Рішення
від 02.10.2023 по справі 610/197/22
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 610/197/22

Провадження № 2/183/3102/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Майної Г. Є.,

з участю секретаря судового засідання Коссовича А. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом Державного підприємства «Ізюмське лісове господарство» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої незаконним порубом,-

В С Т А Н О В И В:

У січні 2022 року ДП «Ізюмське лісове господарство» звернулось до Балаклійського районного суду Харківської області з вищевказаним позовом, в обґрунтування якого позивач посилається на те, що основним напрямкомдіяльності ДП«Балаклійське лісовегосподарство» єохорона лісіві захистлісонасаджень віднезаконних порубів,пошкоджень,самовільного сінокосіннята іншихлісопорушень,в томучислі забезпеченнязахисту земельвід засміченнята вжиттязаходів щодозапобігання негативногота екологічнонебезпечного впливу.Обов?язком підприємстває забезпеченнявідтворення,охорону,захист іпідвищення родючостіґрунту,продуктивності лісовихнасаджень іпосилення їхкорисних властивостей,виконувати іншівимоги законодавстващодо веденнялісового господарствата використаннялісових ресурсів.Наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 27.09.2021 №575 «Про припинення Державного підприємства «Балаклійське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення», вбачається реорганізація державного підприємства «Балаклійське лісове господарство», яке координується Харківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, шляхом його приєднання до державного підприємства «Ізюмське лісове господарство», а державне підприємство «Ізюмського лісове господарство» є правонаступником з моменту його припинення. 06листопада 2021 року о 14:02 год. на території Балаклійського лісництва державного підприємства «Балаклійське лісове господарство» на землях Балаклійської ТГ в кварталі 23 виділ 6 було виявлено незаконний поруб сухостійних дерев породи сосна звичайна об`ємом 5,29 метрів кубічних та спричинена шкода державі в особі Державного підприємства «Балаклійське лісове господарство» на суму 27698,52 грн. (двадцять сім тисяч шістсот дев`яносто вісім грн. 52 копійок). Досудовим розслідування кримінального провадження №12021221080000464 від 07.11.2021 установлено, що ОСОБА_1 , з метою незаконної порубки дерев прибув на територію Балаклійського лісництва ДП «Балаклійське лісове господарство», а саме квартал 23 виділ 6, де шляхом спилювання дерев бензиновою ланцюговою пилою марки «ТЕМП БП458», яку заздалегідь приготував для вчинення злочину, тобто повного відокремлення дерева від його кореня, здійснив незаконну порубку у лісі дерева - 1 (одного) сухостійного дерева породи «Сосна звичайна» діаметром пня в корі 38 см, чим спричинив державі в особі Держав підприємства «Балаклійське лісове господарство» матеріальну шкоду на загальну суму 4141,44 грн., а також був затриманий на місці вчинення незаконної порубки працівниками Державного підприємства «Балаклійське лісове господарство». 23 грудня 2021 року старшим слідчим СВ ВП № 1 Ізюмського ГУ НП України в Харківській області Горлачем Є. В. винесено постанову про закриття кримінального провадження від 19.11.2021, у зв`язку з встановленням відсутності в діяннях складу кримінального правопорушення та вирішення питання про притягнення до адміністративної відповідальність ОСОБА_1 .

Помічником лісничого Балаклійського лісництва Ясиновим О. П. складено протокол про адміністративне правопорушення № 000034 від 24.12.2021 та було винесено постанову № 000034 у справі про адміністративне порушення вимог лісового законодавства від 24.12.2021 відносно ОСОБА_1 за ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Вказана сума майнової шкоди повинна бути відшкодована винною особою.

Таким чином, позивач зазначає, що своїми противоправними діями ОСОБА_1 завдав державі в особі ДП «Балаклійськийлісгосп» шкоду в розмірі 4141,44 грн., яку позивач просить стягнути з відповідача та вирішити питання стосовно судових витрат.

03 лютого 2022 року на адресу Балаклійського районного суду Харківської області надійшла інформація про зареєстроване місце проживання фізичної особи-відповідача.

Ухвалою судді Балаклійського районного суду Харківської області від 03 лютого 2022року постановлено про прийняття позовної заяви до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін і відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою сторонам було установлено строки для подання відзиву на позовну заяву, відповіді на відзив на позовну заяву, а також заперечень.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ураховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, розпорядженням Голови Верховного Суду від 18.03.2022 № 11/0/9-22 змінено територіальну підсудність судових справ Балаклійського районного суду Харківської області на Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

Згідно зі штампом вхідної кореспонденції зазначену справу отримано Новомосковським міськрайонним судом Дніпропетровської області 11 травня 2023 року, проте у матеріалах справи наявна довідка про те, що справа надійшла для розгляду з Балаклійського районного суду Харківської області відповідно до акту приймання-передачі справ від 21 березня 2023 року.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12 травня 2023 року головуючим суддею у цій справі визначена суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Майна Г. Є.

Ухвалою судді Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 15 травня 2023 року постановлено про прийняття цією цивільної справи до свого провадження і призначено судове засідання у справі.

У судове засідання представник позивача ДП «Ізюмське лісове господарство» не з`явився, про день, місце та час розгляду справи повідомлений належним чином. Засобами поштового зв`язку направив до суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника, позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причин неявки суду не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи та відзиву на позовну заяву не подавав.

Згідно з ч. 4 ст. 223 ЦПК України, уразі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення). Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши зібрані письмові докази, дійшов таких висновків.

Суд установив, що 24 грудня 2021 року помічником лісничого Балаклійського лісництва ДП «Балаклійське лісове господарство» Ясиновим О. П., за участі свідка ОСОБА_2 складено протокол про адміністративне правопорушення № 000034, відповідно до якого ОСОБА_1 на території Балаклійського лісництва урочище Крейдянська дача, здійснив незаконну рубку 1 (одного) дерева, породи Сосна звичайна, сухостійна, діаметром пня 38 см, чим порушив вимоги ст. 105 Лісового Кодексу України. Внаслідок порушення вимог лісового законодавства державі заподіяна шкода у розмірі 4141,44 грн, яка розрахована за постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008року № 665 (а.с. 28).

Також, 24 грудня 2021 року помічником лісничого Балаклійського лісництва ДП «Балаклійське лісове господарство» Ясиновим О. П. складено постанову про накладення адміністративного стягнення № 000034, відповідно до якої громадянина ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 65 КУпАП та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 510,00 грн. (а.с. 32).

Під час складання протоколу про адміністративне правопорушення та постанови про накладення адміністративного стягнення від 24 грудня 2021 року, ОСОБА_1 в пояснювальній записці зазначив, що проводив збір деревини для опалення свого будинку, розташованого на території Балаклійського лісництва (а.с. 31).

Крім того, 24 грудня 2021 року помічником лісничого Балаклійського лісництва ДП «Балаклійське лісове господарство» Ясиновим О. П. складено акт огляду місця вчинення правопорушення лісового законодавства про те, що 24 грудня 2021 року о 09 год. 00 хв. ДП «Балаклійське лісове господарство» Балаклійське лісництво урочище Крейдянська дача, квартал 23, виділ №6 було виявлено незаконну порубку 1 (одного) дерева, породи Сосна звичайна (сухостій), діаметром пня 38 см. В результаті цього правопорушення заподіяно шкоду лісовому господарству на суму 4141,44 грн., що розрахована за постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року № 665 (а.с. 29).

Згідно з квитанцією від 28 грудня 2023 року ОСОБА_1 сплатив суму стягнення з винних осіб, за шкоду, заподіяну державі, підприємству, установі у розмірі 510,00 грн. (а.с.33).

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 27 вересня 2021 року №575 прийнято рішення, зокрема, про припинення Державного підприємства «Балаклійське лісове господарство», шляхом реорганізації, а саме приєднання до Державного підприємства «Ізюмське лісове господарство», (а.с. 22-24).

Відповідно до ст. 66 Конституції України кожен зобов`язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Згідно з ст. 1 Лісового кодексу України усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Відповідно до ст. 69 Лісового кодексу України спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубним квитком або лісовим квитком, що видається безоплатно територіальними органами центрального органу виконавчої влади з питань лісового господарства

Згідно з ч. 2 ст. 24 Лісового кодексу України збитки, завдані внаслідок порушення прав власників лісів, лісокористувачів та громадян, підлягають відшкодуванню в повному обсязі відповідно до закону.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 105 Лісового кодексу України передбачено, що порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

Статтею 107 Лісового кодексу України установлено, що підприємства, установи, організації і громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Відповідно до ст. 108 Лісового кодексу України незаконно добута деревина та інші лісові ресурси підлягають вилученню в установленому порядку. В разі неможливості вилучення незаконно добутої деревини та інших лісових ресурсів стягується їх вартість.

За змістом статей 68, 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою встановлену цим Законом та іншим законодавством України дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність. Підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 105 Лісового кодексу України відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

Положенням ч. 3 ст. 40 КУпАП передбачено, що питання про відшкодування майнової шкоди, заподіяної адміністративним правопорушенням, вирішується в порядку цивільного судочинства.

Згідно з частиною 1 статті 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно із статтями 12, 13 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів.

Відповідно до вимог статей 76-79 ЦПК України доказуванню підлягають обставини (факти), які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у учасників справи, виникає спір. Доказування у цивільній справі, як і судове рішення не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, ураховуючи вищевикладене, оцінивши належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що у зв`язку з неправомірними діями відповідача, що полягають у незаконній порубці дерев, державі в особі позивача спричинена шкода в розмірі 4141,44грн., розмір шкоди відповідачем не спростований, докази відсутності вини відповідача матеріали справи не містять, а тому суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно дост. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 76- 82, 89, 141, 142, 223, 259, 263-265, 268, 272, 273, 280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Державного підприємства «Ізюмське лісове господарство» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди завданої незаконним порубом задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Державного підприємства «Ізюмське лісове господарство» шкоду, завдану внаслідок незаконного порубу дерев, у розмірі 4 141 (чотири тисячі сто сорок одна) гривня 44 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Державного підприємства «Ізюмське лісове господарство» відшкодування справленого судового збору 2481,00грн. (дві тисячі чотириста вісімдесят одну грн. 00 копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Учасники справи:

позивач: Державне підприємство «Ізюмське лісове господарство», код ЄДРПОУ 00993113, місцезнаходження юридичної особи за адресою: 64332, Харківська область, Ізюмський район, с. Левківка, вул. Горянівська, буд. 16;

відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду складено і підписано 02 жовтня 2023 року.

Суддя Г.Є. Майна

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115466287
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої незаконним порубом

Судовий реєстр по справі —610/197/22

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 03.02.2022

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні