Постанова
від 04.12.2023 по справі 363/183/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

справа №363/183/23 Головуючий у І інстанції - Шубочкіна Т.В.

апеляційне провадження №33/824/3718/2023 Доповідач у ІІ інстанції - Гуль В.В.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2023 року м. Київ

Суддя Київського апеляційного суду Гуль В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу захисника особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, ОСОБА_1 - Навродського Олександра Володимировича на постанову Вишгородського районного суду Київської області від 13 червня 2023 року,-

В С Т А Н О В И В:

Постановою Вишгородського районного суду Київської області від 13 червня 2023 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого частиною першою статті 130 КУпАП, накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік, а також стягнуто на користь держави судовий збір у розмірі 536,80 грн.

Судом установлено, що відповідно до протоколу серії ААБ №079576 від 21 грудня 2022 року водій ОСОБА_1 21 грудня 2022 року о 10.50 год. в м. Вишгород по вул. Ягідна, 5А «Блокпост» керував транспортним засобом марки TOYOTA CAMRY, д.н.з. НОМЕР_1 , з явними ознаками алкогольного сп`яніння, чим порушив вимоги п. 2.9 «а» ПДР України, за що відповідальність передбачена частиною першою статті 130 КУпАП. Стан сп`яніння підтверджений висновком лікаря-нарколога Вишгородського ЦРЛ №163.

Не погоджуючись з постановою суду першої інстанції захисник ОСОБА_1 - Навродський О.В. 23 червня 2023 року, тобто в межах строку на апеляційне оскарження, звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить постанову суду першої інстанції скасувати та прийняти нову, якою провадження у справі закрити на підставі пункту 1 частини першої статті 247 КУпАП за відсутністю події та складу адміністративного правопорушення.

У мотивування вимог скарги зазначає, що постанова суду першої інстанції є незаконною та необґрунтованою.

Вказує, що докази керування ОСОБА_1 транспортним засобом та його зупинки у матеріалах справи відсутні.

Зауважив, що за кермом того дня знаходився його друг ОСОБА_2

06 листопада 2023 року від захисника ОСОБА_1 - Навродського О.В. на електронну адресу суду надійшло клопотання про закриття провадження у справі у зв`язку зі смертю ОСОБА_1 .

Згідно відповіді Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 21 листопада 2023 року №1877/8.1-48 за відомостями Державного реєстру актів цивільного стану громадян виявлено актовий запис №1848 про смерть ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складений 14 вересня 2023 року Дніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Києві.

Дослідивши матеріали справи, суд доходить висновку про закриття провадження у справі з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст.ст. 245, 280 КУпАП завданням провадження в справах про адміністративні правопорушення є своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом, а орган чи посадова особа при розгляді справи про адміністративне правопорушення, з урахуванням положень, викладених у ст.ст. 251, 252 КУпАП, зобов`язаний з`ясувати чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, а також інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи і, керуючись законом та правосвідомістю, оцінити докази за своїм внутрішнім переконанням в їх сукупності.

Відповідно до положень статті 1 КУпАП, завданням Кодексу України про адміністративні правопорушення є охорона прав і свобод громадян, власності, конституційного ладу України, прав і законних інтересів підприємств, установ і організацій, встановленого правопорядку, зміцнення законності, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі точного і неухильного додержання Конституції законів України, поваги до прав, честі і гідності інших громадян, до правил співжиття, сумлінного виконання своїх обов`язків, відповідальності перед суспільством.

У відповідності до вимог частин першої-третьої статті 7 КУпАП ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановленим законом.

Провадження у справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого дотримання законності.

Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу провадиться в межах їх компетенції, у точній відповідності з законом.

Як зазначено вище, за відомостями Державного реєстру актів цивільного стану громадян виявлено актовий запис №1848 про смерть ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складений 14 вересня 2023 року Дніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Києві.

Статтею 284 КУпАП передбачено, що по справі про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) виносить одну з таких постанов: 1) про накладення адміністративного стягнення; 2) про застосування заходів впливу, передбачених статтею 24-1 цього Кодексу; 3) про закриття справи.

Постанова про закриття справи виноситься при оголошенні усного зауваження, передачі матеріалів на розгляд громадської організації чи трудового колективу або передачі їх прокурору, органу досудового розслідування, а також при наявності обставин, передбачених статтею 247 цього Кодексу.

Відповідно до вимог пункту 9 статті 247 КУпАП, провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю у зв`язку із смертю особи, щодо якої було розпочато провадження в справі.

Таким чином, законодавець повністю виключив можливість провадження у справі про адміністративне правопорушення у зв`язку зі смертю особи, щодо якої воно було розпочате.

З огляду на викладене, враховуючи, що під час розгляду апеляційної скарги стало відомо про смерть ОСОБА_1 , що підтверджується листом Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 21 листопада 2023 року №1877/8.1-48, апеляційний суд доходить висновку про те, що постанова підлягає скасуванню, а провадження у справі закриттю на підставі пункту 9 статті 247 КУпАП, у зв`язку із смертю особи, щодо якої було розпочато провадження в справі.

Керуючись пунктом 9 статті 247, статтею 294 КУпАП, Київський апеляційний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання захисника ОСОБА_1 - Навродського Олександра Володимировича про закриття провадження у справі - задовольнити.

Постанову Вишгородського районного суду Київської області від 13 червня 2023 року - скасувати.

Провадження у справі відносно ОСОБА_1 закрити на підставі пункту 9 статті 247 КУпАП у зв`язку із смертю особи, щодо якої було розпочато провадження у справі.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Гуль

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115451780
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —363/183/23

Постанова від 04.12.2023

Адмінправопорушення

Київський апеляційний суд

Гуль В'ячеслав Володимирович

Постанова від 13.06.2023

Адмінправопорушення

Вишгородський районний суд Київської області

Шубочкіна Т. В.

Постанова від 26.04.2023

Адмінправопорушення

Вишгородський районний суд Київської області

Шубочкіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні