Рішення
від 21.09.2010 по справі 6/82-10-2299
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" вересня 2010 р. Справа № 6/82-10-2299

Позивач: ОСОБА_1

Відповідачі: 1. ОСОБА_2

2. Товариство з обмеженою відповідальністю „Одеський реєстраційний цен тр „Дюк”

3. Закрите акціо нерне товариство „Завод залі зобетонних виробів №2 „Одесб уд”

Треті особи, які не заявл яють самостійних вимог на пр едмет спору на стороні відпо відача

1. ОСОБА_3

2. ОСОБА_4

Про внесення змін до с истеми реєстру власників іме нних цінних паперів

Суддя Д емешин О. А.

Представники :

від позивача: не з`яв ився

від відповідачів 1: Бережний О.В. - довіреність

2. не з`явив ся

3. не з`явив я

Від третіх осіб, які не заяв ляють самостійних вимог на п редмет спору:

1. ОСОБА_6 - довір еність

2. не з`явився

СУТЬ СПОРУ: ОСО БА_1 (далі - позивач) надав по зов до ОСОБА_2 (далі - відпо відач 1), Товариства з обмежен ою відповідальністю „Одеськ ий реєстраційний центр „Дюк” (далі - відповідач 2) та Закри того акціонерного товариств а „Завод залізобетонних виро бів №2 „Одесбуд” (далі - відпо відач 3) з вимогами про:

- витребування у ОСОБА _2 з чужого незаконного воло діння 83031 просту іменну акцію З АТ „Завод залізобетонних вир обів № 2 „Одесбуд”, придбаних ОСОБА_1 за договорами куп івлі-продажу цінних паперів б\н від 30.06.2005р., укладених між О СОБА_3 та ОСОБА_4 шляхом в несення змін в реєстр власни ків іменних цінних паперів З АТ „Завод залізобетонних вир обів „2 „Одесбуд”;

- зобов`язання ТОВ „Одесь кий реєстраційний центр „Дюк ” списати з особового рахунк у ОСОБА_2 83031 просту іменну а кцію ЗАТ „Завод залізобетонн их виробів „ 2 „Одесбуд”;

- визнання недійсним сер тифікату акцій, виданого ОС ОБА_2 на 83031 просту іменну акці ю ЗАТ „Завод залізобетонних виробів № 2 „Одесбуд”;

- зобов`язання ТОВ „Одесь кий реєстраційний центр „Дюк ” внести в реєстр власників і менних цінних паперів закрит ого акціонерного товариства „Завод залізобетонних вироб ів № 2 „Одесбуд” зміни щодо реє страції за ОСОБА_1 права в ласності на 83-81 просту іменну акцію ЗАТ „Завод залізобетон них виробів № 2 „Одесбуд”;

- зобов`язання ТОВ „Одесь кий реєстраційних центр „Дюк ” видати ОСОБА_1 сертифіка т акцій на 83031 просту іменну акц ію ЗАТ „Завод залізобетонних виробів № 2 „Одесбуд”.

Відповідач 1 з позовом н е згоден, з підстав, викладени х у відзиві.

Відповідачі 2, 3 відзивів на позов не надали у зв`язку з чим справа розглядається за наявними матеріалами в поря дку ст.75 ГПК України.

Ухвалою господарськог о суду Одеської області від 16. 09.2010р., одночасно з прийняттям р ішення припинено провадженн я у справі стосовно позовних вимог до ЗАТ „Завод залізобе тонних виробів № 2 „Одесбуд”, н а підставі п. 1-1 ст.80 ГПК України .

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Приморського районного суду м.Одеси від 20.08. 2008р. по справі № 2-2067/2008 на позивача -акціонера ЗАТ„Завод залізоб етонних виробів № 2 „Одесбуд” ОСОБА_1 було переведено п рава та обов`язки покупця 83031 пр остої іменної акції вказаног о товариства, які були продан і ОСОБА_3 ОСОБА_4 згідно договорів № б/н від 30.06.2005р. купів лі-продажу цінних паперів та зобов`язано реєстратора - Т ОВ „Одеський реєстраційний ц ентр „Дюк” зареєструвати за ОСОБА_1 право власності на 83031 просту іменну акцію ЗАТ „За вод залізобетонних виробів № 2 „Одесбуд”, оскільки позивач , як на момент укладення спірн их договорів був акціонером зазначеного товариства і мав переважне право на викуп вка заних акцій.

Приймаючи до уваги в казане судове рішення, позив ач вважає, що відповідно до ви мог ч.3 ст 388 ЦК України та ч.1 ст.1212 ЦК України він має право на ви требування у ОСОБА_2 83031 про стої іменної акції ЗАТ „Заво д залізобетонних виробів № 2 „ Одесбуд” оскільки ці акції з находяться у відповідача без достатньої правової підстав и.

Крім того, з огляду на повноваження реєстратора - ТОВ „Одеський реєстраційний центр „Дюк” по веденню реєст ру, обліку сертифікатів, здій сненню відповідних записів в системі власників цінних па перів тощо - позивач просить визнати недійсним сертифіка т акцій, виданий ОСОБА_2 на 83081 просту іменну акцію ЗАТ „За вод залізобетонних виробів № 2 „Одесбуд”, зобов`язати відпо відача 2 списати з особового р ахунку ОСОБА_2

вказані акції, внести зміни до реєстру щодо реєстрації з а ОСОБА_1 вказаних акцій т а видати на них сертифікат ак цій.

ОСОБА_2, заперечую чи проти позову, посилається на безпідставність надання позивачем віндикаційного по зову, оскільки ОСОБА_1 не є власником спірних акцій і не має права звертатися до суду з вимогами про витребування майна, що йому не належало і н е належить.

Заслухавши поясне ння сторін та дослідивши мат еріали справи, суд вважає, що у задоволенні позову слід від мовити, виходячи з наступног о:

Статтею 1 ГПК України вст ановлено, що підприємства, ус танови, організації, інші юри дичні особи (у тому числі ін оземні), громадяни, які здійс нюють підприємницьку діяльн ість без створення юридичної особи і в установленому поря дку набули статусу суб'єкт а підприємницької діяльнос ті підприємства та організ ації), мають право звертат ися до господарського суд у згідно з встановленою підвідомчістю господарськи х справ за захистом своїх пор ушених або оспорюваних пра в і охоронюваних законом і нтересів, а також для вжитт я передбачених цим Кодексо м заходів, спрямованих на за побігання правопорушенням.

Право на звернення до госп одарського суду за захистом своїх корпоративних прав, та кож, надано фізичним особам - власникам корпоративних пра в господарських товариств.

Дійсно, статтею частиною 3 с татті 388 ЦК України, на яку поси лається позивач в позовній з аяві, встановлено, якщо майно було набуте безвідплатно в о соби, яка не мала права його в ідчужувати, власник має прав о витребувати його від добр осовісного набувача у всіх в ипадках, а частиною 1 ст.1212 вказ аного Кодексу встановлено, щ о особа, яка набула майно або зберегла його у себе за ра хунок іншої особи (потерпіло го) без достатньої правової п ідстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернут и потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відп ала.

Таким чином, звертаючись до господарського суду за захи стом свого права шляхом витр ебування 83081 простої іменної а кції ЗАТ „Завод залізобетонн их виробів № 2 „Одесбуд” та зоб ов`язання відповідача 1 повер нути акції - ОСОБА_1 повине н був довести те, що він, як на момент укладення між ОСОБА _3 та ОСОБА_4 договорів № б /н від 30.06.2005р. купівлі-продажу ці нних паперів, був і є до цього часу власником вищевказаних акцій.

Частиною 4 статті 5 Закону Ук раїни „Про Національну депоз итарну систему та особливост і електронного обігу цінних паперів в Україні” встановле но, що підтвердженням права власності на цінні папери є сертифікат, а в разі знерух омлення цінних паперів чи їх емісії в бездокументарній формі - виписка з рахунку у цін них паперах, яку зберігач зо бов'язаний надавати власнику цінних паперів.

Позовні вимоги до ТОВ „Одес ький реєстраційний центр „Дю к” про зобов`язання видати ОСОБА_1 сертифіката акцій н а 83081 просту іменну акцію ЗАТ „З авод залізобетонних виробів № 2 „Одесбуд”, свідчить про те , що позивач не був і до цього ч асу не є власником зазначени х акцій, що унеможливлює здій снення захисту його прав шля хом витребування у ОСОБА_2 цих акцій та зобов`язання від повідача 1 повернути вказані акції в порядку ст.ст.388 та 1212 ЦУ К України.

Тобто, суд не вбачає порушен ня права власності позивача на 83081просту іменну акцію ЗАТ „ Завод залізобетонних виробі в № 2 „Одесбуд”, оскільки таког о права ОСОБА_1 не набув.

Тому, в задоволенні позовн их вимог до ОСОБА_2 про вит ребування з чужого незаконно го володіння 83031 просту іменну акцію ЗАТ „Завод залізобето нних виробів № 2 „Одесбуд”, пр идбаних ОСОБА_1 за договор ами купівлі-продажу цінних п аперів б\н від 30.06.2005р., укладених між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ш ляхом внесення змін в реєстр власників іменних цінних па перів ЗАТ „Завод залізобетон них виробів „2 „Одесбуд” - сл ід відмовити.

Крім того, вищевказаним р ішенням Приморського районн ого суду м.Одеси від 20.02.2008р. реєс тратор - ТОВ „Одеський реєст раційний центр „Дюк” було зо бов`язано зареєструвати за ОСОБА_1 право власності на в казані акції. Позивачем не на дано доказів здійснення тако ї реєстрації, тобто - викона ння відповідачем 2 судового р ішення та звернень до ТОВ „Од еський реєстраційний центр „ Дюк” з вимогами щодо видачі с ертифікату акцій після прове дення реєстрації і доказів в ідмови реєстратора у цьому, а бо в залишенні вищевказаних звернень без відповіді.

Тому, суд не вбачає п ідстав для задоволення позов них вимог, заявлених до товар иства з обмеженою відповідал ьністю „Одеський реєстрацій ний центр „Дюк” про зобов`яз ання списати з особового рах унку ОСОБА_2 83031 просту імен ну акцію ЗАТ „Завод залізобе тонних виробів „ 2 „Одесбуд” ; про визнання недійсним серти фікату акцій, виданого ОСОБ А_2 на 83031 просту іменну акцію ЗАТ „Завод залізобетонних ви робів № 2 „Одесбуд”; про зобов` язання внести в реєстр власн иків іменних цінних паперів закритого акціонерного това риства „Завод залізобетонни х виробів № 2 „Одесбуд” зміни щ одо реєстрації за ОСОБА_1 права власності на 83-81 просту іменну акцію ЗАТ „Завод залі зобетонних виробів № 2 „Одесб уд” та про зобов`язання відпо відача 2 видати ОСОБА_1 сер тифікат акцій на 83031 просту іме нну акцію ЗАТ „Завод залізоб етонних виробів № 2 „Одесбуд” , оскільки у ТОВ „Одеський реє страційний центр „Дюк” не бу ло правових підстав для здій снення вищевказаних дій до в иконання цим товариством доб ровільно чи в примусовому по рядку рішення Приморського р айонного суду м.Одеси від 20.02.2008р . пор справі №2-2067/2008 в частині зоб ов`язання зареєструвати за ОСОБА_1 право власності на 83 031 просту іменну акцію ЗАТ „За вод залізобетонних виробів № 2 „Одесбуд”.

За таких обставин, у задоволенні позову слід від мовити у повному обсязі.

Відповідно до статт і 68 ГПК України - питання скас ування забезпечення позову в ирішується господарським су дом, що розглядає справу, із за значенням про це в рішенні чи ухвалі.

Виходячи з цього, су д вважає за необхідне скасув ати вжиті ухвалою господарсь кого суду Одеської області від 07.06.2010р. заходи забезпеченн я позову.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 68, 82-85 Г ПК України, суд,

ВИРІШИВ:

1. У задоволенні поз ову відмовити повністю.

2. Заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою господ арського суду Одеської облас ті від 07.06.2010р. у вигляді: накладе ння арешту на зареєстровані за ОСОБА_2 (65110, АДРЕСА_1) 83031 просту іменну акцію Закри того акціонерного товариств а „Завод залізобетонних виро бів № 2 „Одесбуд” (ідент. код 3176826 0); заборони ОСОБА_2 (65110, АД РЕСА_1) здійснювати відчуж ення 83031 простої іменної акції Закритого акціонерного тов ариства „Завод залізобетонн их виробів № 2 „Одесбуд” (ідент . код 31768260); заборонити Закритом у акціонерному товариству „З авод залізобетонних виробів № 2 „Одесбуд” (65033, м.Одеса, вул..Х імічна, 5, код 31768260) на загальних зборах 11 червня 2010 року розгляд ати, приймати та виконувати р ішення про припинення Закрит ого акціонерного товариства „Завод залізобетонних вироб ів № 2 „Одесбуд” шляхом реорг анізації (перетворення) у тов ариство з обмеженою відповід альністю та затвердження ком ісії з припинення ЗАТ „Завод ЗБВ № 2 „Одесбуд”;

заборони Товариству з о бмеженою відповідальністю „ Одеський реєстраційний цент р „Дюк” (65032, м.Одеса, вул..Василя Стута, 2-б, код 32352296) здійснювати р еєстрацію переходу права вла сності від ОСОБА_2 на 83031 простих іменних акцій З акритого акціонерного то вариства „Завод залізобет онних виробів № 2 „Одесбуд” та заборони Відділу держа вних реєстраторів Виконавчо го комітету Одеської міської ради (65036, м.Одеса, вул..Старицько го, 10а) вносити до Єдиного держ авного реєстру записів про п рипинення юридичної особи - Закритого акціонерного това риства „Завод залізобетонни х виробів №2 „Одесбуд” - скасу вати.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ч.5 ст .85 ГПК України

Повне рішення складено 21.09.2010р.

Суддя

Дата ухвалення рішення21.09.2010
Оприлюднено11.10.2010
Номер документу11549053
СудочинствоГосподарське
Сутьвнесення змін до с истеми реєстру власників іме нних цінних паперів

Судовий реєстр по справі —6/82-10-2299

Рішення від 21.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 16.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 30.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 09.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 26.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 26.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні