Ухвала
від 04.12.2023 по справі 910/18134/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

04.12.2023Справа № 910/18134/23Суддя Господарського суду міста Києва Гулевець О.В., розглянувши

позовну заяву Дочірнього підприємства відкритого акціонерного товариства "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ М`ЯСОКОМБІНАТ" "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІ КОВБАСИ" (76018, Івано-Франківська область, місто Івано-Франківськ, вулиця Симона Петлюри, будинок 10; ідентифікаційний номер 32605718)

до Російської Федерації (Russian Federation; код ISO ru/rus 643) в особі Генеральної прокуратури Російської Федерації (ел. пошта businesspravo@genproc.gov.ru, вул. Большая Дмитровка, д. 15а, строен. 1, Москва, Російська Федерація, ГСП-3, 125993)

про стягнення 20 196 724,30 доларів США, що еквівалентно 590 853 149,58 грн

ВСТАНОВИВ:

Дочірнє підприємство відкритого акціонерного товариства "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ М`ЯСОКОМБІНАТ" "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІ КОВБАСИ" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Російської Федерації в особі Генеральної прокуратури Російської Федерації про стягнення 20 196 724,30 доларів США, що еквівалентно 590 853 149,58 грн.

В обґрунтування заявленого позову позивач посилається на те, що в період з 24.02.2022 по 17.06.2022 військовослужбовці Російської Федерації проникли на територію ТОВ «Перша зернова компанія» за адресою: Херсонська область, Херсонський р-н с. Чорнобаївка, вул. Промислова, 1 та заволоділи обладнанням, що перебувало у приватній власності ДП ВАТ «Івано-Франківський м`ясокомбінат» «Івано-Франківські ковбаси», та яке було на зберіганні у ТОВ «Перша Зернова Компанія», внаслідок чого позивачу завдано збитків у сумі 590 853 149,58 грн.

Враховуючи те, що позовна заява відповідає вимогам, викладеним у ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про відкриття провадження у справі.

У відповідності до ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Приймаючи до уваги характер спірних правовідносин та предмет доказування, справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

При цьому, судом встановлено, що відповідач - Російська Федерація в особі Генеральної прокуратури Російської Федерації, місцезнаходження: вул. Большая Дмитровка, д. 15а, строен. 1, Москва, Російська Федерація, ГСП-3, 125993.

Відповідно до ст. 365 Господарського процесуального кодексу України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Частиною 1 статті 367 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно, зокрема, вручити документи на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами (ч. 2 ст. 367 Господарського процесуального кодексу України).

До повномасштабної військової агресії Російської Федерації проти України порядок передачі судових та позасудових документів для вручення на території Російської Федерації регулювався Угодою про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, до якої Україна приєдналася 19.12.1992, прийнявши відповідний нормативний акт - постанову Верховної Ради України "Про ратифікацію Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності" від 19.12.1992 шляхом направлення доручення компетентному суду або іншому органу російської федерації.

У зв`язку з Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні», за зверненням Мін`юсту, Міністерство закордонних справ України повідомило депозитаріїв конвенцій Ради Європи, Гаазької конференції з міжнародного приватного права та ООН, а також сторони двосторонніх міжнародних договорів України про повномасштабну триваючу збройну агресією Росії проти України та неможливість у зв`язку з цим гарантувати у повному обсязі виконання українською стороною зобов`язань за відповідними міжнародними договорами та конвенціями на весь період воєнного стану.

З 24.02.2022 розірвано дипломатичні відносини між Україною і Російською Федерацією у зв`язку з широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України. Функціонування закордонних дипломатичних установ України на території Російської Федерації та діяльність дипломатичних установ Російської Федерації на території України зупинено. Комунікація Міністерства закордонних справ України з органами державної влади Російської Федерації за посередництва третіх держав не здійснюється. У зв`язку з чим наразі унеможливлено сприяння органами дипломатичної служби України у переданні судових документів російській стороні (листи Міністерства закордонних справ України вих. №71/17-500-67127 від 04.09.2022 та вих. №71/17-500-77469 від 03.10.2022).

Крім того, у зв`язку з агресією з боку Російської Федерацією та введенням воєнного стану АТ «Укрпошта» з 24.02.2022 припинила обмін міжнародними поштовими відправленнями та поштовими переказами з Російською Федерацією.

Таким чином, передача будь-яких документів компетентним органам Російської Федерації, у тому числі дипломатичними каналами, наразі неможлива (лист Міністерства юстиції України вих. №100817/98748-22-22/12.1.3 від 31.10.2022).

Відтак, суд вважає за необхідне вжити всіх можливих заходів для повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, зокрема, шляхом публікації оголошення про дату, час і місце проведення підготовчого засідання на офіційній веб-сторінці Господарського суду міста Києва та направлення примірника ухвали суду, позовної заяви та їх перекладу на російську мову на електронну адресу Генеральної прокуратури Російської Федерації (businesspravo@genproc.gov.ru) та на поштову адресу посольства РФ в Словацькій Республіці.

З огляду на викладене, суд вбачає за необхідне зобов`язати позивача здійснити нотаріально посвідчений переклад даної ухвали та позовної заяви з доданими до неї документами на російську мову для направлення на поштову адресу посольства РФ в Словацькій Республіці, направити скан-копії перекладу ухвали суду на електронну пошту (адресу) businesspravo@genproc.gov.ru Генеральної прокуратури Російської Федерації, докази чого надати суд.

Керуючись статтями 12, 176, 234, 247, 365-367 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання у справі на 30.01.24 о 13:50 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 16 .

4. Зобов`язати Дочірнє підприємство відкритого акціонерного товариства "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ М`ЯСОКОМБІНАТ" "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІ КОВБАСИ" в строк до 18.12.2023 надати суду належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на російську мову ухвали Господарського суду міста Києва від 04.12.2023 у справі №910/18134/23, а також позовної заяви з доданими до неї документами.

5. Зобов`язати Дочірнє підприємство відкритого акціонерного товариства "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ М`ЯСОКОМБІНАТ" "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІ КОВБАСИ" здійснити належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на російську мову даної ухвали та направити скан-копії такого перекладу на офіційну електронну пошту (адресу) Генеральної прокуратури Російської Федерації - businesspravo@genproc.gov.ru, докази чого надати суду .

6. Встановити відповідачу строк протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали для надання суду:

- відзиву на позов, складений з урахуванням вимог ст. 165 ГПК України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на чинне законодавство та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані позивачем;

- доказів направлення відзиву позивачу.

7. Попередити відповідача про те, що у разі ненадання відзиву на позов, справа згідно з ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України буде розглянута за наявними в ній матеріалами.

8. Запропонувати позивачу подати до суду відповідь на відзив, а відповідачу - заперечення протягом 5 (п`яти) днів з дня отримання відзиву чи відповіді на відзив. У випадку подання відповіді на відзив / заперечень - подати суду докази надіслання (надання) їх та доданих до них доказів іншим учасникам справи.

9. Позивачу надати суду оригінали доданих до позову документів для огляду у судовому засіданні.

10. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи. У відповідності до ст. 60 ГПК України надати документи, що підтверджують повноваження представників учасників справи.

11. Попередити позивача про те, що у разі ненадання господарському суду без поважних причин документів або нез`явлення його представника у судове засідання, позов відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України може бути залишений без розгляду.

12. Після надходження від Дочірнього підприємства відкритого акціонерного товариства "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ М`ЯСОКОМБІНАТ" "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІ КОВБАСИ" витребуваних документів направити належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на російську мову даної ухвали та позовної заяви в Посольство Російської Федерації в Словацькій Республіці (Словацька Республіка, 811 06, м. Братислава, вул. Годрова 4).

13. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Гулевець

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115441797
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 20 196 724,30 доларів США, що еквівалентно 590 853 149,58 грн

Судовий реєстр по справі —910/18134/23

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні