Рішення
від 06.12.2023 по справі 300/3213/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" грудня 2023 р. справа № 300/3213/22

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд в складі:

судді Біньковської Н.В.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС в Івано-Франківській області до товариства з обмеженою відповідальністю «Алерія Смарт» про стягнення заборгованості в сумі 18118,72 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області звернулося до суду з адміністративним позовом до ТОВ «Алерія Смарт» про стягнення заборгованості в сумі 18118,72 грн.

Позовні вимоги обгрунтовані наявністю у відповідача заборгованості по сплаті податку на додану вартість в загальній сумі 17098,77 грн. згідно податкових повідомлень-рішень №0007791208 від 11.01.2018 на суму 16761,83 грн. (у зв`язку із частковою сплатою сума до стягнення складає 16757,77 грн.), №0061261208 від 20.03.2018 на суму 340,00 грн., №0067015512 від 22.05.2019 на суму 0,8 грн., та пені в сумі 0,2 грн., а також заборгованості по сплаті податку на прибуток підприємств згідно податкового повідомлення-рішення №0099141239 від 04.05.2018 в сумі 1020,00 грн. (у зв`язку із частковою сплатою сума до стягнення складає 1019,95 грн.). Загальна сума податкового боргу, яка підлягає стягненню, становить 18118,72 грн.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду в адміністративній справі відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідач правом подання відзиву на позовну заяву не скористався. У відповідності до вимог ч.11 ст.126, п.5 ч.6 ст.251 КАС України ухвала про відкриття провадження вважається належним чином врученою.

Заяв про розгляд справи з викликом сторін суду не надходило. У відповідності до вимог статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглянув справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними в справі матеріалами.

ТОВ «Алерія Смарт» (попередня назва ТОВ НВО «Юністрой») зареєстроване як юридична особа, перебуває на обліку в контролюючому органі як платник податків.

Згідно частини 1 статті 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до статті 9 Податкового кодексу України (надалі також ПК України, в редакції, станом на час виникнення спірних правовідносин) податок на додану вартість та податок на прибуток віднесені до загальнодержавних податків і зборів.

Відповідач є платником податку на додану вартість, податку на прибуток, та у відповідності до пункту 16.1.4. статті 16 ПК України несе обов`язок по сплаті податків та зборів у строки та розмірах встановлених цим Кодексом.

За змістом підпункту 16.1.4. пункту 16.1. статті 16 ПК України платники податків зобов`язані сплачувати податки та збори в строки та у розмірах встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи, що, у відповідності до статті 36 Кодексу, є податковим обов`язком. Податковий обов`язок виникає у платника за кожним податком, збором та є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов`язків платника податків, крім випадків, передбачених законом. Підстави припинення податкового обов`язку, крім його виконання, визначені пунктом 37.3. статті 37 Податкового кодексу України. Згідно пункту 38.1. статті 38 Податкового кодексу України виконанням податкового обов`язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов`язань у встановлений податковим законодавством строк. Пунктом 38.2. статті 38 Податкового кодексу України визначено, що сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, - податковим агентом, або представником платника податку.

Підпунктом 16.1.3. пункту 16.1 статті 16 ПК України визначено, що платники податків і зборів зобов`язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Приписами пункту 49.1. статті 49 ПК України передбачено, що податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Згідно пункту 49.2. статті 49 ПК України платник податків зобов`язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об`єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Відповідно до підпункту 49.18.1 пункту 49.18 статті 49 ПК України податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює, зокрема, календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця

Згідно із пунктом 202.1. статті 202 Податкового кодексу України звітним (податковим) періодом з податку на додану вартість є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених цим Кодексом, календарний квартал.

Приписами пункту 137.4 статті 137 Податкового кодексу України передбачено, що податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених пунктом 137.5 цієї статті, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.

Відповідно до пунктів 203.1 та 203.2 статті 203 Податкового кодексу України податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Платник податку зобов`язаний самостійно сплатити суму податкового зобов`язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Контролюючий орган зобов`язаний самостійно визначити суму грошових зобов`язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від`ємного значення об`єкта оподаткування податком на прибуток або від`ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, передбачених цим Кодексом або іншим законодавством, якщо: платник податків не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію, а при здійсненні заходів податкового контролю встановлено факти здійснення платником податків діяльності, що призвела до виникнення об`єктів оподаткування, наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу та наявності діючих (у тому числі призупинених) ліцензій на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством; дані перевірок результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов`язань, суми бюджетного відшкодування та/або від`ємного значення об`єкта оподаткування податком на прибуток або від`ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, заявлених у податкових (митних) деклараціях, уточнюючих розрахунках; згідно з податковим та іншим законодавством особою, відповідальною за нарахування сум податкових зобов`язань з окремого податку або збору, застосування штрафних (фінансових) санкцій та пені, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, є контролюючий орган; дані перевірок щодо утримання податків у джерела виплати, в тому числі податкового агента, свідчать про порушення правил нарахування, утримання та сплати до відповідних бюджетів податків і зборів, передбачених цим Кодексом, у тому числі податку на доходи фізичних осіб таким податковим агентом; результати митного контролю, отримані після закінчення процедури митного оформлення та випуску товарів, свідчать про заниження або завищення податкових зобов`язань, визначених платником податків у митних деклараціях (пункт 54.3. статті 54 ПК України).

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою. Податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (абзаци 1, 4 пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України).

Абзацом 14 пункту 201.10. цієї ж статті передбачено, що реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків: для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені; для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені; для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем). У разі порушення таких строків застосовуються штрафні санкції згідно з цим Кодексом.

Судом встановлено, що камеральною перевіркою Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, яка виражена в акті перевірки від 05.03.2018 №12746/04-36-12-39/36826080, встановлено порушення відповідачем вимог підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 розділу І, підпункту 49.18.3 пункту 49.18 статті 49 глави 2 розділу ІІ ПК України, а саме платником не подано податкову звітність з податку на прибуток підприємств за 2017 рік (а.с.21).

Камеральною перевіркою Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, яка виражена в акті перевірки від 30.11.2017 №29805/328/04-36-12-08/36826080, встановлено порушення відповідачем (на момент перевірки ТОВ НВО «Юністрой») пункту 201.10 статті 201 ПК України, а саме платником порушено граничні строки реєстрації по 16 податковим накладним в Єдиному реєстрі податкових накладних, складених за грудень 2015 та січень 2016 року, на загальну суму податку на додану вартість 16761,83 грн., у тому числі порушення строку реєстрації: до 15 календарних днів на загальну суму ПДВ - 16761,83 грн. (а.с.9).

Камеральною перевіркою Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, яка виражена в акті перевірки від 01.02.2018 №4416/51/04-36-12-08-33/36826080, встановлено порушення ТОВ «Алерія Смарт» (на момент перевірки ТОВ НВО «Юністрой») вимог пункту 49.2, підпункту 49.18.1 пункту 49.18 статті 49 глави 2 розділу ІІ та статті 202 розділу 5 ПК України, а саме порушення платником термінів подання податкової декларації з податку на додану вартість за лютий березень 2017 року (а.с.13).

Камеральною перевіркою Головного управління ДФС у Івано-Франківській області, яка виражена в акті перевірки від 22.05.2019 №3671/55-12/36826080, встановлено порушення відповідачем термінів сплати грошового зобов`язання визначеного контролюючим органом відповідно до податкового повідомлення-рішення від 11.01.2018 №0007791208 з податку на додану вартість, протягом строків визначених п.57.3 ст.57 ПК України (а.с.16).

Головним управління ДПС у Дніпропетровській області на підставі акту перевірки від 05.03.2018 №12746/04-36-12-39/36826080 прийнято податкове повідомлення рішення №0099141239 від 04.05.2018, яким до відповідача застосовано штрафні (фінансові) в сумі 1020,00 грн. за платежем податок на прибуток підприємств (а.с.19). У зв`язку із частковою сплатою сума до стягнення становить 1019,95 грн.

Головним управління ДПС у Дніпропетровській області на підставі акту перевірки від 30.11.2017 №29805/328/04-36-12-08/36826080 прийнято податкове повідомлення рішення №0007791208 від 11.01.2018, яким до відповідача застосовано штрафні (фінансові) санкції в розмірі 10% у сумі 16761,83 грн. за затримку реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних на 15 і менше календарних днів на суму ПДВ 167618,33 грн. (а.с.7). У зв`язку із частковою сплатою сума до стягнення складає 16757,77 грн.

Головним управління ДПС у Дніпропетровській області на підставі акту перевірки від 01.02.2018 №4416/51/04-36-12-08-33/36826080 прийнято податкове повідомлення рішення №0061261208 від 20.03.2018, яким до відповідача застосовано штрафні (фінансові) в сумі 340,00 грн. (а.с.11).

Головним управління ДФС у Івано-Франківській області на підставі акту перевірки від 22.05.2019 №3671/55-12/36826080 прийнято податкове повідомлення-рішення №0067015512 від 22.05.2019, якими до відповідача застосовано штрафні (фінансові) санкції в розмірі 80 копійок (а.с.15).

Вказані податкові повідомлення-рішення направлялись відповідачу, однак були повернуті на адресу позивача, що підтверджується конвертами, копії яких містяться в матеріалах справи (а.с.8, 12, 18, 20).

Направлені відповідачу зазначені вище податкові повідомлення-рішення є врученими на підставі пункту 58.3. статті 58 та статті 42 Податкового кодексу України.

Оскільки, відповідачем у відповідності до статті 56 Податкового кодексу України не порушена процедура адміністративного оскарження податкових зобов`язань визначених вказаними податковими повідомленнями-рішеннями, визначені суми податкових зобов`язань є узгодженими.

Згідно підпункту 129.1.1. пункту 129.1. статті 129 Податкового кодексу України після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов`язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Нарахування пені розпочинається: а) при самостійному нарахуванні суми грошового зобов`язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов`язання, визначеного цим Кодексом; б) при нарахуванні суми грошового зобов`язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов`язання, визначеного у податковому повідомленні - рішенні згідно із цим Кодексом.

Нарахування пені закінчується у випадках, визначених пунктом 129.3. статті 129 Податкового кодексу України. Відповідно до пункту 131.1. статті 131 Податкового кодексу України нараховані контролюючим органом суми пені самостійно сплачуються платником податків.

Податковим органом нараховано відповідачу пеню в розмірі 20 копійок, що підтверджується довідкою про борг та інтегрованою карткою платника податку відповідача (а.с.5, 23-24).

У відповідності до пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно пункту 59.5 статті 59 Податкового кодексу України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

На виконання вимог статті 59 Податкового кодексу України, відповідачу надіслано податкову вимогу форми Ю №85214-17/67 від 12.03.2018. Відповідно до норм статті 42 Податкового кодексу України вимога вважається врученою відповідачу (а.с.6). Податкова вимога є неоскаржена та невідкликана.

Підпунктом 14.1.156. пункту 14.1. статті 14 Податкового кодексу України визначено, що податкове зобов`язання - це сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до підпункту 14.1.175. пункту 14.1. статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - це сума узгодженого грошового зобов`язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов`язання.

Враховуючи вищевикладене, суд зазначає, що сума узгоджених податкових зобов`язань з податку на додану вартість та податку на прибуток в загальному розмірі 18118,72 грн. є податковим боргом відповідача, який ним не сплачено.

Податковий борг відповідача підтверджується довідкою про податковий борг (а.с.5), корінцем податкової вимоги (а.с. 6), податковими повідомленнями-рішеннями (а.с. 7, 11, 15, 19), інтегрованою карткою платника податків (а.с. 23-24).

Доказів, які б свідчили про погашення заборгованості відповідачем суду не надано.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а позов таким що підлягає до задоволення.

Суд вважає за необхідне зазначити, що прийнятті рішення суд врахував, зокрема, положення статті 102 ПК України, абзацу 11 пункту 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК України.

За змістом частини 2 статті 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз. Отже, судовий збір, сплачений позивачем у сумі 2481,00 грн. стягненню не підлягає.

На підставі статті 129-1 Конституції України, керуючись статтями 139, 241-246, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Алерія Смарт» в дохід бюджету податковий борг в сумі 18118,72 грн. (вісімнадцять тисяч сто вісімнадцять гривень 72 копійки).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до суду Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Учасники справи:

позивач - Головне управління ДПС в Івано-Франківській області (код ЄДРПОУ ВП 43968084, вул. Незалежності, 20, м. Івано-Франківськ, 76018),

відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Алерія Смарт» (код ЄДРПОУ 36826080, вул. Олександра Довженка, 25, м. Івано-Франківськ, 76000).

Суддя /підпис/ Біньковська Н.В.

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115448118
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості в сумі 18118,72 грн

Судовий реєстр по справі —300/3213/22

Рішення від 06.12.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 15.08.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні