Ухвала
від 05.12.2023 по справі 314/2340/23
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/2340/23

Провадження № 1-кс/314/1377/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.12.2023 м. Вільнянськ

Слідчий суддя Вільнянського районного суду Запорізької області ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ відділення поліції №2 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Запорізької окружної прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду по матеріалу досудового розслідування, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022082060000103 від 23 листопада 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 242 КК України, -

за участю прокурора ОСОБА_4 ,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Вільнянського районного суду Запорізької області надійшло клопотання про надання дозволу на проведення огляду.

Досудовим розслідуванням встановлено, що що невстановленою особою у порушення правил охорони вод (водних об`єктів) здійснюється викид забруднюючих речовин у став басейн р. Вільнянка р. Дніпро Запорізького р-ну, Запорізької обл., внаслідок чого забруднено поверхневі води та створено небезпеку для довкілля.

Так, в ході обстеження території, розташованої біля підприємства по вирощуванню грибів СФГ «Лещенко В.М.» в с. Криничне, Запорізький р-н, Запорізька обл. Державною екологічною інспекцією Південного округу (Запорізька та Херсонська області), встановлено, що в районі підприємства з оголовку залізобетонної труби здійснюється скид стічних вод по рельєфу місцевості, які далі по пониззю уздовж дороги, через споруду від шкідливої дії вод, потрапляють до водного об`єкту: став басейн р. Вільнянка р. Дніпро. На момент обстеження виявлено скидання рідини бурого кольору зі специфічним запахом до водного об`єкту. Спеціалістами Інспекції відібрано проби пробигрунту на земельній ділянці вздовж скиду стічних вод від місця витоку до скиду у водний об`єкт р. Вільнянки та проби води стічних вод: з оголовка залізобетонної труби СФГ «Лещенко В.М.» та у місці скиду до водного об`єкту, також відібрані проби поверхневої води р. Вільнянки. Згідно акту обстеження від 19.10.2022 зафіксовано, що стічні води з оголовка залізобетонної труби СФГ «Лещенко В.М.» мають високий вміст забруднюючих речовин та негативно впливають на водний об`єкт: став басейн р. Вільнянка р. Дніпро, до якого вони потрапляють.

За таких обставин в діях невстановлених осіб вбачаються ознаки порушення правил охорони вод (водних об`єктів), що спричинило забруднення поверхневих вод і створило небезпеку для довкілля.

В подальшому аналізуючи інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено, що земельна ділянка з кадастровим номером 2321584000:06:002:0097 площею 2га - реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 838325823215, СФГ «Лещенко В.М.» с. Криничне, Запорізького р-ну, Запорізької області перебуває у власності ОСОБА_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав.

Заслухавши учасників про процесу, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного:

Відповідно до ст.2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до положень ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей, документів та комп`ютерних даних.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно зі ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Слідчий, дізнавач, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення. У такому разі прокурор, слідчий, дізнавач за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого, дізнавача про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

Ст. 8 Європейської Конвенції з прав людини, гарантує право на повагу до житла. Так, органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права інакше, ніж згідно із законом і коли це необхідно в демократичному суспільстві і в інтересах національної і громадської безпеки або економічного добробуту країни, з метою запобігання заворушенням і злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Дослідивши матеріали клопотання, вислухавши думку учасників процесу, слідчий суддя вважає, що клопотання про надання дозволу на огляд підлягає задоволенню. Ступінь втручання в конвенційні права відповідає та є спір мірним меті та завданню кримінального судочинства.

Керуючись ст. 8 Європейської Конвенції з прав людини, ст. 30 Конституції України, ст. ст. 234-235, 372 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого відділення відділенняполіції №2 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області, капітану поліції ОСОБА_3 , слідчим того ж відділення лейтенанту поліції ОСОБА_6 , лейтенанту поліції ОСОБА_7 , старшому лейтенанту поліції ОСОБА_8 , старшому лейтенанту поліції ОСОБА_9 , старшому лейтенанту поліції ОСОБА_10 дозвіл на проведення огляду території земельної ділянки з кадастровим номером 2321584000:06:002:0097, площею 2га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 838325823215, розташованої в с. Криничне Запорізького району Запорізької області, перебуває у власності С(Ф)Г "Лещенко В.М." (код ЄДРПОУ 19275892), а також прилеглих територій, земельних ділянок та водних об`єктів,в які здійснюється скид забруднюючих речовин, з метою встановлення місця, де здійснюється можливий скид забруднюючих речовин, в разі необхідності - відібрання зразків із залученням інспектора Державної екологічної інспекції південного округу (Запорізька та Херсонські області)з метою підтвердження або спростування інформації щодо скиду забруднюючих речовин у став басейну р. Вільнянка - р. Дніпро, внаслідок чого забруднено поверхневі води та створено небезпеку для довкілля, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає чинності з моменту оголошення.

Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

05.12.2023

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115426315
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду по матеріалу досудового розслідування, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022082060000103 від 23 листопада 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 242 КК України, -

Судовий реєстр по справі —314/2340/23

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Капітонов Є. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні