Рішення
від 15.11.2023 по справі 752/11523/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №752/11523/22

Провадження № 2/752/2536/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

15.11.2023 року Голосіївський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді - Колдіної О.О.

з участю секретаря - Ящука Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Республіка 3» до ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог: Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Теннессі», Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Арсенал Страхування» про відшкодування шкоди,

в с т а н о в и в:

позивач звернувся до суду з позовом про відшкодування шкоди, завданої ушкодженням майна та штрафних санкцій за порушення Правил проживання та користування спільним майном ОСББ «Республіка 3».

Відповідно до заявлених вимог позивач просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Республіка 3» завдану матеріальну шкоду у розмірі 445418 гривень, штрафну санкцію за порушення Правил проживання та користування спільним майном об`єднання у розмірі 20000 грн., судові витрати у справі.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що з метою забезпечення і захисту прав співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 та дотримання їхніх обов`язків щодо належного утримання та використання спільного майна, а також забезпечення реалізації прав співвласників багатоквартирного будинку на володіння та користування спільним майном, 06 серпня 2021 року було створено ОСББ «Республіка 3» на підставі Протоколу установчих зборів співвласників вищезазначеного багатоквартирного будинку.

16 липня 2022 року о 09 год. 03 хв. відбулася пожежа в квартирі АДРЕСА_2 .

Внаслідок пожежі було пошкоджено спільне майно багатоквартирного будинку, а саме суміжні з квартирою АДРЕСА_3 квартири на третьому, четвертому та п`ятому поверхах, зокрема віконні рами та підлога, а також пошкоджено фасад багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 .

Управителем вищевказаного багатоквартирного будинку Асоціацією Об`єднань співвласників багатоквартирного будинку «Житловий квартал Республіка» було складено Акт огляду.

18 липня 2022 року на звернення Управителя вищевказаного багатоквартирного будинку Асоціації об`єднань співвласників багатоквартирного будинку «Житловий квартал Республіка» комісією у складі головного інженера підрядної організації ТОВ «Терем-Град» Цвілія Миколи Вікторовича, майстра дільниці ТОВ «Терем-Град» Лукашенка Андрія Юрійовича та слюсара-сантехніка ТОВ «Терем-Град» ОСОБА_2 було складено Акт загального огляду жилого будинку, розташованого за адресою АДРЕСА_1 , в якому було описано технічний стан будинку та його конструктивних елементів і надано висновки, згідно з якими для відновлення фасаду багатоквартирного будинку до його початкового стану необхідно буде виконати ремонтні роботи, зокрема: провести очищення поверхні фасаду від нагару; виконати демонтаж віконних рам, блоків кондиціонерів, відливів вентиляційних блоків, утеплювального шару; здійснити заміну утеплювача поверхні стін з влаштуванням армованого шару стін із сіткою; виконати грунтування поверхні стін та їх подальше фарбування; провести демонтаж склопакетів на 2, 3, 4, 5 поверхах з подальшою заміною віконних рам та склопакетів; здійснити демонтаж пошкоджених декоративних елементів будівлі з подальшою їх заміною; виконати шпаклювання стелі та стін всередині під`їзду будинку з проведенням ґрунтування та подальшого фарбування.

Для проведення відновлювальних робіт після пожежі між ОСББ «Республіка» та ТОВ «Канбуд» 22 липня 2022 року було укладено договір підряду № 0260.

Загальна вартість робіт з урахуванням підписаних сторонами Договору додатків до нього становить 445418 грн. 99 коп.

Позивач посилається на те, що факт виникнення пожежі у квартирі АДРЕСА_4 , яка виникла 16.07.2022 року близько 09.03 год підтверджується актом про пожежу від 16.07.2022 року, яким засвідчено, що шкода яка завдана спільному майну багатоквартирного будинку сталася внаслідок пожежі, що виникала в квартирі АДРЕСА_4 , власник (користувач) ОСОБА_1 , який було долучено до листа Голосіївського районного управління ГУ ДСНС України у м. Києві № 24/1127.

Додатково, в листі Голосіївського районного управління ГУ ДСНС України м. Києві № 24/1127 від 28 липня 2022 року зазначено, що ймовірною причиною пожежі стало займання та спалахування газоповітряної суміші в квартирі АДРЕСА_3 .

Оскільки шкода була завдана з вини відповідача позивач просить стягнути з нього витрати, понесені на відновлення майна.

Крім того позивач зазначає, що Правилами проживання та користування спільним майном ОСББ «Республіка 3», затвердженими Протоколом установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 передбачено, що Правила проживання та користування спільним майном регламентують порядок проживання співвласниками житлових та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків та встановлюють порядок користування приміщеннями загального користування (у тому числі допоміжними), несучими, огороджувальними конструкціями будинку, механічним, електричним, сантехнічним та іншим обладнанням всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлями та спорудами, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також будинки і належні до них будівлі та споруди і їх прибудинкова територія та будь-яким іншим майном (п. 1.1. Правил).

Правила передбачають відповідальність за їх порушення у вигляді штрафної санкції в розмірі 20000 (двадцять тисяч) грн. 00 коп. (п. 11.2 Правил).

Враховуючи викладене, позивач в зв`язку з порушенням відповідачем зазначених Правил просить стягнути з нього штраф в розмірі 20000 гривень, а також вирішити питання щодо відшкодування судових витрат.

05.09.2022 р. на підставі ухвали Голосіївського районного суду м.Києва відкрито провадження у справі. Розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження. Відповідачу встановлено строк для подання відзиву, а третій особі для подання письмових пояснень.

21.11.2022 р. на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого відповідач просить відмовити у задоволенні позову, посилаючись на відсутність доказів, які підтверджують факт виконання відновлювальних робіт та їх вартості, а також не доведення належними доказами причини виникнення пожежі.

26.12.2022 р. позивачем подано відповідь а відзив, згідно якого позивач зазначає на наявність листа Голосіївського районного управління ГУ ДСНС України у м.Києві, яким підтверджено факт настання пожежі та її причини, а також не подання відповідачем доказів на спростування розміру завданих збитків.

20.01.2023 р. ПрАТ «СК «Арсенал Страхування» подано письмові пояснення з приводу заявлених вимог, відповідно до яких ПрАТ «СК Арсенал Страхування» підтверджує наявність договірних відносин з ОСОБА_1 щодо добровільного страхування від вогневих ризиків та стихійних явищ, добровільного страхування майна та добровільного страхування відповідальності, пов`язаної з експлуатацією майна № 3007/21-и/РП. Застрахованим майном є квартира АДРЕСА_4 . Зазначеним договором передбачено ліміт відповідальності страховика в розмірі 100000 гривень, в тому числі за збитки, завдані майну третіх осіб в розмірі 50% страхової суми. Також третя особа посилається на відсутність в матеріалах справи доказів, які підтверджують факт настання вини відповідача, причинно-наслідковий зв`язок між подією та володінням відповідачем майном та протиправності його дій.

23.01.2023 р. та 21.03.2023 р. позивачем подана заява про зменшення розміру позовних вимог, відповідно до якої позивач просить стягнути з відповідача матеріальну шкоду в розмірі 234848,958 гривень, в решті вимоги залишити без змін.

25.05.2023 р. судом вирішено питання про закриття підготовчого провадження.

В ході судового розгляду представник позивача підтримав позовні вимоги і обґрунтування позову в повному обсязі, просив суд позов задовольнити, посилаючись на завдання з вини відповідача шкоди власникам квартир та ОСББ «Республіка 3» та недотримання Правил проживання.

Відповідач та його представник просили відмовити у задоволенні позову, зазначаючи на недоведеність належними доказами причини виникнення пожежі, вини відповідача, а також не погодились з розміром матеріальної шкоди, оскільки роботи по відновленню будинку не проводились в повному обсязі.

Представник третьої особи в ході судового розгляду підтримав позицію Страховика, викладену в письмових поясненнях.

Вислухавши сторони, представника третьої особи, дослідивши доказази у справі, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 ст. 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненнями особи, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом.

Судом встановлено, що 06 серпня 2021 року було створено ОСББ «Республіка 3» на підставі Протоколу установчих зборів співвласників вищезазначеного багатоквартирного будинку, з метою забезпечення і захисту прав співвласників багатоквартирного будинку за адресою АДРЕСА_1 та дотримання їхніх обов`язків щодо належного утримання та використання спільного майна, а також забезпечення реалізації прав співвласників багатоквартирного будинку на володіння та користування спільним майном.

Відповідно до положень п. 4 Статуту ОСББ «Республіка 3» має право захищати права, представляти інтереси співвласників у судах, органах державної влади і органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, а також звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодувати заподіяні збитки.

16 липня 2022 року о 09 год. 03 хв. відбулася пожежа в квартирі АДРЕСА_2 .

Пунктом 8 розділу IV Інструкції з організації роботи підрозділів пожежної безпеки Національної поліції України, затвердженої наказом МВС № 1227 від 22 листопада 2016 року, передбачено, що документом, який засвідчує факт зникнення пожежі, є акт про пожежу. Акт про пожежу складається комісією на місці виникнення події в термін 24 години з моменту ліквідації пожежі.

Факт виникнення пожежі у квартирі АДРЕСА_4 , яка відбулась 16.07.2022 року близько 09.03 год, підтверджується актом про пожежу від 16.07.2022 року, яким засвідчено, що шкода яка завдана спільному майну багатоквартирного будинку сталася внаслідок пожежи, що виникала в квартирі АДРЕСА_4 , власник (користувач) ОСОБА_1 .

Відповідно до Технічного висновку № 14 щодо встановлення причини пожежі, яка сталась 16.07.2022 р. в квартирі АДРЕСА_4 від 25.07.2022 р., складеного Дослідно-випробувальною лабораторією Центру забезпечення діяльності ГУ ДСНС України у м.Києві ймовірною причиною пожежі стало займання та спалахування газоповітряної суміші в квартирі АДРЕСА_3 .

Як вбачається з Технічного висновку в ході проведення огляду об`єкту пожежі було встановлено, що в приміщенні гардеробу, яке використовувалося, як майстерня для пошиття виробів із шкіри, знаходилися залишки малих посудин із різними клеями та речовинами для обробки шкіряних матеріалів, газові балончики для кемпінгу, посуд та інші за стосунки для відпочинку на природі, рибальські снасті. При вході в квартиру виявлено пластикову каністру з дизельним паливом місткістю 20л.

Відповідно до висновку експертів № 24171/22-46 від 01.11.2022 р. за результатами проведення судової пожежно-технічної експертизи у кримінальному провадженні № 12022100010001582 встановлено, що осередок пожежі (місце виникнення початкового горіння), що сталася 16.07.2022 за адресою: АДРЕСА_5 знаходився у порожнині клемної коробки морозильної камери марки «Веко RFNM200Е20W», встановленої на лоджії у зазначеній квартирі, у місці знаходження джерела запалення, яке утворилось при появі електричної іскри, виниклої на контактах пускового реле, призначеного для запуску холодильного агрегату згаданої морозильної камери у момент змикання або розмикання контактів, після утворення у зазначеному місці газоповітряної суміші парів холодоагенту К600А або ізобутану, яким був заправлений кондиціонер Neoclima ns/nu12ETRIw2, із киснем повітря у концентрації між нижньою та верхньою межами її займання. Утворення зазначеної вибухової суміші відбулось внаслідок розгерметизації з`єднання напірної трубки згаданого кондиціонера, у місці приєднання її до спліту встановленого у суміжній кімнаті.

Причиною виникнення пожежі, котра сталася 16.07.2022 р. за адресою: АДРЕСА_6 послужило займання газоповітряної суміші газу, утвореного з холодоагенту К600А або ізобутану з киснем повітря, що утворилась у середині приміщення зазначеної квартири внаслідок утворення іскри електричного походження, виниклої на контактах пускового реле, призначеного для запуску холодильного агрегату морозильної камери марки «Веко RFNM200Е20W» встановленої на лоджії у зазначеній квартирі, у момент змикання або розмикання контактів цього реле. Виниклий об`ємний вибух газоповітряної суміші, утвореної з газу ізобутану з киснем повітря своїм температурним впливом полум`я спричинив займання горючих матеріалів, що знаходились поруч з морозильною камерою (м`які іграшки), також відбулось займання струменю витоку ізобутану, у місці приєднання напірної трубки, по якій подавався холодоагент до спліту. Полум`я, струменю ізобутану поширилось на пластмасовий корпус та горючі елементи спліту зазначеного кондиціонеру та інші горючі матеріали, що знаходились у згаданій квартирі.

Дія джерела запалювання, яким є іскра електричного походження, утворена на контактах пускового реле холодильного агрегату, вставленого у морозильній камері марки «Веко RFNM200Е20W», в момент змикання або розмикання контактів привела до займання наявного горючого середовища (матеріалу, речовин тощо) у місці початкового горіння (осередку пожежі).

Судом встановлено, що внаслідок пожежі було пошкоджено спільне майно багатоквартирного будинку, а саме суміжні з квартирою АДРЕСА_3 квартири на третьому, четвертому та п`ятому поверхах, зокрема віконні рами та підлога, а також пошкоджено фасад багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 .

Управителем вищевказаного багатоквартирного будинку - Асоціацією Об`єднань співвласників багатоквартирного будинку «Житловий квартал Республіка» було складено Акт огляду.

18 липня 2022 року на звернення Управителя вищевказаного багатоквартирного будинку Асоціації об`єднань співвласників багатоквартирного будинку «Житловий квартал Республіка» комісією у складі головного інженера підрядної організації ТОВ «Терем-Град» Цвілія Миколи Вікторовича, майстра дільниці ТОВ «Терем-Град» Лукашенка Андрія Юрійовича та слюсара-сантехніка ТОВ «Терем-Град» ОСОБА_2 було складено Акт загального оляду жилого будинку, розташованого за адресою АДРЕСА_1 , в якому було описано технічний стан будинку та його конструктивних елементів і надано висновки, згідно з якими для відновлення фасаду багатоквартирного будинку до його початкового стану необхідно буде виконати ремонтні роботи, зокрема: провести очищення поверхні фасаду від нагару; виконати демонтаж віконних рам, блоків кондиціонерів, відливів вентиляційних блоків, утеплювального шару; здійснити заміну утеплювача поверхні стін з влаштуванням армованого шару стін із сіткою; виконати грунтування поверхні стін та їх подальше фарбування; провести демонтаж склопакетів на 2, 3, 4, 5 поверхах з подальшою заміною віконних рам та склопакетів; здійснити демонтаж пошкоджених декоративних елементів будівлі з подальшою їх заміною; виконати шпаклювання стелі та стін всередині під`їзду будинку з проведенням ґрунтування та подальшого фарбування.

За змістом ч. 2 ст. 382 ЦК України спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несучоогороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке збслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також грава на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

З метою проведення відновлювальних робіт після пожежі між ОСББ «Республіка» та ТОВ «Канбуд» 22 липня 2022 року було укладено договір підряду № 0260.

Відповідно до п. 1.1. вказаного Договору Підрядник приймає на себе збов`язання за завданням Замовника виконати ремонтні та оздоблювальні роботи на об`єкті - багатоквартирний житловий будинок АДРЕСА_1 , а Замовник зобов`язується сплатити вартість виконаних Підрядником робіт.

Пунктом 2.1. Договору передбачено, що загальна вартість робіт за Договором являє собою суму вартостей робіт згідно підписаних Сторонами угод та/або договірних цін.

Відповідні договірні ціни на ремонтні та оздоблювальні роботи визначено додатками № 1, 2, 3, 4.

Загальна вартість робіт з урахуванням підписаних сторонами Договору додатків до нього становить 445418 грн. 99 коп.

Згідно актів приймання виконаних робіт за договором підряду, укладеного між ОСББ «Республіка 3» та ТОВ «КанБуд» № 0260 від 22.07.2022 р. вартість фактично виконаних підрядником робіт становить 234848,98 гривень.

Також судом встановлено, що 11.08.2021 р.між ПрАТ «СК «Арсенал Страхування» та ОСОБА_1 , вигодонабувач АТ «Закритий не диверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Теннессі», було укладено Договір добровільного страхування від вогневих ризиків та стихійних явищ, добровільного страхування майна та добровільного страхування відповідальні соті, пов`язаної з експлуатацією майна № 3007/21-И/РП.

Застрахованим майном відповідно до п.5.1, 8 Договору є квартиру (конструктивні елементи) АДРЕСА_7 .

Відповідно до п.5.2 Договору страхування застрахованою є цивільна відповідальність Страхувальника за заподіяну ним шкоду життю, здоров`ю та/або майну третіх осіб внаслідок володіння, користування або розпорядження застрахованим майном.

Страхова сума щодо цивільної відповідальності за заподіяну ним шкоду становить 100000 гривень, при цьому, відповідно до п.5.2.1 Договору встановлено ліміт відповідальності Страховика в розмірі 50% страхової суми за збитки, завдані майну третіх осіб.

Пунктом 9.2.1 Договору страхування не визнаються страховими випадками події, що сталися внаслідок зберігання використання в межах території страхування піротехнічних засобів, вогненебезпечних речовин, зброї та боєприпасів.

Крім того, Правилами проживання та користування спільним майном ОСББ Республіка 3», затвердженими Протоколом установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку за адресою АДРЕСА_1 передбачено, що Правила проживання та користування спільним майном регламентують порядок проживання співвласниками житлових та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків та встановлюють порядок користування приміщеннями загального користування (у тому числі допоміжними), несучими, огороджувальними конструкціями будинку, механічним, електричним, сантехнічним та іншим обладнанням всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлями та спорудами, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також будинки і належні до них будівлі та споруди і їх прибудинкова територія та будь- яким іншим майном (п. 1.1. Правил).

Правила є обов`язкові до виконання як співвласниками житлових та нежитлових приміщень Будинків (фізичними або юридичними особами), так і іншими користувачами приміщень, членами сім`ї співвласника та/або користувача приміщення, гостями чи іншими особами, які перебувають з відома власника в належному власнику житловому/нежитловому приміщенні (включаючи орендарів), в межах будівлі або прибудинкової території Об`єднання (п. 1.2. Правил).

Згідно з п. 2.8. Правил відповідальність за матеріальну шкоду або шкоду здоров`ю, заподіяну в результаті необережності або недотримання даних правил несуть власники/користувачі/орендарі/гості ЖК.

Положеннями п. 7.16. Правил передбачено, що співвласники зобов`язані житлові приміщення в будинку використовувати виключно для проживання.

Пунктом 8.1. Правил передбачено, що у житлових приміщеннях (квартирах) забороняється зберігати будь-які вибухонебезпечні чи екологічно шкідливі речовини, інші небезпечні/заборонені предмети.

Відповідно до п. 8.2. Правил власники та/або користувачі житлових приміщень (квартир) зобов`язані дотримуватись правил безпеки, зокрема пожежної та санітарних норм.

Правила передбачають відповідальність за їх порушення у вигляді штрафної санкції в розмірі 20000 (двадцять тисяч) грн. 00 коп. (п. 11.2 Правил).

Статтею 22 Цивільного кодексу України визначено поняття збитків, яке поділяється на дві частини (види): реальні збитки і упущена вигода.

Відшкодування збитків є одним із видів цивільно-правової відповідальності і для застосування такої міри відповідальності необхідна наявність всіх елементів складу правопорушення, а саме: протиправної поведінки, дії чи бездіяльності особи; шкідливого результату такої поведінки (збитків), наявності та розміру понесених збитків; причинного зв`язку між протиправною поведінкою та збитками; вини особи, яка заподіяла шкоду. У разі відсутності хоча б одного з елементів відповідальність у вигляду відшкодування збитків не наступає.

Позивач повинен довести факт спричинення збитків, обґрунтувати їх розмір, довести безпосередній причинний зв`язок між правопорушенням та заподіянням збитків і розмір відшкодування. Важливим елементом доказування наявності збитків є встановлення причинного зв`язку між протиправною поведінкою та шкодою потерпілої сторони.

Згідно ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю майну фізичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Порядок відшкодування матеріальної шкоди, завданої власнику майна, регламентується ст.1192 ЦК України.

Відповідно до ст.1192 ЦК України з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов`язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

В силу положень ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування (ст. 80 ЦПК України)

За змістом ч. 1 та ч. 2 ст. 1187 ЦК України джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов`язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Положеннями ч. 3 ст. 386 ЦК України передбачено, що власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди.

Враховуючи викладене, оцінюючи всі досліджені судом докази та встановлені обставини, суд приходить до висновку, що відповідно до положення ч. 1 ст. 4 та абзацу п`ятого частини першої статті 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» ОСББ «Республіка 3» має право на відшкодування завданої майнової шкоди з метою відновлення спільного майна багатоквартирного будинку до його початкового стану, оскільки вимоги позивача щодо завдання шкоди, розміру шкоди, вини відповідача у заподіянні шкоди є доведеними належними, достовірними та достатніми доказами.

Така шкода підлягає відшкодуванню в повному обсязі саме відповідачем, оскільки зберігання ним в приміщенні квартири, де сталась пожежа, вогненебезпечних речовин, звільняє Страхову компанію «Арсенал Страхування» від зобов`язання сплатити страхове відшкодування.

Також з відповідача підлягає стягненню сума штрафу в зв`язку з недотриманням Правил проживання та користування спільним майном ОСББ «Республіка 3».

З боку відповідача в порушення вимог ст.81 ЦПК України не надано належних доказів на спростування висновків суду, а саме відсутності його вини у настанні пожежі та розміру завданих збитків.

Будь-яких клопотань в ході розгляду справи судом щодо призначення судових експертиз відповідачем не заявлялось та він не скористався своїм правом замовити такі експертизи самостійно.

Відеозапис, наданий відповідачем в якості доказу, не є належним підтвердженням обсягу та вартості виконаних робіт з метою відновлення пошкодженого майна.

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню частково.

Крім того, на підставі положень ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сплачений судовий збір, виходячи з ціни позову згідно заяви про зменшення позовних вимог.

Надмірно сплачена сума судового збору підлягає поверненню у разі подання стороною відповідної заяви.

Керуючись ст.ст.12, 13, 76, 77, 78, 81, 259, 261, 265, 273, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Республіка 3» до ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог: Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Теннессі», Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Арсенал Страхування» про відшкодування шкоди задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_8 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Республіка 3» (ЄДРПОУ 44191916 м.Київ, вул.Родини Кістяківських, буд.2а) матеріальні збитки в розмірі 234848 гривень 98 копійок, штраф в розмірі 20000 гривень, судовий збір в розмірі 3822 гривні 73 копійки.

Апеляційна скарга на рішення суду подається позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом тридцяти днів з моменту вручення йому повного тексту рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115494891
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої майну фізичних або юридичних осіб

Судовий реєстр по справі —752/11523/22

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 05.09.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні