Ухвала
від 05.12.2023 по справі 148/2309/23
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/2309/23

У Х В А Л А

Іменем України

05 грудня 2023 року Тульчинський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого судді Саламахи О.В.,

присяжних Мазур С.А., Падюк В.О.,

при секретарі Семенової М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тульчині справу за заявою Ладижинського дитячого будинку-інтернату, заінтересовані особи - Управління праці та соціального захисту населення Ладижинської міської ради та опікунська рада Ладижинської міської ради, про визнання фізичної особи ОСОБА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

Заявник Ладижинський дитячий будинок-інтернат звернувся до суду з заявою про визнання фізичної особи недієздатною. Просить визнати недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є особою з інвалідністю з дитинства першої «А» групи безтерміново.

У поданій заяві представником заявника заявлено клопотання про проведення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судове засідання учасники справи не з`явилися, подали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутність, заяву про визнання фізичної особи недієздатним підтримують.

Відповідно до ст. 223, ч. 2 ст.247 ЦПК України, суд вважає можливим розглянути клопотання представника заявника у відсутність учасників справи, на підставі наявних в матеріалах справи доказів, так як це не суперечить вимогам закону, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Ознайомившись з клопотанням представника заявника та матеріалами справи, суд вважає можливим його задовольнити, виходячи з наступних підстав.

Згідно ст. 105 ЦПК України, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи, то призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін.

У відповідності до ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи необхідні спеціальні знання в газузі медицини, з огляду на наявність в матеріалах справи достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи обґрунтованим.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки, для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, тому з врахуванням вимог п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться на рахунок держави.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст. ст. 103-105, 252, 253, 298, 299 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання заявника про призначення у справі судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у справі за заявою Ладижинського дитячого будинку-інтернату, заінтересовані особи - Управління праці та соціального захисту населення Ладижинської міської ради та опікунська рада Ладижинської міської ради, про визнання фізичної особи ОСОБА_1 недієздатним, судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Вінницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інституту психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

1. Чи хворіє на психічне захворювання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває в Ладижинському дитячому будинку-інтернаті за адресою: вул. Степова, 1А, с. Заозерне, Гайсинський район, Вінницька область?

2. Чи може ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок своєї хвороби розуміти значення своїх дій та керувати ними?

Експертів попередити про кримінальну відповідальність відповідно до ст. 384, 385 КК України.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, покласти на рахунок держави.

Визначити строк для проведення експертизи - один календарний місяць з моменту отримання експертною установою ухвали суду.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Копію ухвали направити до відома учасникам справи та до виконання в Вінницьку філію судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інституту психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», місцезнаходження якої: вул. Пирогова, 109, м. Вінниця, 21000.

Ухвала суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115434200
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —148/2309/23

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні