Ухвала
від 05.12.2023 по справі 234/7050/21
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 234/7050/21

Провадження № 1-в/202/453/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2023 року м. Дніпро

Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді- ОСОБА_1 ,

за участю секретаря- ОСОБА_2 ,

прокурора- ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Індустріального районного суду міста Дніпропетровська заяву комунального некомерційного підприємства «Психіатричної лікарні м. Краматорська» про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,-

ВСТАНОВИВ:

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07 листопада 2023 року в провадження суду надійшла заява комунального некомерційного підприємства «Психіатричної лікарні м. Краматорська» про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_4 .

Заява обґрунтована тим, що ухвалою Краматорського міського суду Донецької області до ОСОБА_4 в рамках кримінального провадження № 12021053390000323 від 13 березня 2021 року застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Комісія лікарів психіатрів дійшла висновку № 3/1-4 від 16 лютого 2022 року що ОСОБА_4 згідно ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу» потребує припинення заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку у зв`язку із поліпшенням психічного стану пацієнта.

У судовому засіданні прокурор проти задоволення заяви не заперечувала.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явилися, від представника лікарні надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності.

Суд, дослідивши матеріали поданої заяви, заслухавши думку прокурора приходить до наступних висновків.

Положеннями статті 19 Закону України «Про психіатричну допомогу» визначено, що примусовий медичний характер застосовується за рішенням суду у випадках та порядку в установлених Кримінальним, Кримінальним процесуальним кодексами України, цим Законом та іншими законами. За рішенням суду застосовуються зокрема примусові заходи медичного характеру з надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Відповідно з ч. 1 ст. 95 КК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви подається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів .

Також, відповідно до ч. 6 ст. 94 КК України якщо не буде визнано за необхідне застосування до психічно хворого примусових заходів медичного характеру, а також у разі припинення застосування таких заходів, суд може передати його на піклування родичам або опікунам з обов`язковим лікарським наглядом

Частинами 1, 2 ст. 514 КПК України передбачено, що продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі схвалення суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід, чи здійснюється лікування. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру.

Згідно з висновку № 3/1-4 від 16 лютого 2022 року, складеного лікарською комісією лікарів психіатрів комунального некомерційного підприємства «Психіатричної лікарні м. Краматорська» ОСОБА_4 в мовному контакті доступний, вірно орієнтовний в місці, часі та у власній особистості, має послідовне мисленні у звичайному темпі, емоційно лабільний з присутньою критикою до скоєного, регулярно відвідує амбулаторний прийом та приймає підтримуюче лікування.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає за можливе припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_4 передавши його на лікування родичам з обов`язковим лікарським наглядом.

Керуючись ст.ст. 514; 537 КПК України; ст.ст. 95, 94 ч. 4 КК України суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву комунального некомерційного підприємства «Психіатричної лікарні м. Краматорська» задовільнити частково.

Припинити примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , передавши його на піклування родичам з обов`язковим лікарським наглядом.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом семи діб з дня її проголошення.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115454283
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —234/7050/21

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні