Рішення
від 01.12.2023 по справі 399/710/23
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 399/710/23

Провадження № 2/399/235/2023

РІШЕННЯ

Іменем України

01 грудня 2023 року смт Онуфріївка

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області у складі головуючого судді Лях М.М., за участю секретаря судового засідання Гриценко Т.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про визнання права власності на житловий будинок,

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, про визнання за нею права власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 .

Свій позов мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , після смерті якої залишилось спадкове майно, яке складається, у тому числі, з житлового будинку з господарськими будівлями, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивачка є спадкоємцем за заповітом, складеним 17 серпня 2018 року, посвідченим секретарем Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області. Спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку у спадщині немає.

У встановлений законом строк вона подала відповідну заяву до Онуфріївської державної нотаріальної контори. У зв`язку з тим, що відсутні документи, які підтверджували б право власності спадкодавця на будинок, позивачка не може отримати свідоцтво про право власності на будинок, що змусило її звернутись до суду для захисту свого права на спадщину.

В судове засідання позивачка не з`явилась, подала заяву, якою позовні вимоги підтримала повністю, просила їх задовольнити та розглянути справу без її участі.

Представник відповідача Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області в судове засідання не з`явився, про день і час розгляду справи повідомлений належним чином. Причини неявки суду не повідомив. Відзив на позовні заяву та заяву про відкладення розгляду справи суду не подав.

Враховуючи, що сторони по справі в судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

На підставіст. 280 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення спору.

Відповідно до ст. ст.15,16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також кожна особамає право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно дост. 328 ЦК Україниправо власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно до ст.316ЦКУкраїни правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст.319ЦКУкраїни здійснення права власності полягає у володінні, користуванні, розпорядженні своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ч. 1 ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно дост. 392 ЦК Українивласник може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Як вбачається з положень ст.1216ЦКУкраїни спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, що померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У відповідності до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Крім того, главою 86ЦКУкраїни та Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику в справах про спадкування" визначено нотаріальний порядок оформлення права на спадщину, що відповідає встановленій законодавством сукупності функцій притаманній юрисдикційній діяльності судів та нотаріусів. Пункт 23 даної Постанови вказує, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідност.1217 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч.1ст.1222 ЦК Україниспадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народженні живими після відкриття спадщини.

Згідно ст.ст.1220-1221,1223 ЦК Україниспадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, і саме з нього виникає право на спадкування, а місцем відкриття - є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно з ч. 1ст. 1296 ЦК Україниспадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Отже, для того, щоб набути право на спадщину, спадкоємці за заповітом або за законом мають прийняти її у порядку та у строки, встановлені законом.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Успенка Онуфріївського району Кіровоградської області, померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 04.05.2020 виконавчим комітетом Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області /а.с. 8/. Померла була матір`ю ОСОБА_3 , згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 23 липня 2020 року Успенською сільською радою Онуфріївського району Кіровоградської області /а.с. 9/. Згідно свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , ОСОБА_3 23.04.1983 уклала шлюб з ОСОБА_4 , після укладення шлюбу їй присвоєно прізвище « ОСОБА_5 » /а.с. 10/.

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, яке складається, у тому числі, з житлового будинку з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що належить померлій ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка до дня смерті була зареєстрована за вказаною адресою одна /а.с. 17/.

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений Літвіновою Н.Г., секретарем Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області, яким все своє майно заповіла своїй дочці ОСОБА_1 /а.с. 11/.

У встановлений законом шестимісячний строк позивачка прийняла спадщину, як спадкоємець за заповітом, про що подала відповідну заяву до Онуфріївської державної нотаріальної контори, але, у зв`язку з тим, що відсутній оригінал правовстановлюючого документа, що підтверджує право власності спадкодавця на будинок, у видачі свідоцтва про право на спадщину позивачу було відмовлено постановою ОСОБА_6 , державного нотаріуса Онуфріївської державної нотаріальної контори, виданої 09.06.2023 /а.с. 16/.

Згідно архівної довідки № 722 від 08 вересня 2023 року, за архівними даними СКМБТІ станом на 01.01.2013 прав власності на житловий будинок з прилеглими надвірними будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 за ОСОБА_2 не зареєстровано /а.с.29/.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державної реєстрації Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 337375229 від 29.06.2023, ОСОБА_2 є власницею земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства та для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташовані по АДРЕСА_1 /а.с. 26-28/.

Належність вказаногобудинку померлій ОСОБА_2 підтверджується довідкою Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області № 21 від 10.05.2023, про те, що згідно по господарської книги № 17 за 2021-2025 року особового рахунку № НОМЕР_4 ОСОБА_2 дійсно є власницею будинку в АДРЕСА_1 , технічнимпаспортом на житловий будинок індивідуального житлового фонду, виготовленим станом на 28.09.2012,звітом про оцінку майна від 14.06.2023 /а.с. 12, 20-23, 24-26/.

Крім того, судом досліджені матеріали спадкової справи № 81/2020 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на 15 аркушах, згідно яких позивачка ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем після смерті матері і 03.06.2023 отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 17 серпня 2018 року на земельну ділянку площею 5, 8607 га, кадастровий номер 3524687700:02:000:0069, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Таким чином, аналізуючи докази по справі в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позивачка правомірно отримала право власності на спірний житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом.

За таких обставин позивачка іншим шляхом, крім судового, не може захистити свої права, тому позовні вимоги щодо визнання за нею права власності на спірний будинок з господарськими будівлями є законними та обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 15, 16, 328, 1216, 1266 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 76-82, 89, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України суд -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженкою села Успенка Онуфріївського району Кіровоградської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішенняможе бутипереглянуте судом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідача.

Заяву проперегляд заочногорішення можебути поданопротягом тридцятиднів здня йогопроголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Суддя М.М. Лях

СудОнуфріївський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення01.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115467012
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —399/710/23

Рішення від 01.12.2023

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні