Ухвала
від 07.12.2023 по справі 760/28229/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/28229/23

1-кс/760/11673/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2023 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Обслуговуючого кооперативу «Ветеранів» на бездіяльність уповноваженої особи Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м.Києві, щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення,-

В С Т А Н О В И В :

На адресу суду надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Обслуговуючого кооперативу «Ветеранів»на бездіяльність посадових осіб Солом`янського управління поліції ГУНП у м.Києві, що полягає у невнесенні відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання повідомлення про кримінальне правопорушення.

Вказану скаргу мотивує тим, що 21 листопада 2023 року адвокатом ОСОБА_3 , до Солом`янського управління поліції ГУНП у м.Києві була подана заява, щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України. Однак, посадовими особами Солом`янського управління поліції ГУНП у м.Києві не були внесені відомості до ЄРДР з вказаного повідомлення та розслідування до сьогодні не розпочато. Жодного документа, який би підтверджував реєстрацію кримінального провадження за заявою адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Обслуговуючого кооперативу «Ветеранів» та внесення до ЄРДР йому надано не було.

Адвокат Білецький та уповноважена особа Обслуговуючого кооперативу «Ветеранів», в судове засідання не з`явилися, про дату час та місце проведення судового засідання повідомлялися належним чином. Разом з тим на адресу суду, подано заяву про розгляд скарги за їх відсутності, підтримують її у повному обсязі та просять задовольнити.

Уповноважена особа Солом`янського управління поліції ГУНП у м.Києві на розгляд скарги не з`явилась, її відсутність відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України не є перешкодою для розгляду скарги.

Вивчивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як встановлено в судовому засіданні, 21 листопада 2023 року адвокатом ОСОБА_3 , до Солом`янського управління поліції ГУНП у м.Києві була подана заява, щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України.

Однак, в порушення вимог ст. 214 КПК України посадовими особами Солом`янського управління поліції ГУНП у м.Києві на протязі 24 годин з моменту подання заяви не були внесені відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та не розпочато розслідування за поданим повідомленням ОСОБА_3 від 21.11.2023 року .

За змістом ч. 1 ст. 214 КПК України, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 години після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Аналіз положень ст.ст. 214, 303 КПК України, свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні та вказана заява чи повідомлення повинна містити достатні дані про наявність ознак кримінально-караного діяння.

Вивчивши скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Обслуговуючого кооперативу «Ветеранів», слідчий суддя вважає, що повідомлення ОСОБА_3 від 21.11.2023 року підлягає внесенню до ЄРДР і є підставою для їх перевірки шляхом проведення досудового розслідування.

Відповідно до ст. 307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: скасування рішення слідчого чи прокурора; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову у задоволенні скарги.

Таким чином, приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення скарги про зобов`язання посадових осіб Солом`янського управління поліції ГУНП у м.Києві внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення на підставі повідомлення адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Обслуговуючого кооперативу «Ветеранів», від 21.11.2023 року про вчинене кримінальне правопорушення, у відповідності до ст. 214 КПК України.

Керуючись ст. ст. 303, 305, 306, 307,309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Обслуговуючого кооперативу «Ветеранів» на бездіяльність уповноваженої особи Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м.Києві, щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення - задовольнити.

Зобов`язати посадових осіб Солом`янського управління поліції ГУНП у м.Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення на підставі повідомлення адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Обслуговуючого кооперативу «Ветеранів», від 21.11.2023 року, у відповідності до ст. 214 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115465283
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —760/28229/23

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Демидовська А. І.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Демидовська А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні