Рішення
від 06.12.2023 по справі 909/933/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/933/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.12.2023 м. Івано-ФранківськГосподарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В. розглянув в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін справу № 909/993/23 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" про стягнення з Коломийського ліцею № 1 імені В. Стефаника Коломийської міської ради Івано-Франківської області 16 666 грн 30 коп. заборгованості за договором постачання природного газу.

ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом про стягнення з Коломийського ліцею № 1 імені В. Стефаника 16 666 грн 30 коп. заборгованості за договором постачання природного газу № 08-2526/22-БО-Т від 30 січня 2023 р., з яких 15 506 грн 50 коп. - основний борг, 977 грн 12 коп. - пеня, 58 грн 63 коп. - 3% річних та 124 грн 05 коп. - інфляційні втрати. В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідач в порушення своїх договірних зобов`язань не оплатив переданий позивачем природний газ.

11 жовтня 2023 р., суд постановив ухвалу про відкриття провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, згідно з якою відповідачу належало подати відзив на позов у п`ятнадцятиденний строк з моменту отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

20 березня 2023 р., до суду надійшов відзив Коломийського ліцею № 1 імені В. Стефаника, в якому відповідач просив суд повністю задовольнити позов, при цьому зазначив, що він дійсно перевищив обсяг споживання природного газу на 0,93673 тис. куб.м. і в нього виникла заборгованість у розмірі 15 506 грн 50 коп.

Дослідивши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

30 січня 2023 р., ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" (далі - постачальник), яке відповідно до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 04 вересня 2018 р. № 962 здійснює ліцензійне постачання природного газу та Коломийський ліцей №1 імені В. Стефаника Коломийської міської ради Івано-Франківської області (далі - споживач) уклали договір постачання природного газу № 08-2526/22-БО-Т (далі - Договір), відповідно до якого постачальник зобов`язався поставити споживачеві природний газ (далі - газ), а споживач зобов`язався прийняти його та оплатити на умовах цього договору.

Згідно з п. 2.1 Договору, постачальник передає споживачу на умовах цього договору замовлений споживачем обсяг (об`єм) природного газу у період з лютого 2023 р. по березень 2023 р. (включно), в кількості 7,605 тис. куб.м., в тому числі по місяцях: лютий 2023 р. - 3,8025 тис. куб.м., березень 2023 р. - 3,8025 тис. куб.м.

В пунктах 3.1, 3.5 Договору визначено, що право власності на природний газ переходить від постачальника до споживача після підписання актів приймання-передачі. Приймання-передача газу, переданого постачальником споживачеві у відповідному розрахунковому періоді, оформляється актом приймання-передачі газу.

За змістом підпунктів 3.5.2, 3.5.3 Договору, на підставі отриманих від споживача даних та даних щодо остаточної алокації відборів споживача на Інформаційній платформі Оператора ГТС постачальник готує та надає споживачу два примірники акту приймання-передачі за відповідний розрахунковий період, підписані уповноваженим представником постачальника.

Споживач протягом 2 робочих днів з дати одержання акту зобов`язується повернути постачальнику один примірник оригіналу акту, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від його підписання.

У випадку не повернення споживачем підписаного оригіналу акту до 15 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом, а також у випадку розбіжностей між даними, отриманими від споживача відповідно до підпункту 3.5.1 цього пункту, та даних щодо остаточної алокації відборів споживача на Інформаційній платформі Оператора ГТС, обсяг (об`єм) спожитого газу вважається встановленим (узгодженим) відповідно до даних Інформаційної платформи Оператора ГТС та переданим у власність споживачу, а вартість поставленого протягом відповідного розрахункового періоду газу розраховується з урахуванням цін, визначених у розділі 4 цього Договору (п.3.5.4. Договору).

Відповідно до п. 5.1 Договору оплата за природний газ за розрахунковий період здійснюється споживачем виключно грошовими коштами в наступному порядку:

- 70% вартості фактично переданого відповідно до акту приймання-передачі природного газу - до останнього числа місяця, наступного за місяцем, в якому було здійснено постачання газу.

Остаточний розрахунок за фактично переданий відповідно до акту приймання-передачі природний газ здійснюється споживачем до 15 числа (включно) місяця, наступного за місяцем в якому споживач повинен був сплатити 70 % грошових коштів за відповідний розрахунковий період.

Згідно з п. 7.2 Договору, у разі прострочення споживачем строків остаточного розрахунку згідно з п. 5.1 та/або строків оплати за пунктом 8.4 цього договору, споживач зобов`язується сплатити постачальнику 3% річних, інфляційні збитки та пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня, розраховані від суми простроченого платежу за кожний день прострочення.

Як вбачається з наявних в матеріалах справи актів приймання-передачі природного газу від 28 лютого 2023 р. та 31 березня 2023 р. та листа ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" про обсяг використаного споживачем природного газу протягом лютого - березня 2023 р., на виконання умов договору, позивач передав у власність відповідача природний газ на загальну суму 141 398 грн 83 коп., який останній оплатив частково. Відтак, як зазначив позивач і визнав відповідач, сума несплаченого основного боргу становить 15 506 грн 50 коп.

За порушення строків оплати природного газу позивач нарахував відповідачу пеню, 3% річних та інфляційні втрати.

Отже, предметом даного спору є вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості за договором постачання природного газу.

Згідно з частинами 1, 3 ст. 12 Закону України "Про ринок природного газу", постачання природного газу здійснюється відповідно до договору, за яким постачальник зобов`язується поставити споживачеві природний газ належної якості та кількості у порядку, передбаченому договором, а споживач зобов`язується оплатити вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених договором. Права та обов`язки постачальників і споживачів визначаються цим Законом, Цивільним і Господарським кодексами України, правилами постачання природного газу, іншими нормативно-правовими актами, а також договором постачання природного газу.

Як визначено ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

За змістом положень ст. 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

В ч. 1 ст. 509 ЦК України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Як визначено у ст. 599 ЦК України, зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Статтею 629 ЦК України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з ч. 1 ст. 714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Із наявних в матеріалах справи документів вбачається, що позивач на виконання умов договору постачання природного газу в період з лютого по березень 2023 р. поставив відповідачу природний газ в об`ємі 8 541,73 м.куб. на загальну суму 141 398 грн 83 коп., який останній оплатив частково, як зазначив позивач, в розмірі 125 892 грн 33 коп.

Крім того, за порушення строків оплати природного газу позивач нарахував відповідачу пеню, 3% річних та інфляційні втрати.

Як визначено у ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Положеннями ч. 1 ст. 612 ЦК України визначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

У частині 2 статті 625 ЦК України зазначено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 230 ГК України, штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

За змістом ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Беручи до уваги те, що відповідач прострочив виконання зобов`язання щодо оплати природного газу, позивач правомірно та арифметично правильно на підставі п. 7.2 Договору нарахував відповідачу 977 грн 12 коп. пені, 58 грн 63 коп. 3% річних та 124 грн 05 коп. інфляційних втрат.

Враховуючи наведене, позов ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" про стягнення з Коломийського ліцею № 1 імені В. Стефаника 15 506 грн 50 коп. основного боргу, 977 грн 12 коп. пені, 58 грн 63 коп. 3% річних та 124 грн 05 коп. інфляційних втрат слід задовольнити.

Витрати позивача по сплаті судового збору, згідно з положеннями ст. 129 ГПК України, суд покладає на відповідача.

Керуючись статтями 129, 231, 237, 238, 241 ГПК України, суд

в и р і ш и в:

позов задовольнити;

з Коломийського ліцею № 1 імені В. Стефаника Коломийської міської ради Івано-Франківської області (вул. Міцкевича, буд. 3, м. Коломия, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78200; ідентифікаційний код 20560994) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" (вул. Шолуденка, буд. 1, м. Київ, 04116; ідентифікаційний код 42399676) стягнути 15 506 (п`ятнадцять тисяч п`ятсот шість) грн 50 коп. основного боргу, 977 (дев`ятсот сімдесят сім) грн 12 коп. пені, 58 (п`ятдесят вісім) грн 63 коп. 3% річних та 124 (сто двадцять чотири) грн 05 коп. інфляційних втрат та 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Західного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складення повного тексту рішення.

Суддя І. В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115441729
СудочинствоГосподарське
Сутьвідкриття провадження у справі. 20 березня 2023 р., до суду надійшов відзив Коломийського ліцею № 1 імені В. Стефаника, в якому відповідач просив суд повністю задовольнити позов, при цьому зазначив, що він дійсно перевищив обсяг споживання природного газу на 0,93673 тис. куб.м. і в нього виникла заборгованість у розмірі 15 506 грн 50 коп. Дослідивши матеріали справи, суд

Судовий реєстр по справі —909/933/23

Рішення від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні