Ухвала
від 23.11.2023 по справі 759/22964/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/7203/23

ун. № 759/22964/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2023 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваної ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши клопотання прокурора Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 42023112350000072 від 25.08.2023 про продовження строку запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в певний час доби стосовно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженки м. Києва, громадянки України, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України

В С Т А Н О В И В:

22.11.2023 до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 42023112350000072 від 25.08.2023 про продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно ОСОБА_4 .

В обґрунтування свого клопотання прокурор посилалась на те, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 1 Закону України «Про гуманітарну допомогу» - гуманітарна допомога це цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв`язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров`я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту. Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об`єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог статті 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про гуманітарну допомогу», не відносяться до гуманітарної допомоги підакцизні товари, крім транспортних засобів, що надходять у період проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях для отримання і використання Збройними Силами України, Національною гвардією України, іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями, Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ України, Державною прикордонною службою України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Державною спеціальною службою транспорту, Державною службою спеціального зв`язку та захисту інформації України для забезпечення проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про гуманітарну допомогу» особи, винні у порушенні законодавства про гуманітарну допомогу, несуть відповідальність згідно із законами України. Порушеннями законодавства про гуманітарну допомогу, що тягне за собою кримінальну або адміністративну відповідальність згідно із законом, є: використання гуманітарної допомоги не за цільовим призначенням; використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку; нерозміщення та/або несвоєчасне розміщення спеціально уповноваженими державними органами з питань гуманітарної допомоги рішення про визнання товарів (предметів) гуманітарною допомогою на своєму офіційному веб-сайті; не направлення та/або несвоєчасне направлення спеціально уповноваженими державними органами з питань гуманітарної допомоги рішення про визнання товарів (предметів) гуманітарною допомогою до митних органів, податкових органів та інших державних органів; порушення органами, які безпосередньо проводять заходи офіційного контролю щодо товарів (предметів) гуманітарної допомоги, строків проведення відповідних видів контролю товарів (предметів) гуманітарної допомоги. Товари (предмети) гуманітарної допомоги, які продаються за грошові кошти або передаються за інші види компенсації, та (або) виручка, отримана за такий продаж, вилучаються або конфіскуються у встановленому законом порядку.

Положеннями ст. 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» визначено, що цілями благодійної діяльності є надання допомоги для сприяння законним інтересам бенефіціарів у сферах благодійної діяльності, визначених цим Законом, а також розвиток і підтримка цих сфер у суспільних інтересах. Сферами благодійної діяльності є, зокрема допомога постраждалим внаслідок катастроф, збройних конфліктів і нещасних випадків, а також біженцям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах; сприяння обороноздатності та мобілізаційній готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного стану тощо.

Постановою Кабінету Міністрів України № 174 від 01.03.2022 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану» передбачено, що товари, пропуск яких здійснюється відповідно до абзацу першого цього пункту, визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом без прийняття відповідного рішення спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги.

У відповідності до ст. 1 Закону України «Про оборону України» та ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Указом Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» на території України ведено воєнний стан із 05 год 30 хв 24.02.2022, який продовжено до 05 год 30 хв 15.11.2023.

Однак, всупереч вищенаведених нормативно-правових актів, ОСОБА_7 вчинив кримінальне правопорушення у сфері господарської діяльності за наступних обставин.

Так 28.02.2023 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відомості про Благодійну організацію «Благодійний фонд «Національний патріот» (код ЄДРПОУ 44975401, юридична адреса: 03194, Україна, м. Київ, бульв. Кольцова, буд. 11-А, кв. 77), директором якої є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Остання, за попередньою змовою з чоловіком - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в умовах воєнного стану налагодили схему продажу товарів (предметів) гуманітарної допомоги, з метою отримання прибутку.

Так, на підставі гарантійного листа Благодійної організації «Благодійний фонд «Національний патріот» від 21.07.2023 та декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою від 22.07.2023 на територію України ввезено транспортні засоби: автомобіль марки Opel Vivaro, VIN - НОМЕР_1 , номерний знак НОМЕР_2 , автомобіль марки KIA Sorento VIN - НОМЕР_3 , номерний знак НОМЕР_4 , автомобіль марки Volvo XC70 VIN - НОМЕР_5 , номерний знак НОМЕР_6 .

ОСОБА_7 , діючи за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_4 , в умовах воєнного стану, перебуваючи близько 14 год 00 хв 25.07.2023, за адресою: АДРЕСА_2 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи та бажаючи настання їх суспільно-небезпечних наслідків, тобто діючи умисно, переслідуючи корисливі мотиви, з метою отримання прибутку за рахунок продажу вищевказаних транспортних засобів, загальною вартістю 13 (тринадцять) тис. дол США (за офіційним курсом гривні до іноземних валют встановленим Національним банку України станом на 25.09.2023 складає 475 391 грн), ввезених на територію України як гуманітарна допомога, здійснив їх продаж ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Таким чином, ОСОБА_4 , підозрюється у продажу товарів (предметів) гуманітарної допомоги, з метою отримання прибутку, вчиненому у значному розмірі за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Слідчим суддею Святошинського районного суду міста Києва ОСОБА_9 29.09.2023 відносно ОСОБА_4 застосований запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в певний час доби.

Строк дії обов`язків, покладених на ОСОБА_4 закінчується, однак закінчити досудове розслідування до закінчення дії вказаної ухвали не можливо, у зв`язку із особливою складністю провадження, крім цього потрібно виконати процесуальні дії, які потребують додаткового часу, а саме:

-повідомити підозрюваним про зміну раніше повідомленої підозри;

-здійснити розсекречування матеріалів, отриманих під час проведення НСРД;

-отримати висновоки судових транспортно-товарознавчих експертиз;

-у разі необхідності виконати інші слідчі (розшукові) дії;

-скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування;

-зібрати в повному обсязі характеризуючі матеріали на підозрюваних;

-виконати вимоги ст. 290, 291 КПК України;

-скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування;

-у разі необхідності виконати інші слідчі (розшукові) дії.

Закінчити досудове розслідування до завершення проведення зазначених слідчих (розшукових) дій неможливо, так як без здобутих в результаті їх проведення доказів, прокурор не матиме змогу встановити фактичні обставини кримінального правопорушення та викласти їх в обвинувальному акті.

Зважаючи на вищевикладене, закінчити досудове розслідування та прийняти законне та обґрунтоване рішення у даному кримінальному провадженні у строк до 26.11.2023 неможливо з об`єктивних причин.

Отримання результатів зазначених процесуальних дій матиме визначальне значення для судового розгляду кримінального провадження, зокрема, надасть можливість встановити всіх осіб, які причетні до його вчинення.

В ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у продовженні строку домашнього арешту підозрюваній ОСОБА_4 у зв`язку з тим, що під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, передбачених у п.п. 1,2,3,4,5 ч.1 ст.177 КПК України, які не зменшилися та продовжують існувати.

Прокурор у даному кримінальному провадженні клопотання підтримала та просила задовольнити його, посилаючись на обставини, викладені в клопотанні.

Захисник заперечував що задоволення клопотання прокурора, зокрема послався на необгрунтованість підозри стосовно його підзахисної.

Підозрювана підтримала думку свого захисника.

Заслухавши пояснення прокурора, адвоката та підозрюваної, вивчивши зміст та мотиви клопотання і надані суду письмові докази, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Відповідно до ч. 1 ст. 181 КПК України домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби.

Згідно ч. 2 ст. 181 КПК України домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Домашній арешт як запобіжний захід полягає в обмеженні свободи пересування підозрюваного, обвинуваченого шляхом його ізоляції в житлі через заборону залишати житло цілодобово або у певний період доби.

Відповідно до ч. 6 ст. 181 КПК України строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

З наданих матеріалів кримінального провадження вбачається, що 26.09.2023 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, в сукупності, зокрема:

-протоколами допитів свідків;

-протоколами обшуків від 25.09.2023;

-протоколами негласних слідчих (розшукових) дії;

-іншими доказами у їх сукупності.

Оскільки на даному етапі кримінального провадження не допускається вирішення тих питань, які повинен вирішувати суд під час розгляду по суті, а саме питань, пов`язаних з оцінкою доказів з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, то слідчий суддя на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів лише визначає, що причетність підозрюваної до вчинення злочину, підозра у якому їй повідомлена, є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї обмежувального заходу.

29.09.2023 слідчим суддею Святошинського районного суду міста Києва підозрюваній ОСОБА_4 застосований запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у певний час доби.

Разом з тим у кримінальному провадженні, на даний час не вчинено ряд процесуальних дій, які органу досудового розслідування не вдалось закінчити до закінчення дії ухвали про обрання запобіжного заходу стосовно ОСОБА_4 , зокрема необхідно: повідомити підозрюваним про зміну раніше повідомленої підозри; здійснити розсекречування матеріалів, отриманих під час проведення НСРД; отримати висновоки судових транспортно-товарознавчих експертиз; у разі необхідності виконати інші слідчі (розшукові) дії; скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування; зібрати в повному обсязі характеризуючі матеріали на підозрюваних; виконати вимоги ст. 290, 291 КПК України; скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування; у разі необхідності виконати інші слідчі (розшукові) дії.

21.11.2023 керівником Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_10 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42023112350000072 від 25.08.2023 продовжено до трьох місяців, тобто до 26.12.2023.

За сукупності таких обставин, слідчий суддя бере до уваги дані, що характеризують особу підозрюваної ОСОБА_4 та приймає до уваги, що строк дії ухвали про застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту стосовно ОСОБА_4 закінчується і змінити їй запобіжний захід з урахуванням особи підозрюваної і в силу тяжкості вчиненого нею кримінального правопорушення не видається за можливе, досудове розслідування у встановлений законом строк не видається за можливе закінчити, а також раніше заявлені ризики при обрані запобіжного заходу не зменшились, а жоден із більш м`яких запобіжних заходів, не може на даному етапі запобігти доведеному ризику та забезпечити виконання підозрюваною процесуальних обов`язків, що випливають із ч. 5 ст. 194 КПК України, зокрема, прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду та належну поведінку, попередити вчинення нових злочинів, слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора і продовжити строк дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 131, 132, 176-178, 181, 184, 186, 193, 194, 196, 199, 309, 369, 372, 395 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 42023112350000072 від 25.08.2023 про продовження строку запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в певний час доби - задовольнити.

Продовжити запобіжний захід у виді домашнього арешту в певний час доби стосовно підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, громадянки України, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , в межах строку досудового розслідування, тобто до 26 грудня 2023 року.

Покласти на підозрювану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки:

- не відлучатися з місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 без дозволу слідчого, прокурора чи суду в нічний період доби з 23 год. 00 хв. по 06 год. 00 хв. наступного дня, за виключенням випадків необхідності отримання невідкладної медичної допомоги або перебування в укритті під час оголошення повітряної тривоги по Київській області;

- прибувати до слідчого, прокурора чи суду із встановленою періодичністю;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- здати на зберігання до Святошинського УП ГУНП в м. Києві свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, які дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Роз`яснити ОСОБА_4 , що в разі невиконання покладених на неї обов`язків, до неї може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на неї може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контроль за виконанням ухвали покласти на органи внутрішніх справ за місцем проживання підозрюваного ОСОБА_4 .

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115432007
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку тримання особи під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —759/22964/23

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Новик В. П.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Новик В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні