Ухвала
від 06.12.2023 по справі 701/255/15-ц
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/2153/23 Справа № 701/255/15-цМаньківський районний суд Черкаської області

УХВАЛА

про відмову у відкритті апеляційного провадження

06 грудня 2023 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі суддів Новікова О.М., Гончар Н.І., Сіренка Ю.В., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Маньківського районного суду Черкаської області від 04 березня 2015 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,-

встановив:

Рішенням Маньківського районного суду Черкаської області від 04 березня 2015 року позов задоволено.

Шлюб, зареєстрований 31 грудня 2009 року відділом реєстрації актів цивільного стану Маньківського районного управління юстиції Черкаської області, за актовим записом № 78 між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано.

Дітей: дочку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , залишено проживати з матір`ю ОСОБА_1 .

Позивачу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , після розірвання шлюбу залишено прізвище - ОСОБА_5 .

На вказане рішення суду 05 грудня 2023 року ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу, в якій вказала, що рішення суду є незаконним, оскільки на час пред`явлення позову у подружжя була спільна дитина, якій було лише три місяці, тобто судом порушено вимоги частини 2 статті 110 СК України, якою регламентовано, що позов про розірвання шлюбу не може бути пред`явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини.

В клопотанні про поновлення строку на апеляційне оскарження вказує, як на обставину непереборної сили те, що дізналася про судову помилку лише 28 листопада 2023 року при отриманні юридичної консультації.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Згідно з частиною другою статті 358ЦПК України незалежно від поважності причин пропуску строку на апеляційне оскарження суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у разі, якщо апеляційна скарга подана після спливу одного року з дня складення повного тексту судового рішення, крім випадків:

1) подання апеляційної скарги особою, не повідомленою про розгляд справи або не залученою до участі в ній, якщо суд ухвалив рішення про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки;

2) пропуску строку на апеляційне оскарження внаслідок виникнення обставин непереборної сили.

Результат аналізу цієї правової норми дає підстави для висновку, що сплив річного строку з дня складення повного тексту судового рішення є підставою для відмови у відкритті апеляційного провадження незалежно від причин пропуску строку на апеляційне оскарження, тобто законодавець імперативно встановив процесуальні обмеження для оскарження судового рішення зі спливом річного строку.

Виключенням з цього правила є подання апеляційної скарги особою, не повідомленою про розгляд справи або не залученої до участі в ній, якщо суд ухвалив рішення про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, та пропуск строку на апеляційне оскарження внаслідок виникнення обставин непереборної сили.

Зі змісту судового рішення вбачається, що ОСОБА_1 була присутня у судовому засіданні під час ухвалення рішення та наполягала на задоволенні позову.

Посилання позивача в апеляційній скарзі як на причину пропущення строку апеляційного оскарження те, що вона дізналася про судову помилку лише 28 листопада 2023 року, а тому вказане є обставинами непереборної сили, колегія суддів вважає необґрунтованими з огляду на наступне.

Непереборною силою є надзвичайна або невідворотна за таких умов подія. Непереборна сила характеризується двома ознаками. По-перше, це зовнішня до діяльності особи обставина, яку вона хоча і могла передбачити, але не могла попередити. До таких обставин, як правило, відносяться стихійні лиха (землетрус, повінь, пожежі тощо) та соціальні явища (війни, страйки, акти владних органів тощо). По-друге, ознакою непереборної сили є її надзвичайність, що означає, що це не є звичайною обставиною, яка хоча і може спричинити певні труднощі для особи, але не виходить за певні розумні рамки, тобто це має бути екстраординарна подія, яка не є звичайною.

Таким чином, доводи позивача не містять умов, які б могли вказувати на те, що нею пропущено строк апеляційного оскарження у зв`язку з обставинами непереборної сили.

За таких обставин у відкритті апеляційного провадження належить відмовити через пропуск річного (присічного) строку, встановленого частиною другоюстатті 358 ЦПК України.

Керуючись ст. 358 ЦПК України, апеляційний суд, -

у х в а л и в :

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Маньківського районного суду Черкаської області від 04 березня 2015 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів до Верховного Суду.

Судді:

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115446625
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання шлюбу

Судовий реєстр по справі —701/255/15-ц

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Рішення від 04.03.2015

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 26.02.2015

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні