Ухвала
від 07.12.2023 по справі 292/1282/23
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Справа № 292/1282/23

Номер провадження 2-о/292/31/23

У Х В А Л А

07 грудня 2023 року смт.Пулини

Червоноармійський районний суд Житомирської області в складі:

головуючої - судді Гуц О.В. секретар судового засідання Риданова Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Пулини та у режимі відеоконференції цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Пулинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про встановлення факту родинних відносин.

За участю : заявника ОСОБА_1 , представника заявника -адвоката Мариніної М.О., заінтересованої особи ОСОБА_2

У С Т А Н О В И В :

У жовтні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, мотивуючи її тим, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , являється біологічним сином ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_5, в зоні проведення бойових дій, що підтверджується висновком експерта №937/1059-МГ за результатами проведення молекулярно-генетичної експертизи.

На момент його народження мати перебувала у зареєстрованому шлюбі з іншим чоловіком, ОСОБА_3 , а тому саме його було записано батьком дитини, що вбачається із свідоцтва про народження НОМЕР_1 .

В подальшому 26.06.2013 мати ОСОБА_2 та біологічний батько ОСОБА_4 уклали шлюб, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 , виданим виконавчим комітетом Старомайданської сільської ради Червоноармійського району Житомирської області.

Він, його мати та його біологічний батько зареєстровані та проживали за однією адресою: АДРЕСА_1 .

Покійний ОСОБА_4 визнавав його за життя своїм сином.

Оскільки він являється біологічним сином ОСОБА_4 , він має намір змінити прізвище та по -батькові за даними свого біологічного батька.

Він звернувся до Пулинського відділу ДРАЦС у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) із заявою про внесення змін до актового запису про його народження ІНФОРМАЦІЯ_3 , однак станом на жовтень 2023 року жодної відповіді не надано.

Проте, в усному порядку йому працівники РАЦС повідомили, що можливе внесення змін до актового запису в такому випадку лише на підставі рішення суду.

Враховуючи вищевикладене, просив судвстановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є сином ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 ; внести до актового запису про народження ОСОБА_1 , складеного 03 квітня 2000 року Перелітською сільською радою Балтського району Одеської області №5 зміни: прізвище з " ОСОБА_1 " на " ОСОБА_1 ", по-батькові з " ОСОБА_1" на " ОСОБА_1 ", батько з " ОСОБА_3 " на " ОСОБА_4 " ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Ухвалою суду від 24.10.2023 відкрито окреме провадження у справі та призначено судове засідання на 10 год. 00 хв. 20 листопада 2023 року, розгляд якого відкладено на 07 грудня 2023 року.

У судовому засіданні заявник та його представник адвокат Мариніна М.О. вимоги заяви підтримали, з викладених у ній підстав та просили заяву задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 , вимоги заяви підтримала.

Заінтересовані особи : ОСОБА_3 та представник Пулинського ВДРАЦС у Житомирському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції м.Київ у судове засідання не з"явилися, причину неявки суду не повідомили, будь-яких заяв на адресу суду від них не надходило.

Виходячи з вище наведеного, суд зазначає наступне.

Згідно ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема, встановлення факту батьківства.

Згідно з частинами першою, другою статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Отже, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується із наступним вирішенням спору про право.

Юридичні факти можуть бути встановлені для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника, за умови, що вони не стосуються прав чи законних інтереси інших осіб. У випадку останнього між цими особами виникає спір про право.

У судовому засіданні із пояснень: заявника, його представника та заінтересованої особи ОСОБА_2 , та дослідженими судом матеріалами встановлено , що батьком заявника у його свідоцтві про народження серії НОМЕР_3 від 03.04.2000, зазначений ОСОБА_3 , відомості про якого, як про батька, із актового запису про народження заявника, не виключено.

Згідно ч.6 ст. 294 ЦПК України, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Враховуючи зазначене вище , суд дійшов висновку про те, що із заяви про встановлення факту, що має юридичне значення заявника, вбачається спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, а тому суд залишає вказану заяву без розгляду .

Керуючись ст.ст. 259-261, 294, 353 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та Пулинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про встановлення факту родинних відносин - залишити без розгляду.

Роз`яснити заявнику, що він має право з даного питання звернутися до суду з позовом на загальних підставах.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. В. Гуц

СудЧервоноармійський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115474464
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —292/1282/23

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні