Рішення
від 06.12.2023 по справі 703/4327/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/4327/23

2-о/703/178/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2023 року м. Сміла

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Биченка І.Я.,

за участю секретаря судового засідання Литвин Г.Т.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу №703/4327/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Тернівська сільська рада, про встановлення факту родинних відносин,

установив:

ОСОБА_1 звернувся до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області із заявою, в якій просить встановити факт, що вона є дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Мала Смілянка.

Заяву обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина, яку ОСОБА_1 прийняла шляхом звернення до державного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Однак нотаріус не може видати позивачу свідоцтво про право на спадщину за законом, оскільки між позивачем та ОСОБА_2 не прослідковується родинний зв`язок.

Вказана обставина, що перешкоджає прийняттю спадщини, змусила заявника звернутися до суду із даною заявою, в якій вона просить встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Установити факт іншим способом, окрім за судовим рішенням, не є можливим.

Ухвалою суду від 08 вересня 2023 року відкрито провадження по справі. Розгляд справи постановлено проводити в порядку окремого провадження.

У судовому засіданні 10 листопада 2023 року заявник та її представник вимоги, що викладені в поданій заяві, підтримали у повному обсязі. В подальшому на розгляд справи не з`явилися. Представник заявника надав суду заяву в якій розгляд справи просив проводити без його участі та участі заявника.

Представник заінтересованої особи Тернівської сільської ради для участі у розгляді справи не з`явився. Сільський голова надав суду заяву в якій розгляд справи просив проводити без участі представника заінтересованої особи, проти задоволення заяви не заперечував.

Заслухавши пояснення заявника та її представника, надані в судовому засіданні 10 листопада 2023 року, покази свідка, всебічно проаналізувавши обставини справи в їх сукупності, оцінивши за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному і об`єктивному розгляді справи, наявні у справі докази, керуючись законом, суд дійшов до висновку, що подана заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 293 ЦК України передбачено, що в судовому порядку можуть встановлюватися факти, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Згідно зі ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а саме родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Мала Смілянка Черкаської області померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 27 липня 2020 року, виданим виконавчим комітетом Тернівської сільської ради Смілянського району Черкаської області.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_4 та ОСОБА_2 .

Як вбачається із свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 ОСОБА_3 , 09 вересня 1972 року зареєструвала шлюб із ОСОБА_5 та змінила прізвище на « ОСОБА_6 ».

Згідно свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_4 , 10 червня 1992 року шлюб між ОСОБА_7 та ОСОБА_8 було розірвано. Після розірвання шлюбу ОСОБА_8 залишено прізвище « ОСОБА_9 ».

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 ОСОБА_8 , 07 квітня 1995 року зареєструвала шлюб із ОСОБА_10 та змінила прізвище на « ОСОБА_11 ».

Згідно довідки виконавчого комітету Тернівської сільської ради №340 від 01 серпня 2023 року, ОСОБА_1 проживає без реєстрації по АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки виконавчого комітету Тернівської сільської ради №576 від 15 липня 2021 року, ОСОБА_2 до дня смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 , На день смерті за вказаною адресою ніхто не був зареєстрований та не проживав.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_12 пояснила суду, що заявницю ОСОБА_1 вона знає з дитячих років, її мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Вказала, що дату народження ОСОБА_13 знає достеменно, оскільки день народження постійно святкували разом. Прізвище матері заявниці « ОСОБА_13 » це прізвище, яке вона змінила після одруження.

Відповідно до статті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (частина перша статті 81 ЦПК України).

Подані заявником як докази копії документів та інші докази, які досліджені та оцінені судом за критеріями належності, допустимості, достовірності, у своїй сукупності доводять факт існування родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 2 ст. 319 ЦПК України, рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно з ч.3 ст.1266 ЦК України племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 66 Закону України «Про нотаріат», на майно, що переходить за правом спадкоємства до спадкоємців або держави, нотаріусом або в сільських населених пунктах - посадовою особою органу місцевого самоврядування, яка вчиняє нотаріальні дії, за місцем відкриття спадщини видається свідоцтво про право на спадщину.

Як вбачається із довідки Смілянської державної нотаріальної контори №1492/02-14 від 25 листопада 2023 року, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , до Смілянської державної нотаріальної контори звернулася із заявою про прийняття спадщини ОСОБА_1 .

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 Закону України «Про нотаріат», нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо: не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

Відповідно до роз`яснень, викладених у листі Верховного Суду України від 01 січня 2012 року, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов: - факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; - встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право; - заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; - чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

Згідно з роз`ясненнями п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах по встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що зчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Встановлення факту родинних відносин має для заявника юридичне значення, оскільки безпосередньо породжує юридичні наслідки, зокрема, надасть можливість отримати свідоцтво про право на спадщину після смерті матері, а встановлення вказаного факту в позасудовому порядку за вищевказаних обставин неможливе.

На підставі наведеного, керуючись п. 1,7 ч. 1 ст. 315, ст. 4, 10, 247, 264, 265, 273, 293, 315, 317 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Тернівська сільська рада, про встановлення факту родинних відносин задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_6 .

Заінтересована особа Тернівська сільська рада, код ЄДРПОУ 26358259, адреса місцезнаходження: Черкаська область, Черкаський район, с. Тернівка, вул. Центральна, 35.

Суддя І.Я. Биченко

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115476102
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —703/4327/23

Рішення від 06.12.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні