Рішення
від 07.12.2023 по справі 682/2720/23
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/2720/23

Провадження № 2/682/746/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2023 року м. Славута

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області у складі :

головуючої судді Зеленської В.І,

з участю секретарки судових засідань Козир О.П.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну спарву за позовом Комунального підприємства "Славута-Сервіс"Славутської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг з поводження (вивезення та захоронення) з твердими побутовими відходами,

в с т а н о в и в:

19.10.2023 КП "Славута-Сервіс" звернулося в суд з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за послуги з вивезення та захоронення твердих побутових відходів за період з 01 квітня 2019 р по 30 вересня 2023 р та станом на 30 вересня 2023 року в розмірі 7900,60 грн, посилаючись на те, що відповідачі зареєстровані та проживають в будинку АДРЕСА_1 та не здійснюють оплату за вивезення та захоронення твердих побутових відходів в повному обсязі.

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 належним чином повідомлені про судовий розгляд справи у порядку спрощеного провадження, відзив на позовну заяву не подали.

Дослідивши позовні вимоги та надані докази, суд приходить до наступного.

Комунальне підприємство "СЛАВУТА-СЕРВІС" Славутської міської ради Хмельницької області є юридичною особою та здійснює, зокрема, діяльність щодо комплексного обслуговування об`єктів та інші види діяльності із прибирання, що ствердужється випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.4).

Рішенням виконавчого комітету Славутської міської ради від 18.04.2019 р № 144 "Про введення в дію рішення конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу на визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів в місті Славута" виконавцем послуг з вивезення твердих побутових відходів в м. Славута терміном на дванадцять місяців визнано комунальне підприємство "Славута-Сервіс" (а.с.5).

Рішенням виконавчого комітету Славутської міської ради від 04.06.2020 р № 166 "Про введення в дію рішення конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу на визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів в Славутській міській об`єднаній територіальній громаді" виконавцем послуг з вивезення твердих побутових відходів в Славутській міській територіальній громаді терміном на дванадцять місяців визнано комунальне підприємство "СЛАВУТА-СЕРВІС" Славутської міської ради Хмельницької області (а.с.6).

Рішенням виконавчого комітету Славутської міської ради Хмельницької області від 06.07.2021 р № 179 "Про введення в дію рішення конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу на визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів в Славутській міській об`єднаній територіальній громаді", виконавцем послуг з вивезення твердих побутових відходів в Славутській міській територіальній громаді терміном на п`ять років визнано Комунальне підприємство "СЛАВУТА-СЕРВІС" Славутської міської ради Хмельницької області (а.с.7).

Отже, організацією, яка надає послуги з вивезення твердих побутових відходів в Славутській міській об`єднаній територіальній громаді, а отже і будинковолодіння АДРЕСА_1 , є Комунальне підприємство "СЛАВУТА-СЕРВІС" Славутської міської ради Хмельницької області.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором.

Відповідач ОСОБА_1 є власником будинковолодіння АДРЕСА_2 , що стверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с.59-60).

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.44, 50-52).

Відповідно до ст.ст. 67, 68 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги. Квартирна плата та плата за комунальні послуги в будинках державного і громадського житлового фонду вносяться щомісяця в строки, встановлені Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 64 ЖК України члени сім`ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов`язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім`ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов`язаннями, що випливають із зазначеного договору. Якщо особи, зазначені в частині другій цієї статті, перестали бути членами сім`ї наймача, але продовжують проживати в займаному жилому приміщенні, вони мають такі ж права і обов`язки, як наймач та члени його сім`ї.

Рішенням виконавчого комітету Славутської міської ради від 19.01.2017 р №20 встановлені тарифи на послуги з вивезення та захоронення твердих побутових відходів (а.с.9-10).

Рішенням виконавчого комітету Славутської міської ради від 15.11.2018 р №419 затверджено норми надання послуг із вивезення побутових відходів (а.с.8).

Рішеннями виконавчого комітету Славутської міської ради від 03.05.2019 р №180, від 16.12.2021 р №402, від 03.05.2022 р №123, від 18.05.2023 р №127, від 31.07.2023 р №217 встановлені тарифи на послуги з вивезення та захоронення твердих побутових відходів (а.с.11-16).

З урахуванням тарифів, встановлених відповідними рішеннями виконавчого комітету Славутської міської ради та розрахунку суми заборгованості споживача перед виконавцем за фактично надані послуги з поводження (вивезення та захоронення) з побутовими відходами за період з 01 квітня 2019 р по 30 вересня 2023 р та станом на 30 вересня 2023 року в результаті несплати послуг з вивезення та захоронення твердих побутових відходів за відповідачами ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 утворилася заборгованість за послуги з вивезення та захоронення твердих побутових відходів в сумі 7900,60 грн (а.с.17-19).

Згідно зі статтями 12, 13 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів.

Закріпивши принцип змагальності сторін, закон гарантує сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, рівні процесуальні можливості з метою захисту їхніх порушених, оспорюваних чи невизнаних прав та законних інтересів, зокрема й щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Відповідно до цієї норми кожна сторона та інша особа, яка бере участь у справі, повинна довести суду ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, а у випадку неможливості стороною подати докази з поважних причин, суд сприяє особі в їх витребуванні, тим самим сприяє всебічному і повному з`ясуванню обставин справи (ч. 1 ст. 84 ЦПК України).

Конституцією України передбачено, що всі рівні перед законом і судом; змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості (статті 24, 129).

Надані позивачем та досліджені судом докази вказують на доведеність позовних вимог.

Відповідачі не скористались своїм правом, передбаченим ст. 76-83, 174, 191 ЦПК України, та не подали суду заперечення щодо вимог позивача у вигляді відзиву на позов та докази, якими ці заперечення обгрунтовуються.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позов є обгрунтованим, підставним та законним і підлягає задоволенню.

Напідставі положень ст. 64 ЖК України суд знаходить за необхідне стягнути з відповідачів заборгованість за послуги з вивезення та захоронення твердих побутових відходів солідарно.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судовий збір, сплачений позивачем при зверненні з позовом до суду в розмірі 2684 грн 00 коп, підлягає стягненню з відповідачів на користь позивача рівними частками, а саме по 671 грн з кожного.

Керуючись ст.ст. 2, 12, 81, 141, 263- 265, 273, 274 ЦПК України, ст. 18 Законом України "Про житлово-комунальні послуги", суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого в АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої в АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої в АДРЕСА_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого в АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_3 , на користь Комунального підприємства "Славута-Сервіс" Славутської міської ради (код ЄДРПОУ 42875827, р/р НОМЕР_4 в АТ КБ "Приватбанк") заборгованість за послуги з вивезення та захоронення твердих побутових відходів в розмірі 7900 грн 60 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на користь Комунального підприємства "Славута-Сервіс" Славутської міської ради (код ЄДРПОУ 42875827, р/р НОМЕР_4 в АТ КБ "Приватбанк") по 671 грн 00 коп судових витрат з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України за посиланням https://sl.km.court.gov.ua/sud2214/ або в підсистемі "Електронний суд".

Головуючий суддя Зеленська В. І.

Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115458465
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг з поводження (вивезення та захоронення) з твердими побутовими відходами

Судовий реєстр по справі —682/2720/23

Рішення від 07.12.2023

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Зеленська В. І.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Зеленська В. І.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Зеленська В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні