Ухвала
від 06.12.2023 по справі 806/7846/13-а
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

(про заміну сторони у виконавчому провадженні)

06 грудня 2023 року м. Житомир справа № 806/7846/13-a

категорія 6751

Житомирський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Лавренчук О.В., розглядаючи у письмовому провадженні питання про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області. до Дочірнього підприємства "Імперія-Трейд" Приватного підприємства "Імперія-Сервіс" про стягнення,

встановив:

До суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (далі - заявник) про заміну стягувача у виконавчому листі на його правонаступника, а саме: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

В обґрунтування заяви зазначає, що відповідно до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 21.09.2022 №2620-ІХ (далі Закон №2620-ІХ) з 1 січня 2023 року припиняється Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Згідно з положеннями Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 №1105 (далі - Закон №1105) в редакції Закону №2620-ІХ уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Суд вважає за можливе розглянути заяву про заміну стягувача у виконавчому листі в порядку письмового провадження.

Розглянувши подану заяву, дослідивши матеріали справи, судом зазначає наступне.

Частиною 1 статті 379 КАС України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Судом встановлено, що постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 16.12.2013 у справі №806/7846/13-а позов задоволено, стягнуто з Дочірнього підприємства "Імперія-Трейд" Приватного підприємства "Імперія-Сервіс" (код ЄДРПОУ 31888729) на користь Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Житомирської міської виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 577,57 грн. заборгованості зі сплати страхових коштів.

Ухвалою суду від 18.07.2018 постановлено: "Замінити сторону у виконавчому провадженні: Житомирське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Житомирської міської виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на його правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області".

Відповідно до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» від 21.09.2022 №2620-ІХ (далі Закон №2620-ІХ) з 1 січня 2023 року припиняється Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Згідно з положеннями Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 №1105 (далі - Закон №1105) в редакції Закону №2620-ІХ уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону №1105 встановлено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України, їх перереєстрація не здійснюється.

В порядку, визначеному в п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105, Фонд соціального страхування України забезпечив передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей) та баз даних щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат.

З дня набрання чинності Законом №2620-ІХ відповідно до п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105 стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Отже, у зв`язку з набранням чинності Закону №2620-ІХ, враховуючи Прикінцеві та перехідні положення Закону №1105, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області з 01.01.2023 не має законних підстав для реалізації правових відносин до боржника (бути стороною виконавчого провадження, стягувачем у виконавчому листу, виданому у справі №806/3027/14.

Виходячи з наведеного, суд дійшов висновку, що з 01.01.2023 Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області.

На підставі наведено вище, суд вважає за необхідне задовольнити заяву про заміну стягувача у виконавчому листі.

Керуючись статтями 241, 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про заміну сторони у виконавчому провадженні задовольнити.

Замінити стягувача - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (вул. О. Ольжича, 7, м. Житомир, код ЄДРПОУ 13559341) у виконавчому листі, виданому у справі №806/7846/13-а .

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя О.В. Лавренчук

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115478805
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/7846/13-а

Ухвала від 06.12.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Лавренчук Ольга Володимирівна

Ухвала від 18.07.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Лавренчук Ольга Володимирівна

Ухвала від 09.01.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Лавренчук Ольга Володимирівна

Постанова від 16.12.2013

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Лавренчук Ольга Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні