Ухвала
від 08.12.2023 по справі 621/4935/23
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 621/4935/23

Провадження № 1-кс/621/673/23

Ухвала

Іменем України

08 грудня 2023 року м. Зміїв

Слідчий суддя Зміївського районного суду Харківської області ОСОБА_1 ,

за участю:секретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Зміївського відділу Чугуївської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

в с т а н о в и в :

06.12.2023 слідчий ОСОБА_3 у провадженні якого знаходяться матеріали досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023221260000151 від 19.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 140 Кримінального кодексу України, звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в яких міститься охоронювана законом таємниця, що знаходиться у володінні Комунального некомерційного підприємства " ІНФОРМАЦІЯ_1 " Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтуванняклопотання слідчимзазначено,що за заявою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відкрито кримінальне провадження внесене до ЄРДР за № 12023221260000151 від 19.04.2023, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 140 КК України.

Допитана в якості потерпілої ОСОБА_5 , надала свідчення про те, що 30.11.2022 її батько ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 був госпіталізований до КНП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " зі скаргами на серцеву недостатність та задуху, у зв`язку з чим його лікуючий лікар ОСОБА_7 , без необхідності призначила йому лікування препаратом "Ксарелто 20", не зважаючи на те, що раніше його лікування регулярно здійснювалося препаратом під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що призвело до різкого погіршання його самопочуття та внутрішньо-кишкової кровотечі, після чого 11.12.2022 ОСОБА_6 у критичному стані було доставлено до КНП " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", де через декілька днів, а саме ІНФОРМАЦІЯ_6 він помер.

15.11.2023 слідчим СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області до КНП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області було направлено запит про надання оригіналу медичної документації відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який перебував на лікуванні в даному закладі у період з 11.12.2022 по 13.12.2022.

Листом КНП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області за № 1535 від 01.12.2023 у наданні оригіналу медичної документації слідчому СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 було відмовлено.

Надання тимчасового доступу до інформації, яка знаходиться у володінні КНП " ІНФОРМАЦІЯ_1 "Слобожанської селищноїради Чугуївськогорайону Харківськоїобласті необхідна у зв`язку із розглядом кримінального провадження відносно № 12023221260000151 від 19.04.2023 за ч. 1 ст. 140 КК України.

Слідчий ОСОБА_3 на розгляд клопотання не з`явився, просив розглянути клопотання в його відсутність. Клопотання підтримав.

Прокурор ОСОБА_4 подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, підтримав клопотання в повному обсязі.

Представник викликаної особи - КНП " ІНФОРМАЦІЯ_1 "Слобожанської селищноїради Чугуївськогорайону Харківськоїобласті про причини неявки не повідомив. Письмових заперечень з приводу поданого клопотання до суду не надходило.

У зв`язку із неявкою в судове зсідання всіх осіб, що беруть участь у розгляді клопотання, судовий розгляд клопотання проведено без фіксації даної процесуальної дії за допомогою технічних засобів у відповідності до частини 1, 4 статті 107 Кримінального процесуального кодексу України.

Ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного:

На підтвердження клопотання надано: копію витягу з ЄРДР щодо кримінального провадження № 12023221260000151 від 19.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 1 ст. 140 КК України; копію ухвали слідчого судді від 03.04.2023; копію виписки із медичної карти стаціонарного хворого ОСОБА_6 (№ 1265); копію лікарського свідоцтва про смерть ОСОБА_6 ; копію висновку експерта № 12-17/407-ЗМ/22; копію свідоцтва про смерть ОСОБА_6 ; копію протоколу допиту потерпілого від 15.11.2023; копію відповіді на запит слідчого.

Відповідно до статті 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною 1 статті 160 Кримінального процесуального кодексу України сторонам кримінального провадження надано право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно частин 4 - 6 статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи у володінні якого знаходяться речі і документи, крім випадків передбачених частиною другої цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку передбаченому законом. Доступ до речей і документів, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно статті 162 Кримінального процесуального кодексу України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: 1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації; 2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю; 3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій; 4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; 5) відомості, які можуть становити банківську таємницю; 6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру; 7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; 8) персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних; 9) державна таємниця; 10) таємниця фінансового моніторингу; 11) відомості, що становлять професійну таємницю відповідно до Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

Згідно частини 2 статті 11 Закону України "Про інформацію", до конфіденційної інформації про фізичну особу належить інформація про стан здоров`я.

Згідно статті 21 Закону України "Про інформацію" інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація, відносини пов`язані з правовим режимом конфіденційної інформації регулюється законом.

Порядок віднесення інформації до таємної або службової, а також порядок доступу до неї регулюється законами.

Слідчим ОСОБА_3 у поданому клопотанні, доведено обставини, що: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого; є підстави вважати, що зазначені у клопотанні речі і документи перебувають у володінні КНП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області; відомості, що містяться в зазначених речах і документах, самі по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; існує можливість використання як доказів відомостей, що міститься в зазначеній інформації, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих відомостей.

За таких обставин, клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись статями, 107, 159 - 166 Кримінального процесуального кодексу України,

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Зміївського відділу Чугуївської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю - задовольнити.

Надати тимчасовийдоступ доречей ідокументів якізнаходяться уволодінні Комунальногонекомерційного підприємства " ІНФОРМАЦІЯ_1 " Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області області, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , який полягає у можливості ознайомитися з оригіналами документів із можливістю їх вилучення (здійснити виїмку) в тому числі зняти копії документів, а саме:

- Іісторії хвороби ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Роз`яснити КНП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення речей і документів із зазначеною інформацією.

Тимчасовий доступ до документів має надати відповідальна особа КНП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області.

Тимчасовий доступ належить надати працівникам відділу поліції № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області: 1) старшому слідчому СВ відділу поліції № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, капітану поліції ОСОБА_8 ; 2) слідчому СВ відділу поліції № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, лейтенанту поліції ОСОБА_9 ; 3) слідчому СВ відділу поліції № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, лейтенанту поліції ОСОБА_10 ; 4) слідчому СВ відділу поліції № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, лейтенанту поліції ОСОБА_3 ; 5) слідчому СВ відділу поліції № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, лейтенанту поліції ОСОБА_11 .

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення до 08 січня 2024 року.

Відповідно до частини 2 статті 165 Кримінального процесуального кодексу України, оригінал ухвали та її копія надані слідчому для пред`явлення та вручення володільцю речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115497623
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —621/4935/23

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні