800, Полтавська область, м. Горішні Плавні, вулиця. Миру, буд. 24.

Відомості, які суд не оголошує щодо учасників справи при проголошенні рішення суду:

Повне ім`я заявника: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_2 .

Суддя В`ячеслав МОРОЗОВ

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115421688
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення юридичного факту щодо постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —534/1200/23

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні