Ухвала
від 07.12.2023 по справі 760/28649/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/28649/23

Провадження №2-н/760/824/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2023 року м. Київ

Суддя Солом`янського районного суду міста Києва Аксьонова Н.М.,

розглянувши заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Одеський Квартал» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості по сплаті внесків за утримання багатоквартирного будинку,

В С Т А Н О В И В :

ОСББ «Одеський Квартал» звернулося до Солом`янського районного суду міста Києва із заявою про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості по сплаті внесків за утримання багатоквартирного будинку за період з 01 грудня 2022 року по 27 листопада 2023 року в розмірі 9873,12 грн та витрати по сплаті судового збору в розмірі 268,40 грн.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01 грудня 2023 року справу розподілено судді Аксьоновій Н.М.

Ознайомившись із поданою заявою, вважаю, що у видачі судового наказу слід відмовити з наступних підстав.

Згідно з ч.1 ст.162 ЦПК України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Згідно з ч.1 ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч.1 ст.30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Відповідно до правої позиції, викладеної у постанові Верховного Суду від 09 вересня 2020 року у справі №910/6644/18 виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

Зі змісту заяви вбачається, що предметом заяви є стягнення з ОСОБА_1 , як власника квартири АДРЕСА_1 , заборгованості по сплаті внесків за утримання багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Відтак, справа не підсудна Солом`янського районного суду міста Києва.

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 165 ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано з порушенням правил підсудності.

Враховуючи викладене, на підставі п.9 ч.1 ст.165 ЦПК Украйни необхідно відмовити ОСББ «Одеський Квартал» у видачі судового наказу, оскільки заяву подано з порушенням правил виключної підсудності.

Одночасно суд роз`яснює, що відповідно до ч.2 ст.164 ЦПК України у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Керуючись статтями 27, 30, 160, 162, 164, 165 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В :

У видачі судового наказу за заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Одеський Квартал» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості по сплаті внесків за утримання багатоквартирного будинку - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо (частина перша статті 355 ЦПК України) або через суд першої інстанції (п. 15.5 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України) до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Солом`янського

районного суду міста Києва Н.М. Аксьонова

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115505741
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи наказного провадження Справи щодо стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості

Судовий реєстр по справі —760/28649/23

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні