Ухвала
від 08.12.2023 по справі 382/2050/23
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

Справа № 382/2050/23

Провадження № 1-кс/382/104/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 грудня 2023 року м. Яготин

Слідчий суддя Яготинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання начальника сектору дізнання відділення поліції № 2 Бориспільського РУП ГУНП в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Яготинського відділу Бориспільської окружної прокуратури у кримінальному провадженні ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023116320000149 від 02.11.2023 року, про тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

На розгляді слідчого судді Яготинського районного суду Київської області перебуває зазначене клопотання.

Згідно з клопотанням, досудовим розслідуванням встановлено, що 01.11.2023 до відділення поліції № 2 Бориспільського РУП надійшла заява від ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про те, що 23.10.2023 близько 08 год. 30 хв. в м. Яготин йому було нанесено тілесні ушкодження.

З метою повного, об`єктивного та всебічного дослідження обставин вчинення злочину, на даний час у сторони обвинувачення виникла необхідність в отриманні документів, які перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: історію хвороби та рентгенівські знімки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 .

Медична документація ОСОБА_5 відноситься до лікарської таємниці (на підставі п. 2 ч. 1 ст. 162 КПК України містить охоронювану законом таємницю).

Отримання цих документів має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, яке полягає у проведенні судово-медичної експертизи. Вирішити питання наявності та механізму отримання тілесних ушкоджень ОСОБА_5 , можливе лише із застосуванням спеціальних знань у галузі судової медицини тобто, отримавши обґрунтований висновок судово-медичної експертизи.

Крім цього, вказана медична документація та ренген-знімки мають доказове значення у даному кримінальному провадженні, адже можуть підтвердити або спростувати факт наявності тілесних ушкоджень у ОСОБА_5 .

Прокурор Яготинського відділу Бориспільської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 подав клопотання про розгляд справи без участі сторони кримінального провадження, клопотання підтримує та просить задовольнити. Представник КНП ЯМР" ІНФОРМАЦІЯ_2 " в судове засідання не з`явився, повідомлені належним чином. Дізнавач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином; просить здійснити розгляд справи без його участі.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що у провадженні сектору дізнання відділення поліції №2 Бориспільського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області знаходяться матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023116320000149 від 02.11.2023, за ознаками кримінального правопорушення (кримінального проступку), передбаченого ч. 1 ст. 126 КК України.

Отримання тимчасового доступ до інформації, а саме: історії хвороби та рентген-знімків ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю тимчасового вилучення всіх документів, з яких складається зазначена історія хвороби, рентген знімків, що знаходяться в Комунальному некомерційному підприємстві Яготинської міської ради " ІНФОРМАЦІЯ_3 " за адресою: АДРЕСА_2 , має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, яке полягає у проведенні судово-медичної експертизи.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктами 5, 6 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно із ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах, належить: відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Згідно з ч. 5, ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя вважає, що в даному клопотанні доведено наявність обставин, передбачених ч. ч. 5, 6 ст. 163 КПК України, а також, що документи, які перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства " ІНФОРМАЦІЯ_3 " Яготинської районної ради, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та доказове значення у справі і необхідні для проведення судово-медичної експертизи.

Одержати зазначені документи іншим способом, а саме звернутися з запитом до медичної установи, неможливо, оскільки згідно зі статтею 40 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров`я" медичні працівники та інші особи, яким у зв`язку з виконанням професійних або службових обов`язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 132, 160, 162, 163-166, 309, 369-372, 532 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання начальника сектору дізнання відділення поліції № 2 Бориспільського РУП ГУНП в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Яготинського відділу Бориспільської окружної прокуратури у кримінальному провадженні ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023116320000149 від 02.11.2023 року, про тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, задовольнити.

Надати начальнику сектору дізнання відділення поліції № 2 Бориспільського районного управління поліції ГУ Національної поліції в Київській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , дізнавачу сектору дізнання відділення поліції № 2 Бориспільського районного управління поліції ГУ Національної поліції в Київській області лейтенанту поліції ОСОБА_6 тимчасовий доступ до історії хвороби та рентген-знімків ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю тимчасового вилучення всіх документів, з яких складається зазначена історія хвороби, рентген-знімків, що знаходяться в Комунальному некомерційному підприємстві Яготинської міської ради " ІНФОРМАЦІЯ_3 " за адресою: АДРЕСА_2 .

Попередити посадових осіб медичної установи, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали становить тридцять календарних днів з моменту її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді. Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.12.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115503252
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —382/2050/23

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Яготинський районний суд Київської області

Нарольський М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні