Ухвала
від 07.12.2023 по справі 476/833/23
ЄЛАНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 476/833/23

Провадження № 2/476/188/2023

У Х В А Л А

про передачу справи на розгляд до іншого суду

07.12.2023 року с.м.т. Єланець

Єланецький районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Чернякової Н.В.

за участю секретаря Минаєвої Н.П.

представника позивача ОСОБА_1 , відповідачки ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Єланецької селищної ради в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав

В С Т А Н О В И В :

09.10.2023 року орган опіки та піклування Єланецької селищної ради звернувся в суд з позовом в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

У підготовчому засіданні судом встановлено, що справа не підсудна Єланецькому районному суду Миколаївської області виходячи з наступного.

У позовній заяві вказано, що відповідачка ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

В підготовчому засіданні представник позивача просила розглянути справу за фактичним місцем проживання відповідачки.

Вислухавши сторони, вивчивши матеріали справи, суд приходить до слідуючого висновку.

За загальним правилом, визначеним ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Стаття 28 ЦПК України не передбачає альтернативної підсудності для позову про позбавлення батьківських прав, тому територіальна юрисдикція позову про позбавлення батьківських прав визначена імперативно тільки за зареєстрованим місцем проживання відповідача. Для випадків, коли невідоме зареєстроване місце проживання відповідача, то для цього закон встановлює певні правила (ч.9, ч.10 ст.28, ст.29 ЦПК України). Інших випадків зміни територіальної підсудності, тобто інших підстав для недотримання та відступу від загального правила, встановленого статтею 27 ЦПК України - процесуальний закон не передбачає.

Відсутні підстави для визначення підсудності позову про позбавлення батьківських прав цьому суду (за місцем фактичного знаходження позивача), - незалежно від того, чи окремо подається до суду даний позов чи він об`єднаний з іншою позовною вимогою. Процесуальний закон не передбачає можливості зміни територіальної підсудності позову (конкретно визначеної процесуальним законом) у разі об`єднання в одній позовній заяві декількох позовних вимог (позовів).

Суд зазначає, що зі змісту позовної заяви вбачається, що позовною вимогою є позбавлення відповідачки батьківських прав.

Із інформації Великосолонівського старостинського округу № 2 Єланецької селищної ради Вознесенського району Миколаївської області від 17.10.2023 року слідує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживає без реєстрації з 2022 року по АДРЕСА_2 , а з вересня 2023 року проживає без реєстрації по АДРЕСА_3 .

Відповідно до відповіді на запит від відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в Миколаївській області відповідачка ОСОБА_2 значиться зареєстрованою з 05.07.2008 року за адресою: АДРЕСА_1 .

Підстав для пред`явлення заяви за вибором позивача, передбачених ст. 28 ЦПК України, не встановлено.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 377 ЦПК України порушення правил юрисдикції загальних судів, визначених статтями 19-22 цього Кодексу, є обов`язковою підставою для скасування рішення незалежно від доводів апеляційної скарги.

Частиною 9 статті 187 ЦПК України передбачено якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Згідно п.1ч.1ст.31ЦПК Українисуд передаєсправу нарозгляд іншомусуду,якщо справаналежить дотериторіальної юрисдикції(підсудності)іншого суду.

Відповідно до п. 3 ст. 31 ЦПК України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

За вказанихобставин,суд вважає,що данасправа непідлягає розглядув Єланецькомурайонному судіМиколаївської області,її сліднаправити запідсудністю до Новобузького районного суду Миколаївської області.

На підставівикладеного,керуючись ст. ст. 27, 30-32, 258-261, 353 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Єланецької селищної ради в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав передати за підсудністю на розгляд Новобузького районного судуМиколаївської області (вулиця Ярослава Мудрого, 8, Новий Буг, Миколаївська область, 55600).

Апеляційна скарга подається до Миколаївського апеляційного суду через Єланецький районний суд Миколаївської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Суддя Н.В. Чернякова

СудЄланецький районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115470606
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —476/833/23

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Н. В.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні