Рішення
від 05.10.2023 по справі 761/14724/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/14724/21

Провадження № 2/761/2499/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2023 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Мальцев Д.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АРЧ ХАУС» до ОСОБА_1 про стягнення боргу,-

В С Т А Н О В И В:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АРЧ ХАУС» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , у якому просило стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АРЧ ХАУС» заборгованість по сплаті внесків співвласника на утримання підземного паркінгу для власників паркомісць, внесків на утримання будинку та прибудинкової території, внесків на формування резервного фонду у розмірі 28827,40 грн. та витрат по сплаті судового збору у розмірі 2270,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 , творчої майстерні №5 (61) та паркомісця АДРЕСА_2 , та є співвласником багатоквартирного будинку, в якому 10.04.2015 року створене Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АРЧ ХАУС». Разом з тим, відповідач своєчасно не оплачує внески, внаслідок чого у останньої утворилась заборгованість, яка становить 28827,40 грн. Відповідач в добровільному порядку заборгованість не погашає, через що позивач звернувся до суду із вказаним позовом.

08.06.2021 року ухвалою судді Шевченківського районного суду міста Києва Мальцева Д.О. відкрито провадження у справі, прийнято рішення про розгляд справи за правилами позовного провадження в спрощеному порядку, без повідомлення сторін. Також, вказаною ухвалою відповідачу було встановлено п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали для подання відзиву на позовну заяву, а також клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін.

У відповідності до ст.ст. 174, 178 ЦПК України відповідач не скористалася своїм правом та не направила суду відзив на позовну заяву із викладенням заперечень проти неї.

За вказаних обставин, а також враховуючи те, що відповідач у встановлений строк відзив на позовну заяву не надала, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомлення сторін не заявила, суд вирішує справу за наявними матеріалами, як це передбачено ч.8 ст. 178 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Так, як вбачається з матеріалів справи, відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 , творчої майстерні №5 (61) та паркомісця АДРЕСА_2 , що підтверджується Витягом з Інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 06.02.2020р., Витягами з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 06.05.2019 та від 15.08.2014р.

Власниками квартир та нежитлових приміщень вищезазначеного багатоквартирного будинку створено та зареєстровано 10.04.2015 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АРЧ ХАУС», про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб, що підтверджується копією Виписки з ЄДРПОУ.

Відповідно до п.2.1 Статуту ОСББ «АРЧ ХАУС» забезпечує належне утримання будинку та прибудинкової території за рахунок відповідних внесків співвласників.

Рішенням загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АРЧ ХАУС» від 20.02.2020 року встановлено:

-розмір цільових щомісячних внесків на формування резервного фонду для власників квартир у розмірі 2 грн.00 коп. за 1 кв.м площі квартири/приміщення.

-Розмір щомісячних внесків з утримання багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 складає 29,00 грн. за 1 кв.м площі квартири/приміщення.

Відповідач не виконує у повному обсязі свій обов`язок співвласника будинку щодо сплати відповідних внесків співвласника, а сплачує внески та витрати лише частково, у вільному розмірі без урахування певного періоду.

В результаті систематичної несплати відповідачем у період з липня 2016 року по березень 2021 року щомісячних внесків на утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території у відповідача утворилась заборгованість перед Об`єднанням, яка на 11.03.2021 року становить 28827,40 грн.

Відповідно до положень ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» метою створення Об`єднання, в тому числі, є «...належне утримання багатоквартирного будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами...», а основна діяльність Об`єднання полягає у здійснення функцій, що забезпечують, в тому числі, «...належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території...».

Відповідно до ч.1 ст. 12 Закону Об`єднання зобов`язане здійснювати свою діяльність у відповідності до положень чинного законодавства України та затверджених положень власного Статуту через свої органи управління.

Для самостійного забезпечення, утримання та експлуатації багатоквартирного будинку та прибудинкової території, відповідно до положень ч.ч.1, 9 ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» «співвласники сплачують відповідні внески і платежі» у встановлених загальними зборами Об`єднання розмірах.

Відповідно до положень ст. 15 Закону відповідач, як співвласник багатоквартирного будинку, зобов`язана виконувати обов`язки, передбачені Статутом Об`єднання, виконувати рішення статутних органів Об`єднання, не порушувати інтереси інших співвласників Об`єднання, дотримуватись вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до п.5.2 розділу 5 Статуту ОСББ «АРЧ ХАУС» відповідач, як співвласниця ОСББ «АРЧ ХАУС» зобов`язана своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі, що затвердження загальними зборами.

Розмір заборгованості відповідача перед Об`єднанням по сплаті внесків на утримання підземного паркінгу для власників паркомісць, внесків на утримання будинку та прибудинкової території, внесків на формування резервного фонду становить 28827,40 грн.

Розрахунок сум, що стягуються, за період з липня 2016 року по березень 2021 року складається з:

- 24232,40 грн. - сума заборгованості відповідача перед ОСББ «АРЧ ХАУС» по сплаті внесків співвласника на утримання будинку та прибудинкової території;

- 924,00 грн. - сума заборгованості по сплаті внесків на утримання підземного паркінгу для власників паркомісць;

- 3671,00 грн. - сума заборгованості по сплаті внесків на формування резервного фонду.

Згідно п. 5 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги в повному обсязі та у строки, встановлені договором або законом.

Розмір плати за житлово-комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує житлово-комунальну послугу.

Відповідно до п. 7 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів», договір - це усний чи письмовий правочин між споживачем і продавцем (виконавцем) про якість, терміни, ціну та інші умови, за яких реалізується продукція. Підтвердження вчинення усного правочину оформляється квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, талоном або іншими документами (розрахунковий документ).

Ст. 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов`язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи (надання послуги).

При цьому відсутність письмового договору про надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі. (Постанова Верховного суду України від 30.10.2013р. по справі 6-59цс13, Постанова Верховного Суду від 05.03.2018р. по справі №753/5100/17).

Обов`язок оплачувати житлово-комунальні послуги виникає у споживача з початку користування цими послугами.

Виходячи з положень статей 319, 320, 322, 382 Цивільного кодексу України, статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 № 417-VIII на власників квартир та нежитлових приміщень житлових будинків, як на співвласників багатоквартирних будинків законом покладено низку обов`язків, зокрема, забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан, технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного ремонту спільного майна багатоквартирного будинку, додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм тощо.

Згідно частини 1 статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до ч. 2 ст. 382 ЦК України, та ч.1 ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несуче-огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташованій прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Відповідно до ч. 2 ст. 322 ЦК України - власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить. Власність зобов`язує. Тому власник майна не тільки має право на свій розсуд володіти, користуватися, розпоряджатися належним йому майном та здійснювати стосовно останнього будь-які дії, що не суперечать закону та публічному інтересу, але й мусить виконувати певні обов`язки, передбачені законом. Одним, з таких обов`язків власника є його обов`язок утримувати майно, що йому належить.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги ґрунтуються на вимогах закону, тому слід позов задовольнити повністю та стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість у загальному розмірі 28827,40 грн.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, а відтак, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача витрати на оплату судового збору в розмірі 2270,00 грн.

Керуючись ст. 10, 11, 57-61, 79, 209, 210, 212-215, 223, 228, 258, 259, 265, 268, 273, 280-282, 354 ЦПК України; ст. ст. 509, 525, 526 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АРЧ ХАУС» до ОСОБА_1 про стягнення боргу,- задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_4 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АРЧ ХАУС» (код ЄДРПОУ 39744687, адреса: 01030, м. Київ, вул. Пирогова/Богдана Хмельницького, 2/37-Б) заборгованість у загальному розмірі 28 827,40 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АРЧ ХАУС» судовий збір у розмірі 2 270,00 грн.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115446295
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —761/14724/21

Рішення від 05.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мальцев Д. О.

Ухвала від 08.06.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мальцев Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні