Ухвала
від 05.12.2023 по справі 645/6043/23
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/6043/23

Провадження № 1-кп/645/346/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2023 р. м. Харків

Фрунзенський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

потерпілих ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

цивільного позивача ОСОБА_7 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові кримінальне провадження № 12023220000000993 від 24 серпня 2023 року стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинувачуваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України,-

в с т а н о в и в:

У провадження Фрунзенського районного суду м. Харкова надійшов обвинувальний акт стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинувачуваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

02 листопада 2023 року судом призначено підготовче судове засідання.

Дослідивши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт та додані до нього документи, суд дійшов висновку про повернення обвинувального акту прокурору, з огляду на наступне.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право повернути обвинувальний акт прокурору, якщо він не відповідає вимогам КПК України.

Зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, передбаченими ст. 7 КПК України, таким як верховенство права і законність. Обвинувальний акт повинен відповідати вимогам, передбаченим ст. 291 КПК України.

Статтею 291 КПК України визначені вимоги щодо форми та змісту обвинувального акту.

Судом встановлено, що обвинувальний акт не відповідає вимогам ст. 291 КПК України.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 291 КПК України обвинувальний акт має містити такі відомості: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 3) анкетні відомості кожного потерпілого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 3-1) анкетні відомості викривача (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 4) прізвище, ім`я, по батькові та займана посада слідчого, прокурора; 5) виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення; 6) обставини, які обтяжують чи пом`якшують покарання; 7) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням; 7-1) підстави застосування заходів кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, які прокурор вважає встановленими; 8) розмір витрат на залучення експерта (у разі проведення експертизи під час досудового розслідування); 8-1) розмір пропонованої винагороди викривачу; 9) дату та місце його складення та затвердження.

Так, згідно зі ст. 55 КПК України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. Права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого. Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв`язку з чим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.

З обвинувального акту вбачається, що потерпілими у даному кримінальному провадженні є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 і ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яким в результаті ДТП були спричинені середнього ступеню тяжкості тілесні ушкодження, та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , якій в результаті ДТП спричинено смерть.

Згідно з ч. 6 ст. 55 КПК України, якщо внаслідок кримінального правопорушення настала смерть особи або особа перебуває у стані, який унеможливлює подання нею відповідної заяви, положеннячастин першої - третьоїцієї статті поширюються на близьких родичів чи членів сім`ї такої особи. Потерпілим визнається одна особа з числа близьких родичів чи членів сім`ї, яка подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого, а за відповідним клопотанням - потерпілими може бути визнано кілька осіб.

Потерпіла ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , загинула внаслідок кримінального правопорушення, тому потерпілою у справі, як повідомила прокурор у підготовчому судовому засіданні, визнано її матір ОСОБА_6 .

При цьому, статус ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка в результаті ДТП отримала середнього ступеню тяжкості тілесні ушкодження, з обвинувального акту та реєстру матеріалів досудового розслідування встановити неможливо.

Необхідно відмітити, що дитина, яка є потерпілою від кримінального правопорушення може бути будь-якого віку, принаймні ніяких прямих норм щодо зворотного процесуальний закон не містить. Обмеження щодо віку настає тоді, коли йдеться мова про відповідальність за вчинене.

Окрім того, статтею 59 КПК України визначено - якщо потерпілим є неповнолітня особа, до участі в процесуальній дії разом з нею залучається її законний представник. Питання участі законного представника потерпілого у кримінальному провадженні визначено положеннямистаттею 44 КПК України.

Необхідно також зазначити, що відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства потерпілим особу з числа близьких родичів чи членів сім`ї може бути визнано лише у разі смерті особи внаслідок кримінального правопорушення.

Тому, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є потерпілою у даному кримінальному провадженні і оскільки вона є особою малолітньою, то у справі повинен бути залучений її законний представник.

Таким чином, у порушення п. 3 ч. 1 ст. 291 КПК України в обвинувальному акті не зазначені анкетні відомості потерпілої ОСОБА_8 (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство) та її законного представника.

Окрім того, згідно з п. 3 ч. 4 ст. 291 КПК України до обвинувального акту додаються, зокрема, розписка підозрюваного про отримання копії обвинувального акту, копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування, і реєстру матеріалів досудового розслідування; розписка або інший документ, що підтверджує отримання цивільним відповідачем копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування не до підозрюваного.

У обвинувальному акті зазначено, що ОСОБА_7 під час досудового розслідування заявив цивільний позов на загальну суму 91502, 61 грн.

Зі змісту цивільного позову, який надійшов до суду разом з обвинувальним актом, вбачається, що він заявлений до двох цивільних відповідачів: ОСОБА_4 (який на момент пред`явлення позову мав статус підозрюваного у даному кримінальному провадженні) та ПрАТ «СК «ПЕРША».

Згідно зі ст. 62 КПК України цивільним відповідачем у кримінальному провадженні може бути фізична або юридична особа, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану кримінально протиправними діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, та до якої пред`явлено цивільний позов у порядку, встановленому цим Кодексом.

Права та обов`язки цивільного відповідача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

Цивільний відповідач має права та обов`язки, передбачені цим Кодексом для підозрюваного, обвинуваченого, в частині, що стосуються цивільного позову, а також має право визнавати позов повністю чи частково або заперечувати проти нього. Цивільний відповідач повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що стосуються цивільного позову, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом для інформування та надіслання копій процесуальних рішень підозрюваному, обвинуваченому.

Проте, в порушення п. 3 ч. 4 ст. 291 КПК України до обвинувального акту не додано розписки або іншого документу, що підтверджує отримання цивільним відповідачем копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування не до підозрюваного.

Зазначені вище судом порушення КПК, допущенні при складанні обвинувального акту виключають можливість призначення обвинувального акту до розгляду і є наслідком прийняття судом рішення про повернення обвинувального акту прокурору.

Керуючись ст.ст. 291, 314, 372 КПК України, суд,-

у х в а л и в:

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12023220000000993 від 24 серпня 2023 року стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинувачуваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України - повернути до Харківської обласної прокуратури для приведення його в розумні строки у відповідність з вимогами КПК України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду протягом семи днів з дня оголошення ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо вона не скасована, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст ухвали проголошено 07.12.2023 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115467708
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —645/6043/23

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Іващенко С. О.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Іващенко С. О.

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні