Рішення
від 07.12.2023 по справі 229/620/22
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 229/620/22

Провадження № 2/229/310/2023

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

07 грудня 2023 р. м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Лебеженка В.О.,

за участю

секретаря судового засідання Слободкіної Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дружківка в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,

третя особа без самостійних вимог - Служба у справах дітей Вугледарської військово цивільної адміністрації,-

В С Т А Н О В И В:

у позовній заяві ОСОБА_1 зазначив, що у нього на вихованні перебуває його онука ОСОБА_3 , батько якої ОСОБА_2 , який знаходиться на непідконтрольній території в м. Донецьк на якій веде активну діяльність зі зброєю та вже 9 років не утримує, не виховує дитину. Мати дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 померла. Дитина відвідує школу, має все необхідне, перебуває на повному забезпеченні. Відповідач не піклується про дитину, не проявляє заінтересованості до стану здоров`я, не цікавиться успіхами дитини, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчанням, підготовкою до самостійного життя, зокрема не забезпечує необхідним харчуванням, медичним оглядом, що негативно впливає на її розвиток, покладених законом на нього обов`язків батьків не виконує. Звертався з цього приводу до органів опіки та піклування, якими було надано висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав. Просить позбавити відповідача ОСОБА_2 , батьківських прав відносно неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 04.09.2023 року, прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у цивільній справі, призначено підготовче засідання.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 17.10.2023 року підготовче провадження у цивільній справі закрито, справу призначено до судового розгляду по суті.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, про час та місце розгляду справи сповіщений належним чином. Заяв та клопотань щодо розгляду справи до суду не надходило.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, оголошенням про виклик особи зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме згідно інформації ГУ ДМУ у Донецькій області щодо відсутності відомостей по факту реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання на території Донецької області, ОСОБА_2 , про причини неявки суду не повідомив, відзив на позовну заяву не надав.

Представник служби у справах дітей Вугледарської військово цивільної адміністрації до суду не з`явився, заяв та клопотань щодо розгляду справи до суду не надходили.

Суд, отримавши згоду позивачки, постановив ухвалу про заочний розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі фактичні обставини та зміст спірних правовідносин.

Установлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_3 що підтверджується свідоцтвом про народження: серії НОМЕР_1 , виданого 26 листопада 2010 року ВДАЦС Вугледарського міського управління юстиції Донецької області, актовий зпис №149.(а.с. 10).

Згідно довідки-розрахунку про заборгованість по аліментам від 27.11.2018 № 14-24-30/17459 виданої Вугледарським міським відділом ДВС, заборгованість станом на 01.11.2018 року згідно виконавчого листа №223/316/16-ц від 28.04.2016 року виданого Вуглідарським міським судом у Донецькій області про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_4 на утримання дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 становить 88153,01 грн. (а.с. 12).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 10.02.2021 року виданого Вугледарським міським відділом ДРАЦСМ Східного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Харків), актовий запис № 47, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померла в м. Вугледар, ІНФОРМАЦІЯ_1 , (а.с. 29).

Згідно Акту обстеження умов проживання від 11.08.2021 року, на підставі заяви ОСОБА_1 було проведено обстеження умов проживання в АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживає з онукою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Умови проживання задовільні, санітарно-гігієнічні умови проживання у нормі, є усі необхідні меблі та побутова техніка, дівчина має окрему кімнату, де є диван, письмовий стіл, шафа, комп`ютер, дитячі речі та книжки. ОСОБА_3 навчається у 5 класі ЗОШ № 2. (а.с.29)

Відповідно до характеристики виданої Вугледарською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів № 2, від 16.12.2021 року № 222, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , учениця 5-в класу, Вугледарської загальноосвітньої школи І-ІІІступенів № 2, яка навчається у школі з першого класу, зарекомендувала себе як старанна, дисциплінована, працелюбна, уважна учениця, мє навчальні досягнення достатнього рівня. Має добрий загальний розвиток, фізично здорова. Її батько ОСОБА_2 не бере участь у вихованні дитини.(а.с.27).

Згідно зі ст.150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

В статті 3 цієї Конвенції проголошено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до статті 5 Конвенції держави-учасниці поважають відповідальність, права і обов`язки батьків і у відповідних випадках членів розширеної сім`ї чи общини, як це передбачено місцевим звичаєм, опікунів чи інших осіб, що за законом відповідають за дитину, належним чином управляти і керувати дитиною щодо здійснення визнаних цією Конвенцією прав і робити це згідно зі здібностями дитини, що розвиваються.

Держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини. (статті 9 Конвенції).

З приведеного видно, що розгляд цивільних справ щодо малолітньої дитини має бути розглянуто судом за принципом якнайкраще забезпечення інтересів дитини.

На підставі п. 2 ч.1 ст.164 СК України батько може бути позбавлений судом батьківських прав, якщо він ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Позбавлення батьківських прав - це міра сімейно-правової відповідальності за порушення одним із батьків прав своєї дитини, нехтування її інтересами. Про винятковість позбавлення батьківських прав говорить вичерпний перелік його підстав (ст. 164 СК України).

Відповідно до п. 16 Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав» ухилення має місце, коли батьки не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя. Зокрема, не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Органом опіки та піклування виконавчого комітету Вугледарської міської ради Донецької області, складено Висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітньої доньки ОСОБА_3 , згідно якого ООП ВК Вугледарської міської ради вважає доцільним позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (а.с.25).

Суд дійшов до висновку, що відповідач ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Суд вважає, що відповідач ОСОБА_2 умисно не виконує батьківські обов`язки, навчальним процесом дітей не займається, їх успіхами та досягненнями не цікавиться, матеріальної допомоги не надає.

В судовому засіданні знайшли своє підтвердження обставини, передбачені ст. 164 Сімейного кодексу України, і є всі підстави для позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача ОСОБА_1 необхідно стягнути судовий збір у розмірі 992,40 грн.

Керуючись ст.ст. 2, 10-12, 80, 141, 259, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

позовну заяву ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог - Служба у справах дітей Вугледарської військово цивільної адміністрації до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав - задовольнити в повному обсязі.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , батьківських прав відносно неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_4 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , судовий збір у сумі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) грн. 40 коп.

Копію рішення після набрання ним чинності направити до Дружківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Дніпровського апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 07 грудня 2023 року.

Суддя: В.О.Лебеженко

Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115491586
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав,

Судовий реєстр по справі —229/620/22

Рішення від 07.12.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лебеженко В. О.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лебеженко В. О.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лебеженко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні