Ухвала
від 07.12.2023 по справі 335/4652/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/4652/23 2-во/335/141/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2023 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Геєць Ю.В., за участю секретаря судового засідання Шарової А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Запоріжжя заяву представника Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Правди 5а про виправлення описки в ухвалі суду по цивільній справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Правди 5а до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території, -

ВСТАНОВИВ:

Представник ОСББ „Правди 5а звернувся до суду з заявою про виправлення описки в ухвалі по цивільній справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Правди 5а до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території.

В зазначеній заяві представник ОСББ „Правди 5а просить виправити помилки в ухвалі по справі № 335/4652/23, у зв`язку з повернення документів від Головного Управління Державної казначейської служби України у Запорізької області.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що заява задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Судом встановлено, що ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 14.09.2023 року клопотання представника Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Правда-5А про закриття провадження в цивільній справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Правда-5А до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та при будинкової території, задоволено.

Закрито провадження в цивільній справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Правда-5А до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та при будинкової території, у зв`язку з відсутністю предмету спору.

Повернуто Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку „Правда-5А (40900882, р/р НОМЕР_1 ) суму судового збору в розмірі 2684 грн. 00 коп., сплачену згідно з квитанцією до платіжної інструкції на переказ готівки № 0.0.3015447591.1 від 24.05.2023 року.

Оригінал квитанції до платіжної інструкції на переказ готівки № 0.0.3015447591.1 від 24.05.2023 року повернуто позивачу, замінивши на її копію.

Згідно ст. 269 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень. Заява про внесення виправлень розглядається протягом десяти днів після її надходження. Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

Судове рішення повинно бути точним. Помилки у тексті судового рішення, зумовлені арифметичними помилками або граматичними помилками (описками), що стосуються істотних обставин або ускладнюють виконання рішення, можуть бути усунуті судом, який ухвалив рішення або ухвалу.

Арифметична помилка - це помилка у визначенні результату підрахунку: пропуск цифри, випадкова перестановка цифр, спотворення результату обчислення у зв`язку із використанням несправної техніки.

Не є арифметичними помилками, а отже і не може бути виправлене в порядку, передбаченому вказаною статтею, застосування неправильних методик підрахунку, а так само застосування неправильних вихідних даних для проведення арифметичних обчислень.

Суд може виправити лише ті арифметичні помилки, яких він сам припустився.

Описки - це помилки, зумовлені неправильним написанням слів. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення дат та строків. Особливо це стосується резолютивної частини рішення. В резолютивній частині будь-яка описка має істотне значення, оскільки вона може утруднити виконання рішення.

Не є опискою граматичні помилки, які не спотворюють текст судового рішення та не призводять до його невірного сприйняття: неправильне розташування розділових знаків, невірні відмінки слів, застосування русизмів та діалектизмів тощо.

Згідно роз`яснень, викладених у пункті 19 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року № 14 «Про судове рішення у цивільній справі», вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

Вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні, постанові або ухвалі), суд не вправі змінювати зміст судового рішення, він може лише усунути неточності щодо встановлених фактичних обставин справи (наприклад, дати події, номеру і дати документа, найменування сторін, прізвища, імені, по батькові особи тощо) або мають технічний характер (тобто виникли в процесі виготовлення тексту рішення).

Таким чином, виправлення допущених у рішенні, постанові, ухвалі описок, арифметичних помилок допускається, якщо, при цьому, не зачіпається суть судового рішення.

На цьому наголосив Верховний Суд у справі№905/2135/19 в постанові від 15.01.2021 року.

В своїй заяві заявник взагалі не зазначає, які саме необхідно усунути неточності в ухвалі Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 14.09.2023 року, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

При цьому до заяви про виправлення описки заявник додає лист Головного Управління Державної казначейської служби України у Запорізької області, зі змісту якого вбачається, що за результатом розгляду наданих документів встановлено невідповідність інформації, викладеної у заяві представника ОСББ, даним, наведеним у копії судового рішення, при цьому із зазначеного листа не вбачається, які саме описки (неточності) зазначені заявником у своїй заяві при зверненні до Управління, або судом в судомову рішенні.

Крім того, посилання у зазначеному листі на відсутність проставлення відмітки «Копія», не може бути опискою в розумінні ст. 269 ЦПК України, а лише є невідповідністю з п. 9 р. XI Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 20.08.2019 № 814, при оформленні та видачу ухвали Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 14.09.2023 року.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні заяви про виправлення описки.

Керуючись ст.ст. 258, 260, 269 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Правди 5а про виправлення описки в ухвалі суду по цивільній справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Правди 5а до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території залишити без задоволення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів, з дня проголошення ухвали. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

Суддя: Ю.В.Геєць

Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115469555
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території

Судовий реєстр по справі —335/4652/23

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні