Рішення
від 06.12.2023 по справі 905/1055/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

06.12.2023 Справа №905/1055/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Устимової А.М.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання) справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «АВІА ОІЛ»

до Державного підприємства «Добропіллявугілля - Видобуток»

про стягнення 288 960,00грн

В С Т А Н О В И В:

Стислий зміст і підстави позовних вимог

04.08.2023 шляхом направлення органами поштового зв`язку Товариство з обмеженою відповідальністю «АВІА ОІЛ» (далі - ТОВ «АВІА ОІЛ») звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до Державного підприємства «Добропіллявугілля - Видобуток» (далі - ДП «Добропіллявугілля - Видобуток») про стягнення заборгованості в сумі 288960,00грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов`язань за договором №576-23 ШУД-ШУН від 26.04.2023 в частині повної та своєчасної оплати поставленого пального, внаслідок чого у останнього виникла заборгованість в розмірі 288960,00грн, яку позивач просить стягнути у судовому порядку та відшкодувати судові витрати у вигляді сплаченого судового збору.

Процедура провадження у справі у господарському суді

Згідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.08.2023 для розгляду даної справи визначена суддя Устимова А.М.

Ухвалою суду від 14.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №905/1055/23; справу вирішено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідно до частини 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Згідно положень ст. 242 ГПК України учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня. Днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Відповідно до частин 5 та 7 ст. 6 ГПК України суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу на їхні офіційні електронні адреси, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Згідно п.17 гл.1 розд. ІІІ Положення про ЄСІТС особам, які зареєстрували Електронний кабінет, суд надсилає документи у справах, в яких такі особи беруть участь, в електронній формі шляхом їх надсилання до Електронного кабінету таких осіб або в інший спосіб, передбачений процесуальним законодавством, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою

Абзацом 5 п.37 гл.2 розд. ІІІ Положення про ЄСІТС передбачено, що особам, які не мають зареєстрованих Електронних кабінетів, документи у передбачених цим пунктом випадках можуть надсилатися засобами підсистем ЄСІТС на адресу електронної пошти, вказану такими особами під час подання документів до суду.

Норми права наведені у редакції, що діяла на момент направлення судом ухвали про відкриття провадження у справі сторонам.

Згідно з розпорядженням №1-р від 30.01.2023 «Про відправку вихідної кореспонденції» рекомендовано суддям та працівникам апарату суду здійснювати відправлення через поштового оператора «Укрпошта» за потребою після вичерпання використання альтернативних способів повідомлення сторін та учасників процесу (електронна пошта, телефонограма, факсограма, підсистема «Електронний суд», розміщення відповідних повідомлень на офіційній сторінці суду на веб-порталі «Судова влада України» тощо) та можливістю фактичної доставки поштового відправлення за місцем призначення.

Верховний Суд у постанові від 30.11.2022 у справі № 759/14068/19 сформулював правовий висновок, якщо учасник надав суду електронну адресу (хоча міг цього і не робити), зазначивши їх у заяві (скарзі), то слід припустити, що учасник бажає, принаймні не заперечує, щоб ці засоби комунікації використовувалися судом. Це, в свою чергу, покладає на учасника справи обов`язок отримувати повідомлення і відповідати на них.

Позивач повідомлений про факт відкриття провадження у справі шляхом направлення копії ухвали суду від 14.08.2023 на електронну адресу: info@aviaoil.com.ua, яка була вказана як засіб зв`язку з останнім у тексті позовної заяви. Згідно з довідкою про доставку електронного листа, документ доставлено позивачу 16.08.2023.

Відповідач повідомлений про факт відкриття провадження у справі шляхом направлення копії ухвали суду від 14.08.2023 на офіційну адресу реєстрації підприємства: пр-т Шевченко, б.2, Добропілля, Добропільський район, Донецька область, 85001. Згідно з рекомендованим повідомленням, що міститься в матеріалах справи, ухвала вручена 22.08.2023.

Також останньому ухвала від 14.08.2023 направлялась додатково на адресу електронної пошти, яку визначив позивач в позовній заяві - dpdvv_teider@ukr.net , та адресу електронної пошти - dobropolyecoalmining@gmail.com, що зазначена у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань як офіційна адреса відповідача. Згідно з довідкою про доставку електронного листа, документ доставлено відповідачу 16.08.2023.

За змістом ч. 1 ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Частиною 2 ст. 252 ГПК України передбачено, що розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) від сторін до суду не надходило.

Щодо строку розгляду справи суд зазначає таке.

Відповідно до положень п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Також, відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема «Іззетов проти України», «Пискал проти України», «Майстер проти України», «Субот проти України», «Крюков проти України», «Крат проти України», «Сокор проти України», «Кобченко проти України», «Шульга проти України», «Лагун проти України», «Буряк проти України», «ТОВ «ФПК «ГРОСС» проти України», «Гержик проти України» суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об?єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

Відповідно до положень п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Також, відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема «Іззетов проти України», «Пискал проти України», «Майстер проти України», «Субот проти України», «Крюков проти України», «Крат проти України», «Сокор проти України», «Кобченко проти України», «Шульга проти України», «Лагун проти України», «Буряк проти України», «ТОВ «ФПК «ГРОСС» проти України», «Гержик проти України» суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 № 2102-ІХ, в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб. Строк воєнного стану неодноразово продовжувався. Востаннє Указом Президента України N 451/2023 від 26.07.2023 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України N 3275-IX від 27.07.2023, продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 18.08.2023 строком на 90 діб.

Згідно наказу Господарського суду Донецької області «Про встановлення особливого режиму роботи Господарського суду Донецької області» №20 від 28.02.2022 встановлено особливий режим роботи суду в умовах воєнного стану, тимчасово, до усунення обставин, які зумовили загрозу життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів, працівників суду, в умовах воєнної агресії проти України, обмежено доступ до приміщення суду.

Розпорядженням №9-р від 15.04.2022 року «Про організацію роботи та комунікацію між працівниками в Господарському суді Донецької області в умовах воєнного стану», наказом №23 від 15.04.2022 «Про впровадження дистанційної роботи працівникам апарату суду та оголошення простою» запроваджено роботу Господарського суду Донецької області у відділеному режимі, встановлено дистанційний режим роботи.

Рішенням зборів суддів Господарського суду № 2 від 13.06.2022 року з метою оптимізації знаходження працівників та відвідувачів у приміщенні суду, в залежності від об`єктивних обставин, пов`язаних із збройною агресією, у тому числі інтенсивністю бойових дій у місті Харкові подовжено обмежений доступ учасників судового процесу до приміщення суду та запропоновано дистанційне спілкування шляхом електронного та поштового листування, телефонування, участі в судових засіданнях в режимі відеоконференцій, подання документів в електронному вигляді із застосуванням підсистеми Електронний суд.

Розпорядженням суду № 6-р від 25.05.2023 продовжено особливий режим роботи Господарського суду Донецької області в умовах воєнного стану з урахуванням Рішення зборів суддів від 13.06.2022р. №1, а саме: суддям та працівникам апарату суду виконання посадових обов`язків в змішаному режимі (дистанційно в доступному для них місці в межах Україні або в приміщенні суду (за необхідністю та в умовах безпеки), яке дає можливість упродовж робочого часу забезпечувати отримання, оброблення, реєстрацію, відправлення вхідної та вихідної кореспонденції та відправлення правосуддя; зазначено, що приймаючи до уваги наявність загрози життю, здоров`ю учасників судового провадження при перебуванні у приміщенні Господарського суду Донецької області в місті Харкові, учасникам судових засідань рекомендується утриматись від відвідування приміщення суду, свої процесуальні права та обов`язки реалізовувати з використанням альтернативних способів подачі документів та участі в судових засіданнях.

Приймаючи до уваги введення в Україні воєнного стану, наслідком чого стала дистанційна робота суду у віддаленому режимі, суд розглядає спір в межах розумних строків в контексті положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод поза межами строків, що визначені процесуальним законом.

Згідно з ч.1,8 ст. 252 ГПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 ГПК України у разі, зокрема, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Позиція учасників процесу

ТОВ «АВІА ОІЛ» в обґрунтування заявлених позовних вимог зазначило, що на виконання умов договору №576-23 ШУД-ШУН від 26.04.2023 здійснило поставку палива реактивного (ГАС) ДЖЕТ А-1 на суму 288 960,00 грн, що підтверджується відповідними видатковими накладними. За наслідком господарських операцій позивачем 15.05.2023 зареєстровано податкові накладні. Покупець у порушення п. 5.2 договору жодної оплати за товар не здійснив, що стало підставою для звернення до суду за захистом порушеного права.

На підтвердження зазначених обставин позивач надав суду належним чином засвідчені копії: договору №576-23 ШУД-ШУН від 26.04.2023; специфікації; видаткових накладних №PH-130, №PH-131, №PH-132, №PH-133 від 26.04.2023; товарно-транспортних накладних з аналогічними номерами, нарядів на отримання №318, №319, №320 від 26.04.2023; податкових накладних №115, №116, №117, №118 від 26.04.2023 з квитанціями; рахунків-фактур №CФ-121, №CФ -122, №CФ -123, №CФ -124 від 26.04.2023; акту звірки взаєморозрахунків по Договору № 576-23 ШУД-ШУН від 26.04.2023 за період з 26.04.2023 по 09.07.2023, що підписаний позивачем одноособово; свідоцтва про державну реєстрацію ТОВ «ABIA ОІЛ»; витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань на ТОВ «ABIA ОІЛ».

Заявлені вимоги позивач нормативно обґрунтовує посиланням на статті 526, 610, 612 Цивільного кодексу України (далі- ЦК України), ст. ст. 175, 193 Господарського кодексу України (далі - ГК України), ст.ст. 4, 20, 162-164, 171, 172, 247-250 ГТІК України.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 14.08.2023 відповідачу встановлено строк для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, відзиву на позов та доказів, на яких ґрунтуються його заперечення протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому цієї ухвали; попереджено відповідача, що у разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно ч.9 ст.165, ч.2 ст.178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

ДП «Добропіллявугілля - Видобуток» отримало ухвалу суду 22.08.2023, однак відзив на позовну заяву під час розгляду справи не надало, заяв в порядку статті 119 ГПК України про поновлення чи продовження процесуальних строків, зокрема, строку на подання відзиву на позовну заяву, від останнього не надходило.

Як наслідок, у порядку ч.9 ст.165 ГПК України суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Виклад обставин справи, встановлених судом

26.04.2023 між ТОВ «АВІА ОІЛ» (Постачальник) та ДП «Добропіллявугілля - Видобуток» (Покупець) укладено договір №576-23 ШУД-ШУН про закупівлю товару за результатами торгів UA-2023-03-14-001822-а, відповідно до п.1.1-1.2 якого Постачальник зобов?язується передати (поставити) у власність Покупця продукцію виробничо-технічного призначення ДК 021:2015:09130000-9: Нафта і дистиляти ПАЛИВО РЕАКТИВНЕ(ГАС) ТС-1 (далі - "Продукція"), в асортименті, кількості, в термін, за ціною і з якісними характеристиками, погодженими Сторонами в цьому Договорі і Специфікаціях, що є невідемними частинами до цього Договору. Покупець зобов?язується прийняти і оплатити Продукцію, що поставляється у його власність, відповідно до умов цього Договору.

Договір може бути скріплений печатками сторін, вступає в силу з моменту його підписання уповноваженими представниками Сторін і діє до 31.12.2023, а в частині проведення розрахунків та виконання зобов?язань за договором - до повного виконання Сторонами грошових зобов?язань та всіх інших своїх зобов?язань за цим Договором (п.8.1 договору).

Відповідно до п.5.1 Договору загальна сума договору визначається загальною сумою всіх специфікацій. Загальна орієнтовна сума складає 288 960,00грн з ПДВ, у тому числі ПДВ 48 160,00 грн. Ціни на Продукцію, що поставляється Постачальником, встановлюються Сторонами у відповідних Специфікаціях до Договору.

Пункт 1.2 договору передбачає, що Постачальник гарантує, що Продукція, що поставляється за цим Договором, належить Постачальникові на праві власності, і на дату набуття чинності Договору необтяжена правами третіх осіб, у тому числі: не продана, не заставлена, не знаходиться під забороною відчуження, арештом, пройшла митне очищення і оформлення, а також вільна від інших обтяжень і не є предметом суперечки, і що Постачальник має право розпоряджатися цією Продукцією, зокрема поставити її Покупцеві відповідно до умов цього Договору. На вимогу Покупця, Постачальник зобов?язаний надати йому документи, що підтверджують обставини, викладені в цьому пункі.

Пунктом 4.1 договору зазначено, що поставка Продукції здійснюється партіями в асортименті, кількості, за цінами, з якісними характеристиками і в терміни, погоджені Сторонами в Специфікаціях до цього Договору. Під партією Продукції Сторони розуміють будь-яку кількість Продукції, однорідної за своїми якісними показниками, яка супроводжується одним документом про якість та/або одним товаросупровідним документом.

У пункті 2.2 договору вказано, що приймання Продукції здійснюється на підставі фактичних даних про її якість і кількість відповідно до звичаїв ділового обороту. Під звичаями ділового обороту Сторони розуміють перевірку дотримання Постачальником умов цього Договору відносно кількості, асортименту, якості, комплектності, тари та/або упаковки Продукції відповідно до "Інструкції про порядок приймання продукції виробничо-гехнічного призначення і товарів народногоспоживання по кількості", затвердженої постановою Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР від 15.06.1965 poкy №П-6 (iз змінами та доповненнями) та "Інструкції про порядок приймання продукції виробничо-технічного позначення і товарів народного споживання за якістю" при Раді Міністрів СРСР від 25.04. 1966 року, в частині, що не суперечить умовам цього Договору.

Відповідно до пункту 4.7. датою поставки Продукції вважається дата її передачі Покупцеві, вказана представником Покупця у відповідних товаросупровідних документах, наданих Постачальником.

У пункті 4.10. зазначено, що зобов`язання Постачальника вважаються виконаними з моменту передачі Продукції в розпорядження Покупця в погоджене місце призначення поставки в належній кількості, якості, комплектності, асортименті та в строки, погоджені Сторонами в Договорі і Специфікаціях до Договору. Зобов`язання Покупця вважаються виконаними з моменту оплати поставленої Продукції.

Як зазначено у п.4.3 договору, Постачальник зобов?язаний надати Покупцеві наступні документи: рахунок, якщо була попередня оплата за Продукцію; видаткову накладну або Акт прийому-передачі; відповідні товаросупровідні накладні (залізничну/товарно-транспортну накладну/накладну поштового кур?єра); сертифікат якості заводу-виробника та/або паспорт; сертифікат відповідності (в разі, якщо Продукція підлягає обов?язковій сертифікації; дозвіл Держгірпромнагляду (в разі, якщо отримання даного документа є обов?язковим згідно знормами чинного законодавства); інструкцію (керівництво) зексплуатації (у разі, якщо даний документ передбачений); технічну документацію, передбачену п. 2.4. цього Договору; інші товаросупровідні документи, узгоджені Сторонами у відповідних Специфікаціях до Договору.

Не обмежуючись переліком, обумовленим в цьому пункті Договору, Покупцеві надається виняткове право визначати перелік документів відповідно до чинного законодавства України та/або з урахуванням специфіки Продукції, які мають бути надані Постачальником встроки, встановлені цим пунктом Договору. Документи, Постачальник зобов?язується надати Покупцю разом з поставленою Продукцією.

На дату виникнення податкових зобов?язань (або підстав для їх коригування відповідно до Податкового кодексу України) Постачальник оформлює податкову накладну (розрахунок коригування доподаткової накладної) в електронній формі.

Пунктом 4.5. Покупець має право затримати оплату Продукції при ненаданні або несвоєчасному наданні оригіналів рахунків, несвоєчасної реєстрації податкової накладної, а також інших документів, надання яких Постачальником є обов`язковим в силу Договору, при цьому Покупець не несе відповідальності за таку затримку оплати.

Відповідно до п.5.2 договору, з метою контролю виконання договірних зобов?язань за цим Договором, зокрема правильного оформлення первинних і платіжних документів, Сторони зобов?язуються вказувати в них номер і дату цього Договору. При поступленні від Покупця грошових коштів на поточний рахунок Постачальника. Сторони обумовлюють, що у будь-якому випадку вони зараховуються в рахунок оплати поставленої Постачальником Продукції. Розрахунки за поставлену Постачальником Продукцію за цим Договором здійснюються Покупцем за умовою: відстрочення протягом 30 к. днів від дати поставки. Датою оплати вважається дата списання грошових коштів з поточного рахунку Покупця.

Як зазначено у п.п. 5.7 - 5.8 Покупець при перерахуванні грошових коштів на розрахунковий рахунок Постачальника, в призначенні платежу платіжного доручення в обов`язковому порядку вказує реквізити цього Договору (номер, дата укладення), а також період (місяць, рік), за який здійснюється оплата. У разі не зазначення в призначенні платежу платіжного доручення періоду (місяць, рік), за який здійснюється оплата, то здійснена за таким платіжним дорученням оплата за Продукцію по цьому Договору зараховується в хронологічному порядку відповідно до дати виникнення зобов`язань з оплати. Якщо останній день строку для оплати, що встановлений цим Договором, припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення такого строку є перший за ним робочий день.

Сторонами договору в якості його невід`ємної частини підписана Специфікація до договору №576-23 ШУД-ШУН від 26.04.2023 на суму 288 960,00 грн, в якій зазначено строк поставки - до 15.05.2023, а також вказані місце та умови постачання. Зокрема, місцем здійснення поставки визначено шахта «Добропільська», шахта «Новодонецька», шахта «Алмазна», шахта «Білицька» з наведенням адрес.

26.04.2023 позивач поставив відповідачу на підставі видаткових накладних №PH-130 від 26.04.2023, №PH-131 від 26.04.2023, №PH-132 від 26.04.2023, №PH-133 від 26.04.2023 паливо реактивне (ГАС) ДЖЕТ А-1 на загальну суму 288 960,00 грн.

Отримання товару за вказаними накладними підтверджується підписами уповноважених представників ДП «Добропіллявугілля - Видобуток», які діяли на підставі нарядів на отримання №318 від 26.04.2023, №319 від 26.04.2023, №320 від 26.04.2023, копії яких містяться в матеріалах справи. При цьому, підпис уповноваженої особи відповідача на видатковій накладній PH-130 від 26.04.2023 скріплений відтиском штампу складу Шахти «Новодонецька» ДП «Добропіллявугілля - Видобуток».

Суд вбачає, що видаткова накладна №PH-133 від 26.04.2023 містить дату отримання продукції представником відповідача 01.05.2023, інші накладні такої відмітки не мають, тому, як наслідок, вважається, що дата отримання відповідає даті накладної.

Факт транспортування палива за місцями поставки, що відповідають місцям поставки, які передбачені у Специфікації до договору, підтверджується товарно транспортними накладними №PH-130, №PH-131, №PH-132, №PH-133. В товарно-транспортній накладній №PH-133 стоїть дата доставки продукції - 01.03.2023. В інших накладних така відмітка відсутня, відповідно дата доставки відповідає датам накладних.

В видаткових накладних міститься як на підставу їх складання посилання на договір №576-23 ШУД-ШУН від 26.04.2023 та відповідні рахунки-фактури, що виставлені позивачем для оплати продукції. В матеріалах справи містяться копії означених рахунків.

Крім того, за наслідками господарських операцій позивач оформив податкові накладні №№115, 116, 117, 118 від 26.04.2023, реєстрація яких у встановленому порядку підтверджується відповідними квитанціями.

В акті звірки взаєморозрахунків з ДП «Добропіллявугілля-видобуток» за період з 26.04.23 - 09.07.23, що підписано позивачем одноособово, зазначено, що підписант склав цей акт про те, що станом на 10.07.2023 виконана перевірка розрахунків та визначена заборгованість у розмірі 288 9960, 00грн.

Доказів оплати заборгованості в сумі 288 960,00грн відповідач суду не надав.

Предметом спору в даній справі є матеріально-правова вимога позивача про стягнення суми боргу у розмірі 288 960,00грн.

Правова оцінка аргументів учасників справи та мотиви рішення суду

Перевіривши доводи, викладені в позовній заяві, дослідивши надані в порядку статті 74 ГПК України письмові докази в їх сукупності та взаємозв`язку, господарський суд дійшов висновку про задоволення позову у повному обсязі, зважаючи на таке.

За змістом частини другої статті 11 ЦК України підставою виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: 1) договори та інші правочини.

Відповідно до статті 6 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (стаття 627 ЦК України).

Згідно зі статтею 173 ГК України, яка кореспондується з положеннями статті 509 ЦК України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Основними видами господарських зобов`язань є майново-господарські зобов`язання та організаційно-господарські зобов`язання. Господарські зобов`язання можуть виникати: зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать (частина 1 статті 174 ГК України).

Відповідно до частини першої статті 265 ГК України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Положеннями частин першою, другою статті 712 ЦК України встановлено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Укладений між ТОВ «АВІА ОІЛ» та ДП «Добропіллявугілля - Видобуток» 26.04.2023 договір №576-23 ШУД-ШУН за своєю правовою природою є договором поставки.

Зазначений договір укладений у письмовій формі, підписаний представниками сторін без зауважень і складання протоколу розбіжностей, скріплені відтисками печаток підприємств, не є розірваними, на час розгляду справи у судовому порядку недійсним не визнаний.

Зі змісту правочину вбачається, що сторони досягли згоди і визначилися між собою за всіма їх істотними умовами щодо: предмету договору, об`ємів поставки товару та її якості, а також ціною та строками виконання зобов`язань.

Сторонами в якості додатку до договору складено та підписано відповідну Специфікацію.

Згідно з частиною 1 статті 662 Цивільного кодексу України продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

У відповідності до норм частини 1 статті 664 Цивільного кодексу України обов`язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент: 1) вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов`язок продавця доставити товар; 2) надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару. Договором купівлі-продажу може бути встановлений інший момент виконання продавцем обов`язку передати товар.

Відповідно до частин 1, 2 статті 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

За приписами Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 №88 первинні документи повинні мати такі обов`язкові реквізити: найменування підприємства, установи, від імені яких складений документ, назва документа (форми), дата складання, зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції (у грошовому та за можливості у натуральних вимірниках), посади і прізвища (крім первинних документів, вимоги до яких встановлюються Національним банком України) осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції. Неістотні недоліки в документах, що містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції, за умови, що такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо. (п.2.3).

У Постанові Верховного суду від 05.12.2018 у справі №915/878/16 зазначено, що для з`ясування правової природи як господарської операції (спірної поставки), так і для договору (укладенням якого опосередковувалося виконання цієї операції) необхідно вичерпно дослідити фактичні права та обов`язки сторін у процесі виконання операції, фактичний результат, до якого прагнули учасники такої операції та оцінити зміни майнового стану, які відбулись у сторін у результаті операції. Зважаючи на принцип превалювання сутності над формою, судам слід було врахувати фактичне здійснення господарської операції, що повинно підтверджуватись, в тому числі і реальним джерелом походження товару (його виробництва, попередньої купівлі тощо) в обсязі, зазначеному у первинному документі.

На підставі представлених первісних документів (видаткових накладних), які складені відповідно до вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та засвідчують встановлений факт здійснення господарських операції, встановлено, що ТОВ «АВІА ОІЛ» передало, а ДП «Добропіллявугілля - Видобуток» прийняло товар на загальну суму 288960,00грн. Поставка здійснювалась на підставі умов договору, оскільки останній вказаний у первісних документах як підстава проведення господарської операції.

З наданих видаткових накладних вбачається, що вони на підтвердження отримання містять підпис відповідальної особи Покупця, посилання на номер та дату наряду, на підставі якого вказані особи були уповноважені приймати товар.

В матеріалах справи відсутні докази наявності з боку відповідача претензій щодо найменування, кількості, якості товару, як не подавалось і доказів відмови від товару та повернення такого товару позивачу. Також відсутні будь-які докази в спростування факту виконання Постачальником п. 4.3 договору щодо передачі належних супровідних документів, застосування відповідачем п.4.5 договору.

Підписавши видаткові накладні відповідач погодився з найменуванням, кількістю, якістю та ціною товару, що поставлявся.

Факт транспортування товару підтверджується належними доказами у справі, а саме, копіями товарно-транспортних накладних, які також містять підпис уповноважених осіб відповідача про отримання товару. Місця транспортування відповідають аналогічним місцям, які зазначені у Специфікації до договору.

Відповідно до частини 201.1, 201.6, 201.7 статті 201 Податкового кодексу України платник податку зобов`язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженим платником особою та скріплену печаткою (за наявності) податкову накладну. Податкова накладна є податковим документом і одночасно відображає у податкових зобов`язаннях і реєстрі виданих податкових накладних продавця та реєстрі отриманих податкових накладних покупця. Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Податкова накладна видається платником, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. При здійсненні операції з постачання товарі/послуг платник податку продавець товарі/послуг зобов`язаний надати покупцю податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Постачальник виконав зобов`язання з оформлення відповідних податкових накладних за фактом здійснення господарських операцій з поставки товару та їх реєстрації.

За приписами частин першої, другої статті 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (частина 1 статті 530 Цивільного кодексу України).

Згідно з частинами 1, 2 статті 692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день.(ч.5 ст.254 ЦК України).

Аналогічні умови містить п.5.8 Договору.

Сторонами у п. 5.2 останнього узгоджений строк здійснення оплати поставленої продукції - відстрочення платежу протягом 30 к. днів від дати поставки.

Позначення «к» не містить розшифровки. У позовній заяві ТОВ «АВІА ОІЛ» зазначає, що вираховує строк виконання зобов`язання протягом 30 календарних днів з моменту здійснення поставки, до 26.05.2023 включно. Позиція відповідача, у тому числі й з цього приводу, не висловлена. Як наслідок, суд виходить з того, що вказане позначення означає,що строк рахується у календарних днях.

Оскільки згідно пункту 4.7 договору встановлено, що датою поставки Продукції вважається дата її передачі Покупцеві, вказана представником Покупця у відповідних товаросупровідних документах, наданих Постачальником, розраховуючи строк оплати суд дійшов висновку, що за продукцію, яка поставлена за видатковими накладними №PH-130 від 26.04.2023, №PH-131 від 26.04.2023, №PH-132 від 26.04.2023 він становить до 26.05.2023 включно, а за продукцію, що отримана за видатковою накладною №PH-133 від 26.04.2023 (дата отримання Покупцем 01.05.2023) - строк 31.05.2023 включно.

Доказів сплати за поставлену продукцію у встановлені строки на загальну суму 288960,00грн матеріали справи не містять.

Зважаючи на викладене, господарський суд вважає доведеним факт порушення відповідачем умов договору в частині виконання зобов`язань з вчасної оплати прийнятої від позивача продукції та встановленою наявність основного боргу Покупця перед Постачальником за договором поставки №576-23 ШУД-ШУН в сумі 288 960,00 грн.

Проаналізувавши встановлені у справі обставини, оцінивши досліджені докази в їх сукупності та взаємозв`язку за своїм внутрішнім переконанням, господарський суд, враховуючи наведені положення цивільного і господарського законодавства, прийшов до висновку щодо задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Розподіл судових витрат

Судовий збір, відповідно статті 129 ГПК України, у спорах, що виникають при виконанні договорів, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Внаслідок задоволення позовних вимог в повному обсязі суд покладає на відповідача судовий збір в сумі 4 334,40 грн.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 42, 46, 73, 74, 76-79, 86, 91, 123, 129, 236-241, 248, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «АВІА ОІЛ» до відповідача Державного підприємства «Добропіллявугілля - Видобуток» про стягнення заборгованості у розмірі 288 960,00грн - задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства «Добропіллявугілля - Видобуток» (адреса місцезнаходження: 85001, Донецька обл., місто Добропілля, пр.Шевченка, будинок 2, ідентифікаційний код 43895975) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «АВІА ОІЛ» (01024, Київська область, м.Київ, вул. Басейна, буд.9, кім. 3 ідентифікаційний код 36852220) заборгованість у розмірі 288 960,00грн, судовий збір у розмірі 4 334,40 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення підписано 06.12.2023.

Рішення господарського суду може бути оскаржене до Східного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно із ст.241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя А.М. Устимова

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115486541
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1055/23

Судовий наказ від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Рішення від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні