Ухвала
від 06.12.2023 по справі 758/14762/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/14762/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 грудня 2023 року м. Київ

Подільський районний суд м. Києва у складі слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження №42022102070000462 від 12.12.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 358, ч. 2 ст.209 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів,

У С Т А Н О В И В:

Прокурор Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання обґрунтованотим,що Подільською окружною прокуратурою міста Києва здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №42022102070000462, відомості щодо якого 12.12.2022 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 358, ч. 2 ст. 209 КК України за фактом діяльності низки суб`єктів господарської діяльності з ознаками «фіктивності», які підконтрольні невстановленій групі осіб, котрі організували протиправний механізм з надання реальному сектору економіки послуг з штучної оптимізації податків із подальшою легалізацією (відмиванням) майна, одержаного злочинним шляхом.

Під час здійснення досудового розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні встановлено низку юридичних осіб, з ознаками «фіктивності», зокрема, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яка відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Директором вказаного суб`єкта господарської діяльності значиться ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 185 та ч. 2 ст. 186 КК України.

Так, за версією органу досудового розслідування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) під номінальним керівництвом ОСОБА_4 здійснює реалізацію товарів у невідповідності до номенклатури придбаних товарів, в адресу наступних суб`єктів господарської діяльності «вигодонабувачів», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ).

Встановлено, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » фактично відсутні основні фонди для здійснення фінансово-господарської діяльності, відсутній технічний персонал, виробничі активи, складські приміщення, транспортні засобів та інші умови для ведення господарської діяльності, що може свідчити про відсутність реального здійснення господарської діяльності та безтоварність укладених угод між вищевказаними товариствами та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Для досягнення мети, невстановлені особи зареєстрували ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », при цьому лише документально створювали від його імені видимість перебування на посаді службових осіб та здійснення господарської діяльності. Таким чином, службові особи, що в державних реєстрах вказані як офіційні керівники підприємства, не маючи реального відношення до діяльності підприємства, не проводили будь-які дії з документами, коштами та майном фірми, яка фактично була їм непідконтрольна, таким чином, діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » використовувалась невстановленими особами для прикриття незаконних переказів грошових коштів від «вигодонабувачів» з відкритих банківських рахунків на рахунки інших суб`єктів підприємницької діяльності, з метою їх подальшої легалізації, шляхом обготівкування з використанням підроблених офіційних банківських та податкових документів та розподілення між учасниками злочинного механізму.

На підставі викладеного встановлено, що реальність вчинення господарських операцій між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відсутня та спрямована на здійснення операцій для надання податкової вигоди переважно з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов`язання, з метою штучного формування валових витрат та податкового кредиту, які не мають реального товарного характеру, а направлена виключно на легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Крім того, у вказаних СГД, не було підстав для податкового обліку всіх проведених фінансових операцій, оскільки наслідком для податкового обліку є виключно фактичний рух активів, а не задекларований у податковій звітності.

У зв`язку із вищевикладеним, на даний час виникла необхідність в отриманні документів від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), яке зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з 01.01.2021 по 04.12.2023 року, оскільки вказані документи містять фактичні дані, які будуть встановлювати наявність чи відсутність факту вчинення злочину, відповідності фінансових операцій до вимог чинного законодавства, а також обставин, які підлягають доказуванню, в тому числі під час проведення контрольно-перевірочних заходів, податкових перевірок та судових економічних експертиз.

Іншим способом отримати документи, окрім як через застосування тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) неможливо.

До суду надійшла заява прокурора Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про розгляд клопотання без його участі, в якій прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити.

У зв`язку з загрозою зміни, знищення, пошкодження вказаних документів, прокурор у клопотанні просить розглядати його без виклику володільця таких документів.

Суд вважає за можливе розглядати клопотання у відсутність особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, суд приходить до висновку про задоволення клопотання у зв`язку з наступним.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Клопотання прокурора, яке надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України.

З урахуванням вищезазначених положень КПК України, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання, оскільки в клопотанні доведено наявність у досудового слідства підстав вважати, що речі або документи перебувають або можуть перебувати у розпорядженні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, суд приходить до висновку про обґрунтованість та законність клопотання.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 159 - 166, 246 265, 309 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження №42022102070000462 від 12.12.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 358, ч. 2 ст. 209 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати слідчим слідчого відділу Управління поліції в метрополітені ГУНП у м. Києві: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , а також прокурорам Подільської окружної прокуратури міста Києва: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_3 , дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), яке зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) по проведених господарських взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) серед яких договори з додатками, специфікації, накладні, рахунки - фактури, платіжні доручення, та інші документи, які відображають придбання та подальший продаж, використання у господарській діяльності продукції товарів (послуг); листи, доручення, акти виконаних робіт, акти взаємозвірки, товарно-транспортні накладні, видаткові, податкові накладні, залізничні квитанції; ліцензії, довідки, дозволи, сертифікати якості (відповідності) на придбані/реалізовані ТМЦ та виконані послуги, цінні папери, акти прийому-передачі цінних паперів, а також інші бухгалтерські, банківські та фінансові документи, за період з 01.01.2021 по 04.12.2023 року, балансових відомостей ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), даних про оренду рухомого, нерухомого майна, штатного розкладу, статуту, наказів про призначення директора товариства та його службові інструкції, з правом вилучення завірених належним чином копій вказаних документів, з можливістю вилучення копій документів.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її ухвалення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів, відповідно до положень ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_15

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115477315
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —758/14762/23

Ухвала від 06.12.2023

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Петров Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні